Dietologės patarimai, kaip paruošti sveikas ir gardžias salotas. 10 receptų

Salotos su lašiša / „Shutterstock“ nuotr.
Salotos su lašiša / „Shutterstock“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-04-12 16:30
AA

Manote, kad ruošiant salotas pakanka supjaustyti daržoves, užlašinti šlakelį aliejaus ir darbas baigtas? Kartais galbūt ir taip, tačiau jei norite pavalgyti ne tik sveikai, bet ir įdomiai bei skaniai, derėtų žinoti šiek tiek daugiau.

Dietologė ir Sveikos mitybos centro Klivlende vadybininkė Kristina Kirkpatrick portalui huffingtonpost.com pataria, kaip paruošti maistingas ir gardžias salotas.

Išmeskite sumažinto riebumo padažus salotoms

Manote, kad darote sau paslaugą salotoms naudodami sumažinto riebumo padažus? Tikrai ne! Daugelis gamintojų, savo etiketėse išdidžiai skelbiančių, kad padaže nėra riebalų ar kad jis nekaloringas, slepia vieną tiesą. Riebalų ten gal ir mažiau, bet tokiuose padažuose yra apstu cukraus. O jis naudos sveikata, deja, tikrai neatneš.

Tad kitą kartą rinkdamiesi padažą salotoms, atidžiai ištyrinėkite etiketę, jei cukrus yra tarp penkių pirmųjų jo ingredientų, ieškokite toliau, o dar geriau – padažą salotoms tiesiog pasidarykite patys!

Alyvuogių aliejus ir balzamikas – geriausi salotų draugai

Manote, kad padažą salotoms pasidaryti nėra taip lengva? Patikėkite, kartais tam, kad salotos įgautų įdomių ir netikėtų skonių, pakanka jas pagardinti lašeliu citrinos, greipfrutų ar laimo ir įpilti alyvuogių aliejaus. Belieka tik išsirinkti tikrai gerą alyvuogių aliejaus rūšį.

Rinkdamiesi alyvuogių aliejų, nepamirškite atkreipti dėmesio į aliejaus išgavimo datą, jei ji viršija dvejus metus, aliejaus nepirkite, nes jis bus praradęs didžiąją dalį naudingųjų medžiagų.

Na, o jei norisi kiek „rimtesnio“ padažo, prireiks plakimo šluotelės, metalinio indo ir kelių rūšių aliejų bei acto.

Eksperimentuoti pradėkite nuo balzamiko acto, jis kiek saldus, tad bandykite jį maišyti su česnakiniu, įvairių žolelių, aitriųjų paprikų ar citrinų aliejumi ir sužinokite, kas jums labiausiai patinka. Balzamikas itin tinka salotoms, nes jis joms suteikia taip reikalingo ir daug sveikesnio saldumo nei cukrus.

Išnaudokite priedus salotoms

Jei visos jūsų gaminamos salotos susidaro vien iš žalumynų, trupučio sūrio ir padažo, pats metas jas paįvairinti. Visų pirma, nedarykite klaidos ir nemanykite, kad visi salotų priedai būtinai turi būti žali.

Salotoms tiek pat tinka ir apvirtos, ir apkeptos, ir skrudintos ar grilyje keptos daržovės bei mėsa. Mėgstamas salotas pagardinti galite ir prieskoniniais augalais: mėtų lapeliais, krapais, kalendra, česnakų lapais ar baziliku – jie puikiai tiks ir švieži, ir džiovinti, ir šaldyti.

Galiausiai salotas apibarstyti galite ir mėgstamomis sėklomis (moliūgų, saulėgrąžų, kanapių ar linų) ar tokiais riešutais kaip migdolai ar kapoti graikiniai riešutai – tai salotoms suteiks ne tik dar daugiau puikių skonių, bet ir naudingųjų medžiagų!

Vokite idėjas

Tam tikra prasme maistas yra tarsi ilgalaikiai santykiai – prie jo reikia dirbti, kad bėgant laikui nedingtų susižavėjimas juo. Galbūt ir nesate pats kūrybiškiausias žmogus šioje planetoje, tačiau minčių bei idėjų tikrai galite pasiskolinti ir iš kitur.

Peržvelkite mėgstamų restoranų ar kavinių meniu, pažiūrėkite, kokie ingredientai sudaro jų salotas – tai padės ne tik sugalvoti, kuo gi pagardinti savo gaminamas salotas, bet ir galbūt įkvėps naujų idėjų ateičiai.​

O čia keletas Ji24 idėjų, kurias kviečiame išbandyti!

{recipe|4745}
{recipe|4981}
{recipe|4983}
{recipe|4732}
{recipe|4927}
{recipe|4969}
{recipe|4672}
{recipe|4747}
{recipe|4667}
{recipe|4686}