Gaminame kiniškoje keptuvėje

Makaronai / Fotolia nuotr.
Makaronai / Fotolia nuotr.
2012-11-15 22:39
AA

Jeigu nesumojote, apie kokią kalbėsime, tai ji dar liaudyje netaisyklingai vadinama „wok“.

Tokia keptuvė nepamainoma, jeigu mėgstate egzotiškus kvapus skleidžiančius rytietiškus patiekalus ir rūpinatės ne tik kūno linijomis, bet ir vartojamo maisto kokybe.

Įspūdingos formos, įvairių dydžių kiniška keptuvė specifiniu siauru dugnu ir plačiu viršumi bei nuo karščio rankas saugančiomis rankenomis (jos gali būti ir ilgesnės, ir trumpesnės) ne veltui vadinama rytietiškos virtuvės karaliene. Tokia keptuvė labai universali ir idealiai tinka ne tik mėsai, kiaušiniams, daržovėms, jūrų gėrybėms, sojų varškės sūriui ar vaisiams kepinti, bet ir daržovių sriuboms virti, rizotui, troškiniams gaminti – juk ir forma ji panėšėja į puodą.

Kuo ši keptuvė ypatinga? Pirmiausia dėl unikalios kūgio formos kiniška keptuvė labai greitai įkaista ir tolygiai paskirsto šilumą, taigi maisto gaminimo procesas neužtrunka. Antra, maistas ruošiamas ant labai kaitrios ugnies neatsitiktinai – itin aukštoje temperatūroje tarp maisto produktuose esančių amino rūgščių ir cukraus vyksta sudėtingas cheminis procesas, vadinamas Maillardo reakcija, kurio metu atsiskleidžia kiekvieno produkto skonis ir kvapas. Trečia, kiniškoje keptuvėje paruoštas maistas – sveikesnis, nes ruošiamas beveik be riebalų, itin mažais gabalėliais supjaustyti produktai greitai iškepa (mėsa – per kelias minutes, o daržovės – per kelias sekundes), todėl išsaugo visus naudingus mineralus ir vitaminus, be to, mėsa lieka sultinga, o daržovės traškios. Nereikėtų pamiršti ir praktiškosios pusės – gaminamus produktus labai patogu stebėti ir, pavyzdžiui, iškepusius patraukti į šalį, o pačiame viduryje kepti žalesnius. Dar viena gera žinia – kiniškos keptuvės taupo energiją.

Kokie minusai? Ji užima nemažai vietos, yra ganėtinai nepatogios formos, tad jeigu ruošite joje maistą kartą ar du per metus, pagalvokite, ar tikrai verta tokią pirkti. Sakote, taip? Tuomet pirkite tik originalią ir prieš tai ją tinkamai paruoškite.

Svarbu kokybė

Pačios žinote, kaip sparčiai Lietuvoje populiarėja kinų maistas. Tad nieko keista, kad ir jam gaminti skirtos keptuvės tapo labai madingos, todėl jų pasitaiko ir prastesnės kokybės. Taigi, prieš pirkdamos, būtinai atidžiai apžiūrėkite. Kokybiška kiniška keptuvė dažniausiai gaminama iš ketaus ar specialaus plieno. Keptuvės kaina priklauso ir nuo plieno sluoksnių – su dvigubo plieno sluoksniu bus brangesnės. O plono sluoksnio aliuminio keptuvės ne tokios patvarios. Galima rasti ir teflonu dengtų kiniškų keptuvių, tačiau tokios – ne geriausias pasirinkimas, mat aukštoje temperatūroje teflonas skleidžia nuodingąsias medžiagas.

Kaip paruošti ir prižiūrėti

Prieš pradedant gaminti maistą kiniškoje keptuvėje, ją reikia praskalauti vandeniu, nusausinti, tada įpilti aliejaus ir gerai pakaitinti. Tada aliejų išpilti, dar karštą keptuvę perlieti verdančiu vandeniu, jei reikia, švelniai pašveisti minkštu šepetėliu ir išvalyti popieriniu rankšluosčiu. Atminkite, kiniškos keptuvės nepatartina plauti indaplovėje, verčiau į ją įpilti sūraus vandens, kiek palaikyti ir išplauti.

Kaip gaminti

Pirmiausia keptuvę labai gerai įkaitinkite ant didelės ugnies, įpilkite šlakelį aliejaus. Tada eilės tvarka dėkite produktus – mėsa kepa ilgiau, daržovės ir jūrų gėrybės – trumpiau. Kad produktai neliptų nei prie keptuvės sienelių, nei prie dugno, maišykite juos specialia mentele arba, paėmusios už rankenų, vis pakratykite. Labai svarbu, kad keptuvė būtų gerai įkaitusi, antraip maistas joje tiesiog iš lėto džius ar netinkamai troškinsis, o tada apie minėtus naudinguosius, daržovėse ir žuvyje esančius mineralus ar vitaminus galėte tik pasvajoti.

Verta žinoti

Jeigu jūsų namuose stovi ne elektrinė, o dujinė viryklė ir ji neturi vadinamojo galingesnio „wok“ degiklio, maistą paruošti rytietiškoje keptuvėje išgaubtu dugnu gali būti keblu: ji nepakankamai įkais ir maistas ne keps, bet troškinsis, o tokį galite paruošti ir paprastoje keptuvėje. Todėl ieškokite keptuvės lygiu dugnu, kuri tiks ir indukcinėms, ir dujinėms, ir elektrinėms viryklėms.

IŠBANDYKITE!

Rytietiškos daržovės su jautiena / Fotolia nuotr.