Gaminame su Liutauru Čepracku: gardus ryžių pudingas
Ryžiai gali būti valgomi ne tik kaip garnyras ar pagrindinis patiekalas. Iš jų galima pasigaminti nuostabaus skonio desertų.
BTV laidos „Šeštadienio rytas“ virtuvės šefas Liutauras Čeprackas siūlo paskanauti puikaus ryžių pudingo.
► Ryžių pudingas su karamelizuotomis braškėmis
Sudedamosios dalys:
• 200 g ryžių,
• 800 ml pieno,
• cinamono lazdelė,
• 60 g cukruotų susmulkintų vaisių (apelsino žievelių, ananasų ar melionų),
• 40 ml romo.
Angliškam kremui reikės:
• 60 g cukraus,
• 2 kiaušinių trynių,
• 240 ml pieno.
Braškėms reikės:
• 50 g cukraus,
• 30 ml vandens,
• 200 g braškių.
Kaip gaminti:
1. Ryžius, pieną ir cinamono lazdelę sudėkite į puodą, maišykite ir apie 30 min. virkite ant silpnos ugnies. Šią masę galite supilti į įkaitintą, karščiui atsparų indą, pašauti į 180 °C orkaitę ir apie 30 min. kepti joje.
2. Cukruotus vaisius susmulkinkite ir užpilkite romu.
3. Paruoškite anglišką kremą. Užvirkite pieną, išsukite kiaušinių trynius su cukrumi. Užvirtą pieną supilkite į cukraus ir trynių masę, gerai sumaišykite, supilkite atgal į puodą ir ant labai mažos ugnies kaitinkite, kol pasieksite 82 °C temperatūrą. Jei neturite termometro, kaitinkite, kol sutirštės iki grietinėlės konsistencijos.
4. Išvirusius ryžius sumaišykite su anglišku kremu ir cukruotais vaisiais, kurie prieš tai buvo mirkomi rome. Sudėkite į tiekti ant stalo skirtus indus ir atšaldykite.
5. Pasiruoškite braškes. Keptuvėje ištirpinkite cukrų, įpilkite vandens ir sudėkite braškes, viską sumaišykite ir apie 20 sek. kaitinkite. Tuomet keptuvės turinį dėkite į indą, kuriame braškės turi atvėsti. Galiausiai karamelizuotas braškes dėkite ant ryžių masės ir galite tiekti.