Edita Mildažytė Kalėdoms ruošia žąsį, sūnus Mykolas – įmantrią „baltą mišrainę“: receptas
Maisto ruoša laidų vedėjos, prodiuserės Editos Mildažytės sūnui Mykolui Vyšniauskui – kasdienybė. Vaikinas kasdien skuba į Kalvarijų turgų, kur savo kioskelyje kepa bandeles ir verda naminį sultinį. Virtuvėje Mykolas su mama sukasi ir per šventes: Edita kepa žąsis, o vaikinas ruošia kulinares staigmenas ir „Olivjė“ salotas, dar vadinamas balta mišraine. Savo receptu M.Vyšniauskas dalijasi su portalo Žmonės.lt skaitytojais.
Mykolo Vyšniausko ir kulinarijos draugystė trunka ilgiau nei dešimtmetį: maisto gamyba jis susižavėjo būdamas maždaug devynerių.
„Galbūt kažkas man padovanojo kulinarijos knygą, tiesą sakant, nelabai atsimenu“, – portalui Žmonės.lt pasakoja Mykolas.
Vaikystėje atsiradęs susižavėjimas ilgainiui peraugo į pomėgį, o vėliau – ir į vaikino karjeros kryptį. Anot jo, viskas įvyko labai paprastai – užteko gauti darbą virtuvėje.
„Pradėjęs dirbti supratau, kad man tai patinka. Kada gaminu, vienu metu turiu daryti tiek daug dalykų, kad galvoje nutyla triukšmas. Turbūt šis dalykas mane ir privertė pasilikti“, – dalijasi vaikinas.
Kurį laiką Nyderlanduose Mykolas studijavo maisto technologijas, tačiau per pandemiją grįžo į Lietuvą ir mokėsi nuotoliu. Vis tik ilgainiui tęsti mokslų nebepavyko. Taip jo gyvenime atsirado darbas Kalvarijų turguje: čia vaikinas atsidarė savo kioskelį. Kasdien nuo ankstyvo ryto jis verda naminį sultinį ir kepa bandeles su mėsa, o nuotykiais turguje dalijasi instagramo paskyroje „Pilni žandai“.
Vis dėlto labiausiai M.Vyšniauskui patinka gaminti zrazus. Tiesa, per Kalėdas jų nepatiekė – šeimą vaišino paštetu ir pradžiugins keliais šmaikščiais kulinariniais „bajeriukais“.
Ant šventinio jo šeimos stalo, kaip visuomet, nugulė ir dvi žąsys: viena buvo įdaryta kopūstais, kita – ryžiais ir vaisiais. Žąsys šiemet atkeliavo iš Panevėžio, o jas gamino Mykolo mama Edita Mildažytė.
„Jos visuomet būna labai skanios“, – Žmonės.lt tikina M.Vyšniauskas.
Žinoma, dauguma lietuvių savo švenčių neįsivaizduoja ir be baltos mišrainės, kurios pirmtakės – prabangios „Olivjė“ salotos. Jas artimiesiems ruošia ir Mykolas, o savo receptu dalijasi su portalo Žmonės.lt skaitytojais.
„Olivjė“ salotos pagal Mykolą Vyšniauską
- Virtos bulvės (supjaustytos kubeliais) – 500 g;
- Virtos morkos (supjaustytos kubeliais) – 400 g;
- Virtas jautienos liežuvis (supjaustytas kubeliais) – 500 g;
- Žirneliai – 1 skardinė;
- Kornišonai (smulkiai pjaustyti) – pusė stiklainio;
- Vėžių uodegėlės – kiek negaila;
- 7 virti pjaustyti kiaušiniai (Mykolas juos verda taip: sudeda į šaltą vandenį sudeda, uždengia dangčiu, o kai vanduo stipriai užverda, kaitrą išjungia ir palieka kiaušinius 10 minučių pastovėti);
- 1 arba 2 smulkiai pjaustyti saldūs svogūnai;
- Majonezas „Hellmans“ (Mykolas priduria, kad galima naudoti naminį majonezį, bet šis tinka kur kas labiau);
- Krapai;
- Petražolės.
Visus ingredientus supjaustykite taip, kaip parašyta. Supjausčius juos sumaišykite majonezu ir patiekite papuošę ikrais.
Skanaus!