Gardumynai su rabarbarais

Rabarbarų pyragas iš sluoksniuotos tešlos / Fotolia nuotr.
Rabarbarų pyragas iš sluoksniuotos tešlos / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Gegužės pabaiga – rabarbarų metas, tad nepraleiskite progos palepinti namiškius saldėsiais su malonia rūgštele. Burnoje tirpstantys kepinukai puikiai tiks ir svečiams.

Krepšeliai su rabarbarų ir imbierų kremu

Rabarbarų krepšeliai traškia plutele
Rabarbarų krepšeliai traškia plutele / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 6 trapios tešlos krepšelių, 200 ml graikiško jogurto, 300 g rabarbarų, 80 g rudojo cukraus, šaukšto trintų spanguolių džemo, šaukštelio šviežiai tarkuoto imbiero.

  • Rabarbarus nulupkite, kraštus nupjaustykite, stiebus sukapokite nedideliais gabalėliais ir paskleiskite kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
  • Juos apibarstykite imbierais, trečdaliu cukraus ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštės. Palikite atvėsti.
  • Atvėsintus rabarbarus krėskite į plakti skirtą indą, ten pat sukrėskite spanguolių džemą, jogurtą, suberkite likusį cukrų ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  • Paruoštą kremą uždenkite ir palikite šaldytuve maždaug pusvalandį.
  • Po truputį kremo krėskite į trapios tešlos krepšelius ir patiekite.

Purūs keksiukai

Minkšti keksiukai
Minkšti keksiukai / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 250 g miltų, 250 g grietinės, 210 g rabarbarų, 150 g cukraus, 2 didelių kiaušinių, 8 šaukštų sviesto, 2–3 šaukštelių kepimo miltelių, 2 šaukštelių vanilinio cukraus, šaukštelio cinamono, pusės šaukštelio druskos.

Apibarstyti: 3 šaukštų cukraus, pusės šaukštelio cinamono.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  • Spalvingas keramines keksiukų formeles patepkite riebalais.
  • Sviestą išlydykite ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Rabarbarus nuvalykite, supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  • Dideliame inde miltus sumaišykite su cukrumi, kepimo milteliais, cinamonu ir druska.
  • Vidutiniame inde sviestą, grietinę, kiaušinius ir vanilinį cukrų išsukite iki vientisumo ir, atsargiai supylę į miltus, švelniai permaišykite.
  • Suberkite pjaustytus rabarbarus ir viską dar kartą išmaišykite.
  • Supilstykite tešlą į kepimo formeles taip, kad būtų užpildyta tik pusė indelio ir liktų vietos keksiukams pakilti.
  • Juos apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu.
  • Kepkite orkaitėje apie 18–20 min., kol dailiai parus.
  • Tiekite atvėsintus.

Rabarbarų ledai

Abrikosų ledai su cinamonu
Abrikosų ledai su cinamonu / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 500 ml plakamosios grietinėlės, stiklinės braškių, 250 ml pieno, 100 g cukraus, 125 ml vandens, didelio rabarbaro lapkočio, 2 šaukštelių malto imbiero, šaukštelio vanilinio cukraus.

  • Rabarbarą nuvalykite, susmulkinkite, užpilkite vandeniu ir troškinkite ant vidutinės kaitros. Kai suminkštės, nukoškite.
  • Puodelyje pieną sumaišykite su grietinėle, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir kaitinkite viską ant silpnos kaitros, kol cukrus išsilydys. Nukaitę puodelį uždenkite, atvėsinkite ir laikykite šaldytuve apie 2 val.
  • Braškes nuplaukite, nuskabykite, pasmulkinkite.
  • Rabarbarus ir braškes suberkite į plakti skirtą indą, apibarstykite imbieru ir, iki vientisumo išplakę elektriniu plakikliu, sumaišykite su kvapia pieno ir grietinėlės mase.
  • Pieno ir rabarbarų tyrę pilkite į ledų gaminimo aparatą ir ruoškite pagal instrukciją.
  • Jei tokio aparato neturite, šaldykite ledus apie 5–6 val. šaldiklyje, kas pusvalandį permaišydami, kad neliktų ledo kristalėlių.

Pyragas su braškėmis

Pyragas su varške ir rabarbarais
Pyragas su varške ir rabarbarais / Fotolia nuotr.

Jums reikės: pakuotės sluoksniuotos bemielės tešlos, 3 didelių rabarbarų stiebų, 400 g braškių, 150 g cukraus, 80 g miltų, 2 šaukštų sviesto, didelio kiaušinio trynio, šaukšto vandens, šaukštelio citrinos žievelių.

  • Ketvirtadalį tešlos atidėkite, o likusią išklokite skardoje ir pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą.
  • Braškes ir nuvalytus rabarbarus supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  • Dideliame inde vaisius sumaišykite su miltais, cukrumi ir nutarkuotomis citrinos žievelėmis.
  • Iš šaldytuvo išimtą tešlą subadykite šakute, tolygiai paskirstykite braškių ir rabarbarų masę, apibarstykite sviesto drožlelėmis.
  • Iš likusios tešlos peiliu išpjaustykite juostas ir dailiai išdėliokite ant viršaus.
  • Pyrago paviršių ištepkite trynio ir vandens mišiniu.
  • Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., sumažinkite kaitrą iki 170 laipsnių ir kepkite dar 30 min., kol viršus dailiai parus.
  • Tiekite gerai atvėsintą.

Traškūs krepšeliai

Jums reikės: 250 g rabarbarų, 250 g braškių, stiklinės cukraus, 225 g sviesto, 190 g miltų, dar 3 šaukštų miltų, 100 g avižinių dribsnių, šaukštelio cinamono, pagal skonį nutarkuotų citrinos žievelių.

  • Į keksiukų skardą įtieskite popierines formeles ir patepkite jas riebalais.
  • Nuplautas, nuvalytas ir nusausintas braškes ir rabarbarus supjaustykite mažais gabalėliais.
  • Juos plastikiniame dubenyje sumaišykite su puse stiklinės cukraus ir nutarkuotomis citrinos žievelėmis.
  • Gautą mišinį po lygiai paskirstykite į keksiukų formeles.
  • Likusį cukrų, miltus, sviestą ir avižinius dribsnius maišykite tol, kol sulips į trupinius.
  • Po truputį jų berkite ant uogų ir rabarbarų masės.
  • Keksiukus kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol viršus dailiai pagels.
  • Išėmusi apibarstykite likusio cukraus ir cinamono mišiniu ir atvėsinkite.
{recipe|384}
{recipe|386}
{recipe|1218}
{recipe|1874}
{recipe|3051}
{recipe|3052}
{recipe|3366}
{recipe|3460}
{recipe|4692}
{recipe|4733}
{recipe|5237}