Alano DZERANOVO (36) ir kepyklos „Agnės duonelė“ šeimininkės Agnės (35) duonos saldainių receptas
„Stengiamės niekada neišmesti maisto. Mūsų namuose duonos netrūksta, o vaikai vis prašo šviežios, tad kiek pastovėjusią dedame į šaldytuvą. Ten ji puikiai laikosi savaitę ir ilgiau, tik šiek kiek padžiūva. Paprastai duoną pakepame lydytame svieste su kiaušiniu, o kartais pagaminame štai tokių saldainių iš trupinių. Ragaujantys pirmą kartą net neįtaria, kad šie gardumynai – iš duonos“, – pasakoja Agnė ir Alanas.
- 500 g padžiūvusios duonos
- 50 g mėgstamų sėklų (moliūgų, saulėgrąžų, kanapių, sėmenų)
- 100 g kakavos
- 80 g kokosų drožlių (ir dar šiek tiek – apvolioti)
- 400 ml sutirštinto pieno (galima ir mažiau – pagal skonį)
Duonos gabaliukus Alanas ir Agnė deda į smulkintuvą ir susmulkina iki trupinių. Ten pat suberia keptuvėje paskrudintas sėklas, porą šaukštų kakavos, kokosų drožles. Po truputį pila sutirštintą pieną ir vis ragauja, ar tinka saldumas. Masė turi būti ne per skysta, kad būtų galima gražiai suformuoti rutuliukus.
Tada rankomis daro saldainius, kiekvieną apvolioja kokosų drožlėse ir deda valandėlei į šaldytuvą sustingti.
Jei norisi sveikesnių ir maistingesnių rutuliukų, sutirštintą pieną Alanas ir Agnė pataria keisti riešutų sviestu ir datulėmis. „Nustebsite, kaip skanu prikelti duonelę antram gyvenimui!“ – užtikrina. ⦿