Dumbliai – norinčioms sulieknėti ir ne tik...
Ne veltui japonų, kurie yra ilgaamžiai, virtuvėje vyrauja dumbliai. Anot mokslininkų, dumbliai „Chlorella“ ir „Spirulina“ – vieni seniausių ir daugiausia maistingųjų medžiagų turintys augalai Žemėje.
Šiuose gėlavandeniuose dumbliuose yra visi svarbiausi mineralai, vitaminai, aminorūgštys, baltymai. Juose gausu antioksidantų ir medžiagų, kurios gerina savijautą sergant tokiomis ligomis kaip mažakraujystė, hipertonija, cukrinis diabetas, virškinimo trakto ir kt. Taip pat padeda lieknėti antsvorio turintiems žmonėms.
Chlorella – žaliadumblis, kuriame yra daugiau nei dvidešimt vitaminų ir mineralų. Ypač daug jame yra chlorofilo, kuris yra stiprus antioksidantas: valo kraują nuo sunkiųjų metalų ir toksinų, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, slopina uždegimus, skatina atsinaujinti ląsteles, stiprina imuninę sistemą ir kt.
Mokslininkų ištirta, kad chlorofilas stimuliuoja vidaus organų ir sistemų veiklą: širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų. Be to, aktyvina kraujo gamybą ir naikina bakterijas, todėl tinka sergant peršalimo, infekcinėmis ligomis.
Spirulina taip pat turi daug biologiškai aktyvių medžiagų, kurios stiprina organizmo atsparumą, gerina protinę veiklą ir suteikia energijos. Anot natūropatų, Spirulina ypač vertinga dėl gama linoleno rūgščių, kurios reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir medžiagų apykaitą, palaiko normalią smegenų ir nervų sistemos veiklą. Šiame dumblyje taip pat yra medžiagų, kurios saugo nuo vėžio. Be to, padeda palaikyti šarminę organizmo terpę, o kai šarmų ir rūgščių pusiausvyra nesutrikusi, negresia jokios ligos.
Chlorella padeda lieknėti
Anot mokslininkų, Chlorella dumbliai padeda atkurti natūralią medžiagų apykaitos pusiausvyrą ir žarnyno mikroflorą, valo organizmą, todėl juos vartojant lengviau krinta svoris. Kadangi organizmui suteikia reikalingų maisto medžiagų (vitaminų, mineralų irk t.), gauname užtektinai energijos ir mažėja noras be saiko valgyti.
Japonų gydytojų teigimu, Chlorella dumbliai gerina žarnyno peristaltiką, todėl gerėja virškinimas ir maisto medžiagų įsisavinimas.