Elizabeth David – maištininkė, iš esmės pakeitusi britų virtuvę

Tikrasis šios novatoriškos moters palikimas – receptai, vis dar išlaikantys laiko egzaminą. Ir nors jie atrodo banaliai paprasti, bene visi šiandienos kulinarijos guru nenustoja jų tobulinti, o namų šeimininkės – aikčioti dėl rezultato / Vida Press nuotrauka
Tikrasis šios novatoriškos moters palikimas – receptai, vis dar išlaikantys laiko egzaminą. Ir nors jie atrodo banaliai paprasti, bene visi šiandienos kulinarijos guru nenustoja jų tobulinti, o namų šeimininkės – aikčioti dėl rezultato / Vida Press nuotrauka
Rolanda KISNIERIŪTĖ
2023-11-14 16:56
AA

Kai 1992-aisiais Londone mirė garsi kulinarė, atėjusieji pagerbti velionės po gedulingų mišių buvo pakviesti į Šiuolaikinio meno institutą prašmatnių pietų. Gurmanai šventė nepaprastą Elizabeth DAVID (1913–1992) gyvenimą. Šia nuostabia puota atiduota derama pagarba viskam, ką pasiekė virtuvės pionierė, pilkais pokario metais pasiūliusi tautiečiams naujų skonių ir ingredientų.

Nuo tada, kalbėdamas išrankių valgytojų vardu, rašytojas Auberonas Waughas primindavo: „Jei manęs paprašytų išrinkti XX amžiaus moterį, labiausiai prisidėjusią prie anglų gerovės, mano balsas atitektų Elizabeth David.“ Ne veltui karalienė Elizabeth II vienam iš 60-ies pašto ženklų, skirtų įtakingiausiems jos valdymo metų žmonėms, pasirinko David atvaizdą.