Duris atvėrusiame restorane – lietuviško kulinarinio paveldo ir modernizmo sintezė

Kaune duris atvėrė naujas restoranas „Ieti“
Kaune duris atvėrė naujas restoranas „Ieti“
Šaltinis: Žmonės
2018-10-26 17:28
AA

Kauniečiai nuo šiol turi išskirtinę galimybę atrasti Lietuvos kulinarinį paveldą. Vakar naujoje vietoje, pačioje Kauno širdyje – Rotušės aikštėje duris atvėrė atsinaujinęs restoranas „Ieti“. Prie pat durų svečius pasitiko visa restorano komanda su virtuvės šefe bei savininke Inga Turminiene priešakyje. Naujai atgimę skoniai iš vaikystės ir sezoniškumas – tai pagrindiniai I. Turminienės kūrybiniai įkvėpimai, kurie atliepė ir viso vakaro eigą.

Vakaro metu tvyrojo unikali, harmoninga atmosfera, svečių laukė ne viena staigmena. Tado Vincaičio Plūgo išmargintos atsidariusio restorano sienos suteikė vakarui ritmą, o naujai atrastas lietuviškumas padiktavo šventės scenarijų. „Norėjome, kad svečiai pamatytų viską mūsų akimis: tradicijos, persipinančios su šiuolaikiniu gyvenimo ritmu tarsi kviečia dialogui apie sena ir nauja, pamiršta ir naujai atrasta“, – pasakojo restorano savininkė. Modernaus šokio pasirodymas prikaustė svečių dėmesį ir tapo gražia aliuzija į spalvingus restorano akcentus. Vakaro metu autentišką ir jaukią atmosferą kūrė vinilinių plokštelių skleidžiami garsai.

Unikalumas bei autentika – vieni svarbiausių naujojo restorano bruožų. Čia vietoje vazoninių gėlių, ant palangių puikuojasi tikri vazonuose augantys medžiai, kurie jau meta savo lapus. Natūralumas atsispindi tiek interjere, tiek virtuvėje. Marmuru išklotos grindys bei šviesios sienos įkvepia tyrumo bei įrėmina T. Plūgo piešiniuose užfiksuotą šokančių spalvų ekspresiją.

Pagrindiniu vakaro akcentu tapo Ingos Turminienės pristatyti įspūdingi maisto maketai, kurie simbolizuoja pagrindines restorano vertybes – meistrystę, tradicijas bei peizažus. „Šįkart šios vertybės tapo valgomos“, – juokavo virtuvės šefė.

Tradicijos – tai lietuviškasis paveldas, kurį virtuvės šefė bei savininkė atsinešė iš savo vaikystės. Čia pritaikomi iš kartos į kartą perduodami receptai bei maisto išsaugojimo būdai. „Man svarbu neatitrūkti nuo savo šaknų ir perkelti savo asmeninius vaikystės atsiminimus į svečių lėkštes. Mano nuomone, lietuviška virtuvė nusipelno daug daugiau įvertinimo“, – teigia I. Turminienė. Čia svarbiausia surasti balansą tarp seno ir naujo, neužgožiant nei vieno.

Meistrystė – ilgi metai praleisti virtuvėje tobulinant savo žinias ir receptus. I. Turminienės ir jos komandos darbas virtuvėje. Žinios, kurios perduodamos visai restorano komandai. Naujų technologijų pritaikymas virtuvėje, platus pasaulėžiūris ir dalinimąsis patirtimi – tai kelias į kūrybišką virtuvę bei nepamirštamą potyrį restorano svečiui.

Peizažai – viskas prasideda nuo vaizdo. Inspiracijos, kurias pateikia aplinka atsispindi restorano meniu. „Įkvėpimo semiuosi iš vaizdų, tai gali būti scena iš filmo ar paveikslo, gamtos, miestų spalviškumas – visa tai įkvepia“, – teigia I. Turminienė. Pomėgis atkurti spalvas ir faktūras atsispindi ingredientų pasirinkime ir patiekalų pateikime. „Dažnai restorane deriname ingredientus, kurie auga ar gyvuoja visiškai šalia, nes tai yra jų aplinka. Tokia ingredientų derinimo idėja nėra nauja, tačiau man ji patinka“, – šypsosi I. Turminienė.

Naujoje, beveik dvigubai didesnėje erdvėje susibūrė savo sričių profesionalai tam, kad sukurtų ypatingą patirtį užsukusiems restorano svečiams.  

Kauniečiai kviečiami į naują restoraną (24 nuotr.)
+18