Gaminame su žalumynais
Gaivi pavasario žaluma diktuoja ir valgiaraščio pokyčius – norisi lengvesnio, spalvingesnio maisto. Tad gamindama negailėkite įberti sveikatai naudingų žalumynų, kurių žiemą taip trūko.
Makaronai su žaliaisiais žirneliais ir feta
Jums reikės: 300 g rievėtų vamzdelių (it. penne), 200 g brokolių žiedynėlių, stiklinės žaliųjų žirnelių, saujelės bazilikų lapelių, 200 g fetos, 2 šaukštų sviesto, 200 ml grietinėlės, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
- Makaronus suberkite į verdantį vandenį, išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir padėkite šiltai.
- Žirnelius nuplaukite, nusausinkite. Jei naudosite šaldytus, atšildykite ir nusausinkite.
- Fetą sutrupinkite šakute, kad išeitų nedideli gabalėliai.
- Brokolio žiedynėlius nuplaukite, nusausinkite ir pasmulkinkite, kad nebūtų per dideli.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite brokolius ir troškinkite ant mažos ugnies, kol suminkštės, bet nepakeis spalvos.
- Juos pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, supilkite grietinėlę ir užkaitinkite. Sukrėskite traiškytą česnaką, ne ilgiau nei minutę pakaitinkite ir nukelkite keptuvę.
- Sukrėskite makaronus, viską gerai išmaišykite ir išdalykite į kelias lėkštes.
- Tiekite gausiai apibarstę kelias minutes garuose blanširuotais žirneliais, užbėrę fetos ir bazilikų lapelių.
Žaliosios salotos
Jums reikės: po gerą saują šviežių špinatų ir kitokių mažų salotų lapelių, po pusę stiklinės šviežių arba šaldytų žirnelių ir moliūgų sėklų, 100 g parmezano, 3 šaukštų aliejaus, šaukšto citrinos sulčių, šaukštelio medaus, žalios saldžiosios paprikos, gabalėlio žalios aitriosios paprikos ankšties, skiltelės česnako, 100 g konservuotų sojų.
- Visus žalumynus labai gerai nuplaukite, nusausinkite salotų džiovyklėje arba popieriniu rankšluosčiu, sudėkite į sandariai uždaromą indą ir kelias valandas palaikykite šaldytuve – bus traškesni.
- Paruoštus lapelius išdalykite į kelias salotų lėkštes.
- Žirnelius atšildykite ir, nupylę vandenį, berkite ant salotų lapelių.
- Kelias valandas mirkytas moliūgų sėklas (tokios maistingesnės) gerai nusausinkite ir taip pat berkite ant salotų lapelių.
- Sojas nukoškite, išdalykite į lėkštes.
- Saldžiąją papriką perpjaukite, išvalykite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite ant salotų.
- Užsukamame stiklainyje suplakite aliejų, citrinos sultis, vonelėje virš garų lydytą medų, kapotą aitriąją papriką, traiškytuvu išspaustą česnaką. Paruoštą užpilą palaikykite apie 15 min., kad susimaišytų skoniai, ir pilkite ant salotų.
- Galiausiai užberkite sūrio ir patiekite.
- Gardu valgyti su skrudintos baltos itališkos duonos riekele.
Pyragas su bulvėmis ir špinatais
Jums reikės: pakuotės mielinės tešlos, didelės bulvės, 4 kiaušinių, 2 šaukštų sviesto, 300 g šviežių špinatų, 100 g fetos, 2 skiltelių česnako, pagal skonį druskos, kelių šaukštų smulkiai pjaustytų žalumynų (petražolių, krapų, svogūnų laiškų), pusės stiklinės parmezano.
- Tešlą atšildykite kambario temperatūroje, padalykite į dvi dalis, vieną klokite į kepimo formą, užlenkite aukštus kraštus, kad neišbėgtų įdaras.
- Didelę bulvę (arba kelias mažas) išvirkite su lupenomis, kad liktų kietoka. Nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
- Česnaką nulupkite, sukapokite.
- Špinatus nuplaukite, kotelius nuskabykite, didesnius lapelius suplėšykite.
- Keptuvėje svieste pakepinkite česnakus, kai gardžiai pakvips, suberkite špinatus ir, uždengusi keptuvę dangčiu, pakaitinkite, kol lapeliai subliukš.
- Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
- Kiaušinius iki vientisumo išplakite su feta, įmaišykite kapotus žalumynus, pagal skonį berkite druskos.
- Ant tešlos lakšto krėskite špinatų, išdėliokite dalį pjaustytų bulvių, pilkite truputį kiaušinių plakinio, vėl krėskite špinatų, išdėliokite likusias bulves, galiausiai supilkite likusį plakinį, užberkite parmezaną.
- Užkloję antrą tešlos lakštą, pašaukite pyragą į orkaitę.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie12–14 min., kol paviršius apskrus.
Daigintų pupuolių ir žirnelių sriuba
Jums reikės: po pusę stiklinės daigintų pupuolių ir šviežių arba šaldytų žirnelių, svogūno, skiltelės česnako, 300 ml daržovių sultinio, 2 šaukštų sviesto, 6 pievagrybių, indelio graikiško jogurto, 6 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, pagal skonį cukraus, druskos, pipirų, kvapiųjų pipirų žirnelių ir laurų lapelių.
- Svogūną nulupkite, smulkiai sukapokite ir pakepinkite svieste su traiškytu česnaku.
- Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite žiupsneliu cukraus.
- Kepintus svogūnus ir česnakus krėskite į puodą, užpilkite sultiniu, įmeskite kelis laurų lapelius, kvapiuosius pipirus, suberkite daigintus avinžirnius, žirnelius, gerai nuvarvintus saulėje džiovintus pomidorus
- Pavirę apie 4–5 min., pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Nukaitę puodą ir išgriebę kvapiuosius pipirus bei laurų lapelius, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Sriubą atvėsinkite kambario temperatūroje, tada – šaldytuve.
- Įmaišykite jogurtą ir tiekite su traškia orkaitėje keptos itališkos duonos riekele.
Saldžiosios riekelės
Jums reikės: nemažo prancūziško ragelio, po saujelę šaldytų arba šviežių šilauogių, špinatų lapelių, anakardžių riešutų, kelių saulėje džiovintų abrikosų, 2 šaukštų agavų sirupo, didelio gerai prinokusio avokado, žaliosios citrinos.
- Prancūzišką ragelį supjaustykite pailgomis riekelėmis, išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, kelias minutes padžiovinkite karštoje orkaitėje ir atvėsinkite.
- Žaliąją citriną pamirkykite vandenyje su soda, gerai nuplaukite, nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis.
- Į virtuvinį kombainą sumeskite smulkintą avokadą, berkite špinatus, nuplautus abrikosus, mirkytus anakardžius, pagal skonį žaliosios citrinos žievelių, supilkite sirupą, pagal skonį įlašinkite žaliosios citrinos sulčių.
- Viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, gerai atvėsinkite šaldytuve ir sukrėskite į konditerinį švirkštą storu antgaliu.
- Ant kiekvienos riekelės negailėdami spauskite paruošto kremo, berkite šilauogių.
- Puoškite špinatų lapeliais ir sezamų sėklomis.