Devyni salotų atspalviai: kokias rinktis ir kaip išlaikyti geriausias jų savybes

Salotos su lašiša / „Shutterstock“ nuotr.
Salotos su lašiša / „Shutterstock“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-04-21 09:00
AA

Kartais jos būna traškios, gaivios ir sultingos, o kartais – karčios, pikantiškos ar turinčios riešutų skonio užuominų. Išsirinkti iš gausybės salotų rūšių, tarp jų ir labai egzotiškų, gali pasirodyti nelengva.

Svarbiausia žinoti, kokiais skonio ypatumais pasižymi įvairios salotos ir kaip jas paruošti, kad išlaikytų geriausias savybes.

Pradžioje tiesiog plika akimi reikėtų įvertinti kelias savybes, kurios „informuoja“ apie salotų kokybę.

„Reikia žiūrėti, kad salotų lapeliai nebūtų susiraitę, pavytę, neturėtų rudų dėmelių. Tai pagrindiniai požymiai, kurie išduoda, kad salotos gali būti senstelėjusios ir neatskleis geriausių savo skonio ir aromato savybių. Žinoma, jei perkate fasuotas salotas, dar vienas kriterijus – tiesiog ant pakuotės nurodytas salotų galiojimo laikas“, – pataria „Rimi Lietuva“ kokybės technologas Gintas Grinevičius.

Jis taip pat rekomenduoja, kaip salotos turėtų būti plaunamos ir smulkinamos, kad išlaikytų savo geriausias savybes.

„Plačialapes salotas visuomet yra geriau smulkinti rankomis, tuomet jų lapelių gabaliukai išlieka traškūs ir sultingi. Tačiau, pavyzdžiui, krapus rankomis susmulkinti gana sudėtinga. Tokiu atveju reikėtų naudoti patį aštriausią peilį, kad žalumynų nesutraiškytume, o gražiai supjaustytume“, – sako kokybės technologas.

Taip pat skaitykite: Į sveikatą: sočių salotų TOP–10

Plauti salotas jis rekomenduoja šiltu vandeniu ir tik po to perplauti šaltu. Tačiau dar svarbiau salotas prieš dedant į lėkštę gerai nusausinti. „Jei salotų nenusausinsite, vanduo susimaišys su jų sultimis, padažu ir dėl to tikrai nukentės skonis“, – pažymi G. Grinevičius.

Pristatome 9 Lietuvoje auginamų salotų rūšis, jų vartojimo paslaptis ir gerąsias savybes.

Špinatai

Špinatai / Fotolia nuotr.

Špinatai yra viena ankstyviausių lapinių daržovių – jų lapeliai skinami gegužės–birželio mėnesiais. Juose gausu vitaminų, folio rūgšties ir karotino, daug jodo ir mineralinių druskų, ypač geležies.

Špinatai labai tinka vaikų ir dietinei mitybai. Maistui vartojami jauni špinatų lapai, iš jų gaminamos salotos, sriubos, tyrės, apkepai, garnyrai, padažai ir kiti patiekalai. Naudingiausia valgyti žalius špinatus.

Sultenės

Špinatai / Fotolia nuotr.

Šis prancūzų palikimas – puikus pasirinkimas šaltesniu sezonu. Lapai sodriai žali, glotnūs, kiek storesni nei gūžinių salotų, o skonis malonus, švelnus ir primena riešutą.

Paprastoji sultenė turi daugiau vitaminų už paprastas daržo salotas. Sultenes tinka vartoti atskirai ar kartu su kitomis salotomis, dėti ant sumuštinių. Gurmanai mėgsta sultenių lapų ir įvairių riešutų derinį, žalumynus pagardina padažais.

Ąžuolo lapų salotos

Špinatai / Fotolia nuotr.

Ąžuolo lapų salotos – gūžinių salotų šeimos atstovės. Jų lapai gležni, gražios formos, žalių atspalvių, o viršūnėlės kai kur net šiek tiek rausvos ar bronzinės. Ąžuolo lapų salotos, lyginant su kitomis salotų rūšimis, yra stipresnio, aštresnio skonio, primena švelnias garstyčias, šiek tiek riešutų skonio. Šių salotų lapeliai itin tinka švelnioms mišrainėms.

Salotos „Pak Choi“ (kiniškasis kopūstas)

Špinatai / Fotolia nuotr.

Salotos „Pak Choi“ – traškios, gležnos daržovės, ypatingos savo švelniu, saldoku skoniu su muskato prieskoniu. Jos įprastai naudojamos sriuboms, daržovių patiekalams gaminti arba kaip salotų ingredientas. Susmulkinti lapeliai gali būti verdami, kepami, troškinami arba marinuojami.

Taip pat skaitykite: 6 priedai salotoms, kurie padės sulieknėti

Salotos „Lollo Rosso“

Špinatai / Fotolia nuotr.

Salotos „Lollo Rosso“ , kartais dar vadinamos koralinėmis salotomis, būna ir žalios, ir raudonos. Yra karstelėjusios, turi riešutų prieskonio. Šios salotos ypač naudingos organizmui, nes gerina širdies darbą.

Jos švelnios, bet traškios, todėl labai tinka prie keptos mėsos. Geriausia patiekti su lengvais ir švelnaus skonio padažais.

Salotos „Lollo Biondo“

Špinatai / Fotolia nuotr.

Salotos „Lollo Biondo“ – sultingos, traškios, turinčios švelnų salstelėjusį garstyčių skonį. Jos tinka ne tik įvairioms salotoms gaminti, bet ir sumuštiniams pagardinti.

Jose gausu vitaminų A ir C, folio rūgšties ir geležies, kuri reikalinga žmogaus organizmui. Tai puikus garnyras mėsos patiekalams.

Salotos „Radicchio“

Špinatai / Fotolia nuotr.

Salotos „Radicchio“ yra ypatingos savo violetiniais lapeliais, išvagotais baltomis gyslomis. Jų skonis pikantiškas, kartokas, tačiau pamirkius šiltame vandenyje, kartumas išnyksta.

Šios salotos turi daug mineralinių junginių ir vitaminų, o jų skonis gerai dera su aštriais sūriais ir riešutais, taip pat su svogūnais, česnakais bei čiobreliais. Jos tinka troškinti svieste arba raudonajame vyne, gardinti rizotą.

Salotos vazonėlyje

Špinatai / Fotolia nuotr.

Šią sviestinio skonio lapinę salotą visi pažįsta iš močiučių daržų. Jai būdingi šviesiai žali, gležni, greit pažeidžiami ir greit vystantys lapai. Tačiau pagardintos keliais lašais aliejaus, citrinos sultimis, druska ir pipirais, šios salotos gali būti tikras skanėstas. Prie jų labiausiai tinka lengvi padažai.

Juodieji lapiniai kopūstai

Špinatai / Fotolia nuotr.

Juodieji lapiniai kopūstai yra viena naudingiausių žmogaus organizmui daržovių, itin vertinama dėl vitaminų ir mineralų gausos. Juose gausu kalio, fosforo, mangano, sieros, jodo, geležies.

Taip pat skaitykite: Sveikiausios lapinės daržovės ir receptų pasiūlymai

Šių kopūstų lapus reikia plauti dideliame dubenyje tiesiog praskalaujant rankomis, pašalinant lapkočius ir patiekalams naudojant žaliąją lapo dalį. Jie puikiai tinka salotoms, taip pat jie nepakeičiami plakant žalius kokteilius, verdant sriubą ar džiovinant traškučius.