Dozė vitaminų

Salotos su pavasario žalumynais / Shutterstock nuotr.
Salotos su pavasario žalumynais / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Vitaminų pilni žali pienių lapeliai bei skaisčiai geltoni žiedai, pirmieji kvepiantys krapai ir petražolės, įvairiausios salotos. Skaninkite šviežiais žalumynais ir žiedais salotas, virkite sriubas! Pastiprinsite žiemos nualintą organizmą natūraliomis priemonėmis.

Pavasarinės salotos su pienių lapais

Jums reikės: 120 g pienių lapų ir keleto žiedų, 70 g agurkų, kietai virto kiaušinio, 0,5 pomidoro, 4–6 žaliųjų alyvuogių, 0,5 citrinos, po kelias šakeles krapų ir petražolių, šaukšto balzaminio acto, alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Pienių lapelius gerai nuplaukite ir 30 minučių palaikykite pasūdytame vandenyje. Nukoškite ir paskleiskite ant popierinio rankšluosčio apdžiūti.
  • Kiaušinį perpjaukite pusiau, agurkus supjaustykite plonais griežinėliais, citriną ir pomidorą – skiltelėmis, krapus ir petražoles sukapokite.
  • Dubenyje sumaišykite visas agurkus, pomidorus, pienių lapelius ir alyvuoges, suberkite krapus ir petražoles, pagardinkite druska ir pašlakstykite balzaminiu actu bei aliejumi. Išmaišykite. Į lėkštę dėkite salotų, kiaušinių puseles ir citrinos skiltelių. Puoškite pienių žiedais.

Šiltos bulvių salotos su pienėmis

Jums reikės: 200 g rūkytos šoninės, 4 bulvių, 0,5 svogūno, 2 putpelių kiaušinių, 200 g pienių, 100 ml grietinėlės, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus kepti.

  • Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Kietai išvirkite putpelių kiaušinius. Pienių lapelius nuplaukite ir nusausinkite.
  • Šoninę supjaustykite kubeliais, svogūną susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite šoninės kubelius ir pakepinkite. Suberkite svogūnus, išmaišykite ir dar minutę pamaišydami kepkite, kol svogūnai pagels. Sudėkite kapotus pienių lapelius (keletą lapelių palikite puošti), išmaišykite, uždenkite ir patroškinkite 2–4 minutes.
  • Bulves supjaustykite mažesniais gabaliukais ir sudėkite į keptuvę, supilkite grietinėlę, įberkite druskos ir pipirų. Atsargiai permaišykite. Dėkite į lėkštę bulvių, perpus padalytų putpelių kiaušinių. Puoškite pienių žiedais ir šviežiais lapeliais.

Bolivinių balandų salotos su citrinų užpilu

Jums reikės: 185 g bolivinių balandų, 100 g šviežių burokėlių lapų, 100 g sultenių, 50 g petražolių, 6–8 vyšninių pomidorų, 2 didelių avokadų.

Citrinų užpilui: šaukšto tarkuotos citrinos žievelės, 6 šaukštų citrinų sulčių, 3 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų baltojo vyno acto, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Sumaišykite visus užpilo produktus.
  • Pomidorus padalykite puselėmis, avokadą nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
  • Bolivines balandas išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės, sukrėskite į dubenį ir atvėsinkite. Sudėkite petražolių lapelius ir burokėlių lapelius, išmaišykite. Sudėkite avokadą, sultenes ir užpilkite užpilu. Palikite 5 minutėms ir tiekite.

Makaronų salotos su tunu ir gražgarstėmis

Jums reikės: 500 g makaronų, 125 g aliejuje konservuoto tuno, 200 g gražgarsčių, vidutinio raudonojo svogūno, aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės. Nukoškite, perliekite šaltu vandeniu, pašlakstykite aliejumi ir lengvai permaišykite. Palikite atvėsti.
  • Pomidorus padalykite puselėmis, gražgarstes sukapokite, svogūną susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite nukoštą ir šakute pertrintą tuną, svogūną, gražgarstes ir pomidorus. Supilkite actą ir aliejų, pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite makaronus ir išmaišykite. Jei reikia – įpilkite dar aliejaus.

Pienių barščiai

Jums reikės: 600 ml sultinio, 150 g pienių lapų, 150 g rūgštynių, 2 bulvių, morkos, svogūno, 4 kietai virtų kiaušinių, 100 g grietinės, 2 šaukštų aliejaus, druskos pagal skonį.

  • Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais ir išvirkite sultinyje.
  • Pienių lapus supjaustykite ir perliekite verdančiu vandeniu. Rūgštynes sukapokite. Pienių lapus ir rūgštynes sudėkite į sultinį, įberkite druskos ir virkite 5–7 minutes.
  • Morką stambiai sutarkuokite, svogūną susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, suberkite morkas su svogūnais, uždenkite ir troškinkite 3–4 minutes.
  • Sukrėskite į puodą, išmaišykite ir užvirkite.
  • Tiekite su grietine ir kiaušinių puselėmis.
{recipe|92}
{recipe|93}
{recipe|98}
{recipe|99}
{recipe|4732}
{recipe|5179}