Gaminame iš burokėlių

Burokėliai / Fotolia nuotr.
Burokėliai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Mes, lietuviai, burokėlius labai mėgstame. Ir aišku, kodėl – ši nebrangi, puikiai daržuose deranti daržovė tinka įvairiausiems patiekalams ruošti. O pasitelkus fantaziją jie gali būti net labai gurmaniški – tokiais galite ir svečius vaišinti.

Burokėlių pyragas

Šokoladinis pyragas.
Šokoladinis pyragas. / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 150 g burokėlių, trečdalio stiklinės cukraus, 150 g juodojo šokolado, 4 kiaušinių, 150 g maltų riešutų, 5 šaukštų natūralios nesaldintos kakavos, žiupsnelio druskos, 50 ml apelsinų likerio.

  • Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir išvirkite su lupenomis. Atvėsintus nulupkite ir sutarkuokite smulkia trintuve.
  • Kiaušinius su cukrumi elektriniu plakikliu išplakite iki purumo.
  • Į kiaušinių ir cukraus plakinį suberkite riešutus, kakavą, druską, supilkite apelsinų likerį, sukrėskite tarkuotus burokėlius ir gerai išmaišykite.
  • Šokoladą sulaužykite nedideliais gabalėliais ir ištirpinkite vonelėje virš garų.
  • Šiek tiek atvėsintą įplakite į pyrago masę.
  • Ją sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  • Kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug pusvalandį.
  • Iškeptą atvėsinkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
  • Gražu tiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.

Trinta burokėlių sriuba

Burokėlių ir apelsinų šaltsriubė
Burokėlių ir apelsinų šaltsriubė / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 0,5 kg jautienos su kaulu, 5 nedidelių burokėlių, 150 g natūralaus pomidorų padažo su bazilikais, gabalėlio petražolės šaknies, 2 morkų, raudonos paprikos, didelio svogūno, 3 skiltelių česnako, 2 šaukštų sviesto, po keletą juodųjų ir kvapiųjų pipirų grūdelių, kelių laurų lapelių, pagal skonį kapotų petražolių, apelsinų sulčių, cukraus.

  • Mėsą nuplaukite, sumeskite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir užvirkite. Nugriebę putas, sumažinkite ugnį iki mažiausios ir virkite apie 2–2,5 val.
  • Likus 30–40 min. iki virimo pabaigos, sultinį pasūdykite, sumeskite laurų lapelius, suberkite pipirų grūdelius ir kapotą petražolės šaknį. Kai sultinys išvirs, mėsą išgriebkite, o sultinį perkoškite.
  • Visas daržoves nulupkite, nuplaukite, susmulkinkite.
  • Svogūnus ir česnakus pakepinkite svieste. Kai jie apskrus, suberkite morkas, paprikas ir troškinkite, kol daržovės suminkštės.
  • Į keptuvę sumeskite tarkuotus burokėlius, sukrėskite pomidorų padažą, pagal skonį berkite cukraus, kapotų petražolių, pilkite apelsinų sulčių ir dar 15 min. pakepinkite.
  • Daržoves sukrėskite į puodą su sultiniu, užkaitinkite ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  • Sriubą galite tiekti su grietine.

Keptos daržovės

Aštrios burokėlių salotos
Aštrios burokėlių salotos / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: apie 800 g burokėlių ir saliero gumbo, 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, apelsino, šakelės rozmarinų, česnako galvutės, po nedidelį gabalėlį aitriosios paprikos ankšties ir imbiero šaknies, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, žiupsnelio druskos.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
  • Burokėlius ir saliero gumbą nuplaukite, nulupkite, supjaustykite stambiais gabalėliais.
  • Česnaką išskirstykite skiltelėmis ir nulupkite.
  • Nuplautą aitriąją papriką išvalykite, sukapokite. Imbierą nulupkite, susmulkinkite.
  • Išspauskite apelsino sultis.
  • Jas negiliame dubenyje sumaišykite su aliejumi, aitriąja paprika ir imbieru, įberkite žiupsnelį cukraus.
  • Burokėlius ir salierus išdėliokite kepimo skardoje, suberkite česnako skilteles, ant viršaus pilkite aliejaus, apelsinų sulčių ir prieskonių pagardą.
  • Pagal skonį apiberkite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais, išdėliokite nuplautas ir nusausintas rozmarinų šakeles.
  • Indą su daržovėmis uždenkite aliuminio folija ir pašaukite į orkaitę.
  • Kepkite apie 40 min.

Tartas su burokėliais ir ožkų sūriu

Burokėlių tartas
Burokėlių tartas / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 100 g sviesto, 220 g miltų, kiaušinio, 50 g maltų lazdynų riešutų, žiupsnelio druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Įdarui: 5 nedidelių burokėlių, 2 šaukštų rudojo cukraus, 300 g ožkų pieno sūrio, 4 šaukštų maltų riešutų, pagal skonį aliejaus ir Provanso žolelių, saujelės šaldytų žirnelių, apelsino, 2 šaukštų sviesto.

  • Pirmiausia paruoškite tešlą: plastikiniame dubenyje sumaišykite miltus su lazdynų riešutais, druska ir pipirais.
  • Įmuškite kiaušinį, supilkite lydytą sviestą, labai greitai išmaišykite ir suformuokite paplotį. Jį suvyniokite į maistinę plėvelę ir 2 val. padėkite į šaldytuvą.
  • Atšaldytą tešlą iškočiokite, klokite į riebalais pateptą stačiakampę kepimo formą, subadykite šakute ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
  • Burokėlius nulupkite, supjaustykite gabalėliais, apšlakstykite aliejaus ir šviežiai spaustų apelsino sulčių užpilu ir kepkite karštoje orkaitėje, kol suminkštės.
  • Ištrauktus apkepinkite keptuvėje svieste, apibarstykite ruduoju cukrumi ir maišykite, iki ims karamelizuotis.
  • Pyrago viršų apdėliokite karamelizuotais burokėliais, ožkų pieno sūrio gabalėliais ir gausiai apšlakstykite Provanso žolelių ir aliejaus užpilu.
  • Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 min.
  • Iškeptą apibarstykite blanširuotais žirneliais ir patiekite.

Pyragas su burokėliais ir sūriais

Jums reikės: 1,5 stiklinės miltų, pusės pakelio sviesto, 5 šaukštų šalto vandens, saujelės parmezano, pagal skonį druskos, čiobrelių, pipirų, kiaušinio (aptepti).

Įdarui: 4 burokėlių, 400 g mocarelos, 300 g fetos, 400 ml grietinės, 4 skiltelių česnako, po 2 šaukštus aliejaus, medaus ir citrinos sulčių, kelių šakelės šviežių čiobrelių.

  • Pirmiausia užmaišykite tešlą: į dubenį persijokite miltus, suberkite druską, pipirus, čiobrelius, sūrį, kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir pirštais trinkite tol, kol susidarys trupinių.
  • Į juos supylę nurodytą kiekį vandens, užminkykite tešlą, susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą maždaug pusvalandžiui.
  • Atvėsintą iškočiokite ir įtieskite į kepti skirtą apskritą kepimo formą.
  • Paruoškite įdarą: burokėlius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite norimo dydžio ir formos gabalėliais ir išdėliokite kepimo skardoje. Apšlakstę aliejaus, medaus ir citrinos sulčių užpilu, pagal skonį pagardinę druska ir čiobreliais, kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., kol burokėliai suminkštės.
  • Fetą iki vientisumo išsukite su grietine ir traiškytomis česnako skiltelėmis, šiuo kremu aptepkite paruoštą pagrindą.
  • Ant viršaus išdėliokite keptus burokėlius ir mocarelos griežinėlius.
  • Pyrago kraštus patepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 30 min.
{recipe|171}
{recipe|527}
{recipe|619}
{recipe|1093}
{recipe|1369}
{recipe|1400}
{recipe|1405}
{recipe|1577}
{recipe|1817}
{recipe|1859}
{recipe|1944}
{recipe|2029}
{recipe|2311}
{recipe|2387}
{recipe|2462}
{recipe|2466}
{recipe|2467}
{recipe|2538}
{recipe|2559}
{recipe|3058}
{recipe|3781}
{recipe|3827}
{recipe|4258}