Gaminame su žalumynais

Šparaginių pupelių, smidrų ir žirnelių salotos
Šparaginių pupelių, smidrų ir žirnelių salotos
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Gaivi pavasario žaluma diktuoja ir valgiaraščio pokyčius – norisi lengvesnio, spalvingesnio maisto. Tad gamindama negailėkite įberti sveikatai naudingų žalumynų, kurių žiemą taip trūko.

Makaronai su žaliaisiais žirneliais ir feta

Jums reikės: 300 g rievėtų vamzdelių (it. penne), 200 g brokolių žiedynėlių, stiklinės žaliųjų žirnelių, saujelės bazilikų lapelių, 200 g fetos, 2 šaukštų sviesto, 200 ml grietinėlės, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

  • Makaronus suberkite į verdantį vandenį, išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir padėkite šiltai.
  • Žirnelius nuplaukite, nusausinkite. Jei naudosite šaldytus, atšildykite ir nusausinkite.
  • Fetą sutrupinkite šakute, kad išeitų nedideli gabalėliai.
  • Brokolio žiedynėlius nuplaukite, nusausinkite ir pasmulkinkite, kad nebūtų per dideli.
  • Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite brokolius ir troškinkite ant mažos ugnies, kol suminkštės, bet nepakeis spalvos.
  • Juos pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, supilkite grietinėlę ir užkaitinkite. Sukrėskite traiškytą česnaką, ne ilgiau nei minutę pakaitinkite ir nukelkite keptuvę.
  • Sukrėskite makaronus, viską gerai išmaišykite ir išdalykite į kelias lėkštes.
  • Tiekite gausiai apibarstę kelias minutes garuose blanširuotais žirneliais, užbėrę fetos ir bazilikų lapelių.

Žaliosios salotos

Kruopų ir žalumynų salotos
Kruopų ir žalumynų salotos

Jums reikės: po gerą saują šviežių špinatų ir kitokių mažų salotų lapelių, po pusę stiklinės šviežių arba šaldytų žirnelių ir moliūgų sėklų, 100 g parmezano, 3 šaukštų aliejaus, šaukšto citrinos sulčių, šaukštelio medaus, žalios saldžiosios paprikos, gabalėlio žalios aitriosios paprikos ankšties, skiltelės česnako, 100 g konservuotų sojų.

  • Visus žalumynus labai gerai nuplaukite, nusausinkite salotų džiovyklėje arba popieriniu rankšluosčiu, sudėkite į sandariai uždaromą indą ir kelias valandas palaikykite šaldytuve – bus traškesni.
  • Paruoštus lapelius išdalykite į kelias salotų lėkštes.
  • Žirnelius atšildykite ir, nupylę vandenį, berkite ant salotų lapelių.
  • Kelias valandas mirkytas moliūgų sėklas (tokios maistingesnės) gerai nusausinkite ir taip pat berkite ant salotų lapelių.
  • Sojas nukoškite, išdalykite į lėkštes.
  • Saldžiąją papriką perpjaukite, išvalykite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite ant salotų.
  • Užsukamame stiklainyje suplakite aliejų, citrinos sultis, vonelėje virš garų lydytą medų, kapotą aitriąją papriką, traiškytuvu išspaustą česnaką. Paruoštą užpilą palaikykite apie 15 min., kad susimaišytų skoniai, ir pilkite ant salotų.
  • Galiausiai užberkite sūrio ir patiekite.
  • Gardu valgyti su skrudintos baltos itališkos duonos riekele.

    Pyragas su bulvėmis ir špinatais

    Sluoksniuotos tešlos pyragas
    Sluoksniuotos tešlos pyragas

    Jums reikės: pakuotės mielinės tešlos, didelės bulvės, 4 kiaušinių, 2 šaukštų sviesto, 300 g šviežių špinatų, 100 g fetos, 2 skiltelių česnako, pagal skonį druskos, kelių šaukštų smulkiai pjaustytų žalumynų (petražolių, krapų, svogūnų laiškų), pusės stiklinės parmezano.

    • Tešlą atšildykite kambario temperatūroje, padalykite į dvi dalis, vieną klokite į kepimo formą, užlenkite aukštus kraštus, kad neišbėgtų įdaras.
    • Didelę bulvę (arba kelias mažas) išvirkite su lupenomis, kad liktų kietoka. Nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
    • Česnaką nulupkite, sukapokite.
    • Špinatus nuplaukite, kotelius nuskabykite, didesnius lapelius suplėšykite.
    • Keptuvėje svieste pakepinkite česnakus, kai gardžiai pakvips, suberkite špinatus ir, uždengusi keptuvę dangčiu, pakaitinkite, kol lapeliai subliukš.
    • Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
    • Kiaušinius iki vientisumo išplakite su feta, įmaišykite kapotus žalumynus, pagal skonį berkite druskos.
    • Ant tešlos lakšto krėskite špinatų, išdėliokite dalį pjaustytų bulvių, pilkite truputį kiaušinių plakinio, vėl krėskite špinatų, išdėliokite likusias bulves, galiausiai supilkite likusį plakinį, užberkite parmezaną.
    • Užkloję antrą tešlos lakštą, pašaukite pyragą į orkaitę.
    • Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie12–14 min., kol paviršius apskrus.

    Daigintų pupuolių ir žirnelių sriuba

    Cukinijų ir žirnelių sriuba su kokosų grietinėle
    Cukinijų ir žirnelių sriuba su kokosų grietinėle

    Jums reikės: po pusę stiklinės daigintų pupuolių ir šviežių arba šaldytų žirnelių, svogūno, skiltelės česnako, 300 ml daržovių sultinio, 2 šaukštų sviesto, 6 pievagrybių, indelio graikiško jogurto, 6 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, pagal skonį cukraus, druskos, pipirų, kvapiųjų pipirų žirnelių ir laurų lapelių.

    • Svogūną nulupkite, smulkiai sukapokite ir pakepinkite svieste su traiškytu česnaku.
    • Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite žiupsneliu cukraus.
    • Kepintus svogūnus ir česnakus krėskite į puodą, užpilkite sultiniu, įmeskite kelis laurų lapelius, kvapiuosius pipirus, suberkite daigintus avinžirnius, žirnelius, gerai nuvarvintus saulėje džiovintus pomidorus
    • Pavirę apie 4–5 min., pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Nukaitę puodą ir išgriebę kvapiuosius pipirus bei laurų lapelius, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
    • Sriubą atvėsinkite kambario temperatūroje, tada – šaldytuve.
    • Įmaišykite jogurtą ir tiekite su traškia orkaitėje keptos itališkos duonos riekele.

    Saldžiosios riekelės

    Jums reikės: nemažo prancūziško ragelio, po saujelę šaldytų arba šviežių šilauogių, špinatų lapelių, anakardžių riešutų, kelių saulėje džiovintų abrikosų, 2 šaukštų agavų sirupo, didelio gerai prinokusio avokado, žaliosios citrinos.

    • Prancūzišką ragelį supjaustykite pailgomis riekelėmis, išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, kelias minutes padžiovinkite karštoje orkaitėje ir atvėsinkite.
    • Žaliąją citriną pamirkykite vandenyje su soda, gerai nuplaukite, nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis.
    • Į virtuvinį kombainą sumeskite smulkintą avokadą, berkite špinatus, nuplautus abrikosus, mirkytus anakardžius, pagal skonį žaliosios citrinos žievelių, supilkite sirupą, pagal skonį įlašinkite žaliosios citrinos sulčių.
    • Viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, gerai atvėsinkite šaldytuve ir sukrėskite į konditerinį švirkštą storu antgaliu.
    • Ant kiekvienos riekelės negailėdami spauskite paruošto kremo, berkite šilauogių.
    • Puoškite špinatų lapeliais ir sezamų sėklomis.
    {recipe|2628}
    {recipe|2802}
    {recipe|3147}
    {recipe|3362}
    {recipe|3367}
    {recipe|3477}
    {recipe|3690}
    {recipe|4430}