Gaminame garų puode!

Menkė garuose  / Shutterstock nuotr.
Menkė garuose / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Žurnalas „JI“
A
A

Tikriausiai nė nereikia sakyti, kad garuose gamintas maistas yra itin sveikas – jame išlieka daug naudingųjų medžiagų, verdant nenaudojami riebalai. Dalijamės tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorės Odetos Kudopčenkienės receptais.

Lašiša su šparaginėmis pupelėmis

2 gabalėliai lašišos (po 150 g), 200 g šparaginių pupelių, pagal skonį druskos, pipirų, džiovintų prieskoninių žolelių mišinio, 2 lauro lapai.

Padažui: 200 ml graikiško jogurto, citrinos sultys, 2 šaukštai sauso baltojo vyno, ryšulėlis šviežių krapų.

  • Lašišą ištrinkite druska, pipirais ir žolelių mišiniu.
  • Pupeles nuplaukite ir nupjaukite galiukus.
  • Į garų puodą supilkite vandenį (kiekviename skirtingai, tad žiūrėkite pagal matavimus), sudėkite lauro lapus (jie duos kvapą garuodami ir žuvis gaus jų kvapo). Dedame pirmą padėklą su lašiša. Ant viršaus uždedame kitą padėklą su pupelėmis. Uždengiame ir nustatome garinimo laiką 20 min.
  • Kol lašiša ir pupelės garinasi, ruošiame padažą.
  • Visus padažo ingredientus sumaišykite iki vientisos masės, sudėkite smulkintus krapus ir vėl gerai išmaišykite. Paragaukite, ar nereikia druskos.
  • Į lėkštę klokite šparagines pupeles, ant viršaus uždėkite lašišos gabalėlį.
  • Padažą tiekite atskirai. 2 asmenims. Gaminsite 30 min.
Lašiša su šparaginėmis pupelėmis
Lašiša su šparaginėmis pupelėmis / Tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorės Odetos Kudopčenkienės

Omletas su daržovėmis

5 kiaušiniai, 150 ml pieno, pomidoras, saldžioji paprika, ½ avokado,100 g kietojo sūrio, saujelė svogūnų laiškų, pagal skonį druskos, pipirų.

  • Kiaušinius išplakite su druska ir pipirais. Įpilkite pieno ir vėl paplakite.
  • Papriką perpjaukite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.
  • Pomidorą ir avokadą susmulkinkite mažais gabaliukais. Sūrį sutarkuokite. Svogūno laiškus sukapokite.
  • Daržoves sudėkite į garų puodą be skylučių arba į dubenėlį, kuris tilptų į garų puodą, užpilkite kiaušinių plakiniu ir gausiai apiberkite sūriu.
  • Uždenkite ir virkite 25–30 min. garuose. 2 asmenims. Gaminsite 40 min.

Omletas su daržovėmis
Omletas su daržovėmis / Tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorės Odetos Kudopčenkienės

Kalakutienos kukuliai su ryžiais

500 g maltos kalakutienos (ar kitos mėsos), svogūnas, 150 g ryžių, kiaušinis, 4 šaukštai kukurūzų krakmolo, 2 šaukštai sojų padažo, pagal skonį druskos, pipirų.

  • Ryžius pamerkite į šaltą vandenį porai valandų. Suberkite į sietelį ir leiskite nuvarvėti.
  • Svogūną susmulkinkite ir sužerkite į kalakutieną. Ten pat įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, prieskonius, supilkite sojų padažą. Gerai išminkykite.
  • Ryžius paskleiskite didelėje lėkštėje. Iš mėsos formuokite dviejų kąsnių kukuliukus, apvoliokite kruopose. Spausti nereikia, ryžiai ir taip lengvai prilips.
  • Dėkite kukuliukus į garų puodą, palikdama tarpelius. Garinkite 25 min. Likus kelioms minutėms iki virimo garuose pabaigos, nukelkite dangtį ir pakaitinkite dar šiek tiek. Taip ryžiai geriau prilips prie kukulių ir vėliau nenubyrės.
  • Tiekite su pasirinktu garnyru. 4 asmenims. Gaminsite 40 min.

Kulinaro patarimas. Prie šių kukuliukų labai tinka sojų padažo ir sezamų aliejaus mirkalas. Šiuos du ingredientus sumaišykite lygiomis dalimis, pagardinkite žiupsneliu cukraus. Kukulius mirkykite į padažą ir skanaukite.

Kalakutienos kukuliai su ryžiais
Kalakutienos kukuliai su ryžiais / Tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorės Odetos Kudopčenkienės