Dizainerė Audronė Bunikienė dalijasi firminiu receptu: tas pats, bet vis kitoks obuolių pyragas

Audronės Bunikienės firminis obuolių pyragas / Algės Rykovos ir asmeninio albumo nuotr.
Audronės Bunikienės firminis obuolių pyragas / Algės Rykovos ir asmeninio albumo nuotr.
Remigija Paulikaitė
Šaltinis: Žmonės
2020-11-15 09:00
AA

„Man pačiai užtektų riekelės duonos su sviestu. Pyragus kepu, nes noriu pamaloninti draugus – smagu jiems teikti džiaugsmą“, – drabužių dizainerė Audronė Bunikienė paaiškina, kodėl kartais jos virtuvė tampa kepyklėle, kurioje ji per vieną vakarą kartais iškepa net keletą obuolių pyragų.

„Negaliu sakyti, kad man be galo patinka šeimininkauti. Daug didesnė aistra – kurti drabužius, kapstytis sodelyje, fotografuoti. Maistą gaminu, nes noriu nudžiuginti man brangius žmones, – atskleidžia. – Šeimininkauti sekasi, nes viską darau su meile. Tai – pagrindinis visų patiekalų  ingredientas. Virdama sriubą, kepdama pyragą galvoju apie žmones, kurie tai ragaus.“

Dizainerė prisipažįsta, kad virtuvės nevengianti dar ir dėl to, kad nepripažįsta pusfabrikačių. Ji iki šiol prisimena, kaip vaikystėje grįžtančios iš mokyklos jos močiutė laukdavo su karštais pietumis. Augindama dukras ir Audronė stengdavosi, kad namai kvepėtų tik ką paruoštu maistu. Nors Ainė ir Martyna jau suaugusios, gyvena Vilniuje, mama pasistengia, kad dukros nepamirštų jos ruošiamų patiekalų skonio.

Audronė Bunikienė / Asmeninio albumo nuotr.

„Kai iš Kauno važiuoju į sostinę susitikti su klientėmis, visuomet automobilyje būna ir pilni krepšiai  naminio maisto dukroms, – prisipažįsta. – Aš jas beprotiškai myliu, noriu lepinti. Man jau gera, kai  žinau, kad joms nereikės gaišti laiko ruošiant maistą. O kai iš jų gaunu padėkos žinutę, ištirpstu kaip cukrus arbatoje ir vėl noriu ką nors skanaus paruošti.“

Gardžiu maistu Audronei patinka lepinti ir drauges. Kartais, išgirdusi, kaip jos norėtų firminio šios dizainerės obuolių pyrago, ima ir iškepa, gražiai suvynioja ir nuveža dovanų. Sykį per vieną vakarą ji paruošė tokias saldžias dovanas net keturioms bičiulėms!

Audronė Bunikienė savo obuolių pyragą dovanoja ir draugams / Asmeninio albumo nuotr.

Dažniausiai Audronė kepa vieną ir tą patį obuolių pyragą. Juokiasi, kad gal jo receptą gimdama atsinešė, nes atmintinai moka taip seniai, kad nebepamena, nei kada, nei iš ko sužinojo. „Tas pyragas gal todėl mėgstamiausias, kad man patys skaniausi vaisiai yra lietuviški obuoliai“, – pasakoja.

Šiam pyragui rudenį ji renkasi rūgščius, kietus, dažniausiai – antaninius obuolius. Vasarą juos keičia rabarbarais, paskui – slyvomis. „Man patinka rūgštelė“, – išduoda.

Audronė juokiasi, kad ne sykį jos kas nors yra klausęs, ar tų pyragų ji pati paragaujanti. Lieknutė dizainerė sako, kad jų ne ragaujanti, o tiesiog šlemščianti, nes labai mėgsta.

Audronės Bunikienės firminis obuolių pyragas / Asmeninio albumo nuotr.
Audronės Bunikienės firminis obuolių pyragas / Asmeninio albumo nuotr.

„Dieną būnu labai užsiėmusi ir apie maistą neturiu kada galvoti. Tačiau nuo septintos aštuntos vakaro, Audrutė šluoja šaldytuvą. – prisipažįsta. – Per tas vėlyvas sočias vakarienes nepamirštu už gerus genus padėkoti į mane iš ant sienos kabančios nuotraukos žvelgiančiai šviesaus atminimo močiutei. Beje, Smetonos laikais ji turėjo krautuvėlę, kurioje parduodavo nenusakomo skanumo spurgas, pačios gamintas dešras. Manau, kad maisto gaminimo geną paveldėjau taip pat iš jos.“ 

Audronė Bunikienė / Asmeninio albumo nuotr.
Audronės Bunikienės firminis obuolių pyragas / Asmeninio albumo nuotr.

Obuolių pyrago receptas

Reikės:

  • 6 kiaušinių
  • 2 nedidelės stiklinaitės cukraus
  • 2 pakelių vanilinio cukraus
  • 1 nepilnos tos pačios stiklinaitės alyvuogių aliejaus
  • 2 stiklinaičių (nekupinų) miltų
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • krūvos rūgščių obuolių

Audronė į dubenį muša kiaušinius, suberia cukrų bei vanilinį cukrų. Šakute gerai išplaka.

Supila aliejų ir plaka toliau.

Suberia miltus ir kepimo miltelius. Ir tešlą vėl išplaka.

Skardą ištiesia kepimo popieriumi, ant dugno vos vos pabarsto miltų.

Obuolius nulupa, išima sėklas, supjausto griežinėliais ir jais atidžiai iškloja skardos dugną. „Man patinka, kai obuolių būna labai daug“, – aiškina.

Ant obuolių sluoksnio supila visą tešlą, o ant viršaus vėl glaustai vienas šalia kito gula lupti pjaustyti obuoliai.

Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje pyragas keps 45-60 minučių: kol paviršius pagels, o įsmeigus medinį pagaliuką prie jo nelips tešla.

Audronės Bunikienės firminis obuolių pyragas / Asmeninio albumo nuotr.

Šio pyrago skonį keičia kelios detalės

Audronė šį pyragą kepa visokios formos skardose: pailgoje, apvalioje ar net keksiukų. Pastebėjo, kad net tai turi įtakos skoniui. Kartais, kai pyragas keliaus kam nors dovanų, viršutinį obuolių sluoksnį dėlioja ornamentais.

Nauji skonio atspalviai atsiskleidžia iškepusį pyragą papuošus avietėmis, šilauogėmis ar kitokiomis uogomis. Pabandė patiekti su trintoms spanguolėmis – buvo nepakartojama. Karštas obuolių pyragas visuomet gardu su ledais. „Svarbiausia – kad jis būtų gražiai patiektas. Estetika turi labai daug įtakos bet kokio patiekalo skoniui“, – yra įsitikinusi.

Audronės Bunikienės firminis obuolių pyragas (14 nuotr.)
+8