Nikoleta Kacaitė – Gaminant dainuoja širdis

Nikoleta Kacaitė / Jevgenijaus Balezino nuotrauka
Nikoleta Kacaitė / Jevgenijaus Balezino nuotrauka
REMIGIJA PAULIKAITĖ
Šaltinis: Žmonės
A
A

„Galimybė mylimiems žmonėms paruošti skanaus naminio maisto, manau, yra lygiai tokia pati rūpesčio, meilės bei šilumos išraiška, kaip ir apkabinimas. Todėl labai mėgstu pasikviesti svečių ir juos vaišinti savo patiekalais“, – prisipažįsta tinklaraščio „Virtuvė N“ kūrėja Nikoleta KACAITĖ (28).

„Tinklaraščio pavadinimas siejasi su mano inicialais, bet jei ištrintume tarpelį, gali skambėti ir kaip draugiškas kvietimas užsukti į mano virtuvę – virtuvėn“, – aiškina Nikoleta. Šeimininkavimas jai pirmiausia yra pomėgis, padedantis pravėdinti galvą, pamiršti stresą. Pagrindinė jos veikla – žurnalistika.

„Man maistas – tokia pati meno rūšis kaip architektūra, muzika ar poezija. Tikiu, kad per patiekalus, jų skonius taip pat galime pasauliui palikti prisiminimą, – sako Nikoleta. – Aš ruošiu daržovių apkepą, kurio receptą išmokau iš mamos, o ji, dar manęs besilaukdama, – iš savo bičiulės.

Tos moters, deja, seniai nebėra, mes nespėjome susipažinti. Tačiau kaskart smulkindama daržoves šiam apkepui apie ją pagalvoju. Panašiai turbūt ir su tradiciniais, iš kartos į kartą perduodamais, šeimos, giminės receptais. Man tai – be galo gražu.“

Maisto kultūra yra neatsiejama Nikoletos gyvenimo dalis nuo mažumės: kai ji augo, tėvai turėjo prancūzų virtuvės restoraną. „Labai mylėjau ten dirbančias moteris, kurios kartais man leisdavo bulvę nuskusti ar kitą smulkų darbelį atlikti. Matyt, tuo metu susidomėjimas šeimininkavimu ir nugulė pasąmonėje, – prisipažįsta. – Be to, mūsų šeimoje nebuvo įprasta maisto rūšiuoti į skirtą vaikams ir suaugusiesiems. Kartais žmonės keistokai žiūrėdavo į mažą mergaitę, kapojančią Marselio žuvienę ar kokį užkandį su mėlynuoju pelėsiniu sūriu.“