Gaminame iš tešlos: garsaus kulinaro patarimai ir receptas

Obuolių pyragas / Shutterstock nuotr.
Obuolių pyragas / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
2016-06-20 08:00
AA

Sakoma, kai pats pasigamini, žinai, ką valgai. Todėl sumanios šeimininkės stengiasi gaminti namuose ir pačios minkyti ar plakti tešlą įvairiems patiekalams: blyneliams, picai, pyragėliams ir kitokiems saldėsiams.

Miltai „Ekstra“ / Gamintojo nuotr.

Tiesa, jokios tešlos nepasigamintume be miltų. Jie yra svarbiausias jos komponentas. Tačiau tešla tešlai nelygu. Kadangi dabar yra didžiulė miltų įvairovė, ją galima ruošti kokią tik širdis geidžia: aukščiausios rūšies ar viso grūdo dalių miltų... Pasak kulinarų, aukščiausios rūšies kvietiniai miltai „Ekstra“ ypač tinka konditerijos kepiniams (tortams, šakočiams), puriems biskvitams, keksams, įvairiems pyragams.

Kadangi miltai „Ekstra“ yra itin birūs (stambesnio malimo ir rupesni), iš jų išeina puri vientisa ir be gumulėlių tešla. Kepiniai būna malonūs ir akiai, ir gomuriui. Tačiau, pasak konditerių, purus, iškilęs biskvitas gali ir neišeiti, jei tortams kepti skirtus aukščiausios rūšies miltus pakeisite žemesnės rūšies. Tokiu atveju konditeriai naudoja gudrybę – miltus maišo perpus su miltais „Ekstra“.

Kulinaro, restorano „Perfeco“ šefo Roberto Ščesnavičiaus patarimai šeimininkėms:

Miltai „Ekstra“ / Gamintojo nuotr.
  • Visi tešlai skirti produktai turi būti vienodos, kambario, temperatūros, todėl sviestą ir kiaušinius iš šaldytuvo išimkite gerokai prieš gamindama. Tik tada tešla bus vientisa ir be gumulėlių.
  • Aukščiausios rūšies miltus rinkitės, jei kepate konditerijos kepinius su kepimo milteliais ar kitais priedais. Pavyzdžiui, miltai „Ekstra“ gerai išsimaišo, nesušoka į gumulėlius, kepiniai būna puikiai iškilę ir nereikia baimintis, kad nepavyks.
  • Tešla bus puresnė, jei pilsite į ją tik labai gerai, iki purios, vientisos masės su cukrumi išplaktus kiaušinius, o baltymus – standžių putų konsistencijos. Baltymus maišykite lėtai, atsargiai šaukštu kabindama iš apačios į viršų. Jokiu būdu nesukite energingai ratu.
  • Kepdama plikytos tešlos kepinius jokiu būdu neatidarinėkite orkaitės durelių, nes tešla subliūkš, praras formą.
  • Kad tešla būtų puresnė, standesnė, ją ruoškite su persijotais miltais, nes tuomet patenka daugiau oro.
  • Sausus birius produktus (miltus, vanilinį cukrų, kepimo miltelius) stenkitės labai gerai išmaišyti, kad neliktų gumulėlių.
  • Jei į receptą įeina riešutai, prieš berdamos į tešlą, juos lengvai paskrudinkite keptuvėje. Antraip šie neteks tikrojo skonio ir aromato, primins paprasčiausių žemės riešutų.
  • Jei minkoma tešla atrodo per trapi, galite įmaišyti kiaušinio trynį arba šaukštą sviesto ir ją trumpai palaikyti šaldytuve.
  • Iškepusios vieną partiją sausainių ar keksiukų, į karštą skardą neskubėkite dėti kitų – nuo karščio tešla išskys, kepinukai bus negražios formos. Skardą prieš tai perliekite šaltu vandeniu arba palaukite, kol atvės (bus greičiau, jei naudosite dvi ar tris skardas, nereikės laukti, kol atvės).
  • Iškeptą biskvitą parą palaikykite šaldytuve – iš jo paruoštas tortas netrupės, lengvai pjaustysis.
  • Tešlą minkykite ar kočiokite kuo toliau nuo orkaitės, kur mažiau karščio – ne taip greitai apdžius.
  • Pienas, kefyras, pasukos, išrūgos ar grietinė tešlai suteikia purumo, elastingumo, minkštumo, gaminiai geriau iškyla (ypač jei ruošiate blyneliams, lietiniams). Tačiau turite žinoti, kad šių ingredientų visada reikia pilti mažiau nei vandens.
  • Baltyminės tešlos kepiniams optimaliausia temperatūra – 95–110 °C, trapios tešlos gaminiams – 200–230 °C.
  • Makaronams, virtiniams, sklindžiams ar lietiniams skirtą tešlą pabrandinkite – palaikykite bent 15–20 minučių uždengtą maistine plėvele kambario temperatūroje.

Siūlome išbandyti: blynai su razinomis ir pasukomis

Miltai „Ekstra“ / Gamintojo nuotr.

Reikės:

  • 350 g „Kauno grūdų“ miltų „Ekstra“,
  • stiklinės pasukų arba išrūgų,
  • 2 didelių kiaušinių, arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
  • 1 valgomojo šaukšto cukraus,
  • arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus,
  • žiupsnio druskos,
  • 2–3 valgomųjų šaukštų garuose tirpinto sviesto,
  • 1 valgomojo šaukšto razinų.

Paruošimas:

Dubenyje iki purumo išplakite kiaušinius su cukrumi ir druska, supilkite ištirpintą sviestą, sužerkite kepimo miltelius, po truputį maišydama berkite miltus ir pilkite pasukas. Viską maišykite tol, kol gausite vientisą tešlą. Jei mėgstate, pabaigoje įmaišykite verdančiu vandeniu nuplikytas razinas.

Blynus kepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus (jo nepadauginkite), nustačiusi vidutinę kaitrą, kol gražiai apskrus.

Tiekite su grietine ar šviežiomis uogomis pagardintu natūraliu jogurtu. Galite paskaninti kelvų sirupu ar uogiene. Skanaus!