Gardumynai su rabarbarais
Gegužės pabaiga – rabarbarų metas, tad nepraleiskite progos palepinti namiškius saldėsiais su malonia rūgštele. Burnoje tirpstantys kepinukai puikiai tiks ir svečiams.
Krepšeliai su rabarbarų ir imbierų kremu
Jums reikės: 6 trapios tešlos krepšelių, 200 ml graikiško jogurto, 300 g rabarbarų, 80 g rudojo cukraus, šaukšto trintų spanguolių džemo, šaukštelio šviežiai tarkuoto imbiero.
- Rabarbarus nulupkite, kraštus nupjaustykite, stiebus sukapokite nedideliais gabalėliais ir paskleiskite kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
- Juos apibarstykite imbierais, trečdaliu cukraus ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštės. Palikite atvėsti.
- Atvėsintus rabarbarus krėskite į plakti skirtą indą, ten pat sukrėskite spanguolių džemą, jogurtą, suberkite likusį cukrų ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Paruoštą kremą uždenkite ir palikite šaldytuve maždaug pusvalandį.
- Po truputį kremo krėskite į trapios tešlos krepšelius ir patiekite.
Purūs keksiukai
Jums reikės: 250 g miltų, 250 g grietinės, 210 g rabarbarų, 150 g cukraus, 2 didelių kiaušinių, 8 šaukštų sviesto, 2–3 šaukštelių kepimo miltelių, 2 šaukštelių vanilinio cukraus, šaukštelio cinamono, pusės šaukštelio druskos.
Apibarstyti: 3 šaukštų cukraus, pusės šaukštelio cinamono.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
- Spalvingas keramines keksiukų formeles patepkite riebalais.
- Sviestą išlydykite ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Rabarbarus nuvalykite, supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Dideliame inde miltus sumaišykite su cukrumi, kepimo milteliais, cinamonu ir druska.
- Vidutiniame inde sviestą, grietinę, kiaušinius ir vanilinį cukrų išsukite iki vientisumo ir, atsargiai supylę į miltus, švelniai permaišykite.
- Suberkite pjaustytus rabarbarus ir viską dar kartą išmaišykite.
- Supilstykite tešlą į kepimo formeles taip, kad būtų užpildyta tik pusė indelio ir liktų vietos keksiukams pakilti.
- Juos apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu.
- Kepkite orkaitėje apie 18–20 min., kol dailiai parus.
- Tiekite atvėsintus.
Rabarbarų ledai
Jums reikės: 500 ml plakamosios grietinėlės, stiklinės braškių, 250 ml pieno, 100 g cukraus, 125 ml vandens, didelio rabarbaro lapkočio, 2 šaukštelių malto imbiero, šaukštelio vanilinio cukraus.
- Rabarbarą nuvalykite, susmulkinkite, užpilkite vandeniu ir troškinkite ant vidutinės kaitros. Kai suminkštės, nukoškite.
- Puodelyje pieną sumaišykite su grietinėle, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir kaitinkite viską ant silpnos kaitros, kol cukrus išsilydys. Nukaitę puodelį uždenkite, atvėsinkite ir laikykite šaldytuve apie 2 val.
- Braškes nuplaukite, nuskabykite, pasmulkinkite.
- Rabarbarus ir braškes suberkite į plakti skirtą indą, apibarstykite imbieru ir, iki vientisumo išplakę elektriniu plakikliu, sumaišykite su kvapia pieno ir grietinėlės mase.
- Pieno ir rabarbarų tyrę pilkite į ledų gaminimo aparatą ir ruoškite pagal instrukciją.
- Jei tokio aparato neturite, šaldykite ledus apie 5–6 val. šaldiklyje, kas pusvalandį permaišydami, kad neliktų ledo kristalėlių.
Pyragas su braškėmis
Jums reikės: pakuotės sluoksniuotos bemielės tešlos, 3 didelių rabarbarų stiebų, 400 g braškių, 150 g cukraus, 80 g miltų, 2 šaukštų sviesto, didelio kiaušinio trynio, šaukšto vandens, šaukštelio citrinos žievelių.
- Ketvirtadalį tešlos atidėkite, o likusią išklokite skardoje ir pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą.
- Braškes ir nuvalytus rabarbarus supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Dideliame inde vaisius sumaišykite su miltais, cukrumi ir nutarkuotomis citrinos žievelėmis.
- Iš šaldytuvo išimtą tešlą subadykite šakute, tolygiai paskirstykite braškių ir rabarbarų masę, apibarstykite sviesto drožlelėmis.
- Iš likusios tešlos peiliu išpjaustykite juostas ir dailiai išdėliokite ant viršaus.
- Pyrago paviršių ištepkite trynio ir vandens mišiniu.
- Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., sumažinkite kaitrą iki 170 laipsnių ir kepkite dar 30 min., kol viršus dailiai parus.
- Tiekite gerai atvėsintą.
Traškūs krepšeliai
Jums reikės: 250 g rabarbarų, 250 g braškių, stiklinės cukraus, 225 g sviesto, 190 g miltų, dar 3 šaukštų miltų, 100 g avižinių dribsnių, šaukštelio cinamono, pagal skonį nutarkuotų citrinos žievelių.
- Į keksiukų skardą įtieskite popierines formeles ir patepkite jas riebalais.
- Nuplautas, nuvalytas ir nusausintas braškes ir rabarbarus supjaustykite mažais gabalėliais.
- Juos plastikiniame dubenyje sumaišykite su puse stiklinės cukraus ir nutarkuotomis citrinos žievelėmis.
- Gautą mišinį po lygiai paskirstykite į keksiukų formeles.
- Likusį cukrų, miltus, sviestą ir avižinius dribsnius maišykite tol, kol sulips į trupinius.
- Po truputį jų berkite ant uogų ir rabarbarų masės.
- Keksiukus kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol viršus dailiai pagels.
- Išėmusi apibarstykite likusio cukraus ir cinamono mišiniu ir atvėsinkite.