Edita Mildažytė Kalėdoms ruošia žąsį, sūnus Mykolas – įmantrią „baltą mišrainę“: receptas

Edita Mildažytė su sūnumi Mykolu Vyšniausku / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.
Edita Mildažytė su sūnumi Mykolu Vyšniausku / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Maisto ruoša laidų vedėjos, prodiuserės Editos Mildažytės sūnui Mykolui Vyšniauskui – kasdienybė. Vaikinas kasdien skuba į Kalvarijų turgų, kur savo kioskelyje kepa bandeles ir verda naminį sultinį. Virtuvėje Mykolas su mama sukasi ir per šventes: Edita kepa žąsis, o vaikinas ruošia kulinares staigmenas ir „Olivjė“ salotas, dar vadinamas balta mišraine. Savo receptu M.Vyšniauskas dalijasi su portalo Žmonės.lt skaitytojais.

Mykolo Vyšniausko ir kulinarijos draugystė trunka ilgiau nei dešimtmetį: maisto gamyba jis susižavėjo būdamas maždaug devynerių.

„Galbūt kažkas man padovanojo kulinarijos knygą, tiesą sakant, nelabai atsimenu“, – portalui Žmonės.lt pasakoja Mykolas.

Vaikystėje atsiradęs susižavėjimas ilgainiui peraugo į pomėgį, o vėliau – ir į vaikino karjeros kryptį. Anot jo, viskas įvyko labai paprastai – užteko gauti darbą virtuvėje.

Edita Mildažytė su sūnumi Mykolu Vyšniausku
Edita Mildažytė su sūnumi Mykolu Vyšniausku / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

„Pradėjęs dirbti supratau, kad man tai patinka. Kada gaminu, vienu metu turiu daryti tiek daug dalykų, kad galvoje nutyla triukšmas. Turbūt šis dalykas mane ir privertė pasilikti“, – dalijasi vaikinas.

Kurį laiką Nyderlanduose Mykolas studijavo maisto technologijas, tačiau per pandemiją grįžo į Lietuvą ir mokėsi nuotoliu. Vis tik ilgainiui tęsti mokslų nebepavyko. Taip jo gyvenime atsirado darbas Kalvarijų turguje: čia vaikinas atsidarė savo kioskelį. Kasdien nuo ankstyvo ryto jis verda naminį sultinį ir kepa bandeles su mėsa, o nuotykiais turguje dalijasi instagramo paskyroje „Pilni žandai“.

Vis dėlto labiausiai M.Vyšniauskui patinka gaminti zrazus. Tiesa, per Kalėdas jų nepatiekė – šeimą vaišino paštetu ir pradžiugins keliais šmaikščiais kulinariniais „bajeriukais“.

Ant šventinio jo šeimos stalo, kaip visuomet, nugulė ir dvi žąsys: viena buvo įdaryta kopūstais, kita – ryžiais ir vaisiais. Žąsys šiemet atkeliavo iš Panevėžio, o jas gamino Mykolo mama Edita Mildažytė.

„Jos visuomet būna labai skanios“, – Žmonės.lt tikina M.Vyšniauskas.

Žinoma, dauguma lietuvių savo švenčių neįsivaizduoja ir be baltos mišrainės, kurios pirmtakės – prabangios „Olivjė“ salotos. Jas artimiesiems ruošia ir Mykolas, o savo receptu dalijasi su portalo Žmonės.lt skaitytojais.

„Olivjė“ salotos
„Olivjė“ salotos / „Shutterstock“ nuotr.

„Olivjė“ salotos pagal Mykolą Vyšniauską

  • Virtos bulvės (supjaustytos kubeliais) – 500 g;
  • Virtos morkos (supjaustytos kubeliais) – 400 g;
  • Virtas jautienos liežuvis (supjaustytas kubeliais) – 500 g;
  • Žirneliai – 1 skardinė;
  • Kornišonai (smulkiai pjaustyti) – pusė stiklainio;
  • Vėžių uodegėlės – kiek negaila;
  • 7 virti pjaustyti kiaušiniai (Mykolas juos verda taip: sudeda į šaltą vandenį sudeda, uždengia dangčiu, o kai vanduo stipriai užverda, kaitrą išjungia ir palieka kiaušinius 10 minučių pastovėti);
  • 1 arba 2 smulkiai pjaustyti saldūs svogūnai;
  • Majonezas „Hellmans“ (Mykolas priduria, kad galima naudoti naminį majonezį, bet šis tinka kur kas labiau);
  • Krapai;
  • Petražolės.

Visus ingredientus supjaustykite taip, kaip parašyta. Supjausčius juos sumaišykite majonezu ir patiekite papuošę ikrais.

Skanaus!