Gardūs kąsneliai šeštadienio svečiams

Užkandžiai / Fotolia nuotr.
Užkandžiai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-02-11 13:00
AA

Kuo gi pavaišinti šeštadienį sugužėjusius draugus ar artimuosius? Siūlome pasigaminti gardžių užkandėlių, kurios visada puikiai tinka lengvai šnekučiuojantis prie stalo.

Keksiukai su špinatais

Pusryčių keksiukai / Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Jums reikės: 300 g miltų, 1 a. š. kepimo miltelių, 100 g sviesto, 3 kiaušiniai, 50 g kumpio, 100 g špinatų, 50 g fetos, žiupsnelio druskos.

* Nedideliais gabalėliais supjaustykite kumpį, fetą sutrinkite.

* Sviestą trinkite iki purumo, po vieną sumuškite kiaušinius. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir pamažu maišydami berkite į kiaušinių ir sviesto masę. Tešlą pasūdykite, tačiau druskos nepadauginkite, pakankamai sūrumo suteiks ir fetos sūris.

* Į tešlą įmaišykite kumpį, sūrį ir špinatus.

* Viską sukrėskite į keksiukų formas ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 minučių.

Sūrio suktinukai su daigais

Jums reikės: 300 g fermentinio sūrio, skardinės konservuotų raudonųjų pupelių, 2 šaukštų pomidorų pastos, 300 g sojų, lapinių ridikėlių ar kitokių daigų, 100 g sviesto, druskos, pipirų.

* Sūrį supjaustykite plonyčiais griežinėliais. Pupeles nuvarvinkite ir elektriniu maišikliu sutrinkite su sviestu bei pomidorų pasta.

* Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais. Ja patepkite kiekvieną sūrio griežinėlį, uždėkite daigų ir susukite.

* Kiekvieną suktinuką persmeikite mediniu ar plastikiniu iešmeliu: ritinėliai neišsivynios ir paimti bus patogiau.

Agurkų „lizdeliai“

Pusryčių keksiukai / Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Jums reikės: ilgavaisio agurko, saujos svogūnų laiškų, 2 šaukštų susmulkintų krapų, 200 g varškės arba balto sūrio, 5–6 ridikėlių, 1 obuolio, druskos, pipirų.

* Agurką nulupkite ir supjaustykite 3–4 cm storio griežiniais. Juos išskobkite taip, kad liktų dugnas. Svogūnų laiškus nuplaukite, kelis palikite papuošimui, o kitus smulkiai supjaustykite. Obuolį ir kelis ridikėlius stambiai sutarkuokite. 2–3 ridikėlius supjaustykite griežinėliais – tiks „lizdeliams“ papuošti.

* Daržoves sumaišykite su varške arba sutrintu sūriu ir prieskoniais. Įdarą sudėkite į agurkų „lizdelius“, ant viršaus išdėliokite ridikėlių griežinėlius ir apibarstykite svogūnų laiškais.

Tešloje kepti svogūnų žiedai

Pusryčių keksiukai / Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Jums reikės: 1 kg svogūnų, 1,5 stiklinės miltų, 1 stiklinės pieno, 1 stiklinės sauso baltojo vyno, 1 kiaušinio, druskos, pipirų, 2 stiklinių aliejaus kepti.

* Svogūnus nulupkite, supjaustyti storokais griežinėliais ir išdalinkite žiedais.

* Paruoškite tešlą: į miltuose padarytą duobutę supilkite pieną, įmuškite kiaušinį, įberkite po žiupsnelį druskos, pipirų ir šaukštu maišykite, kol neliks sausų miltų. Tešlą atskieskite vynu, kad būtų tokio tirštumo kaip grietinė.

* Svogūnų žiedus po vieną pasmeikite šakute, pavilgykite tešloje ir dėkite į įkaitintą aliejų. Kepkite, kol gražiai apskrus.

Pikantiški pyragėliai su daržovėmis

Pusryčių keksiukai / Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Jums reikės

Tešlai: 500 g miltų, 450 g kviečių sėlenų, 2 trynių, žiupsnelio šafrano miltelių, 60 g sviesto, pusės šaukštelio kepimo miltelių, kelių šaukštų vandens, druskos.

Įdarui: 240 ml kukurūzų aliejaus, svogūno, 4 česnakų skiltelių, 2 didelių morkų, po vieną žaliųjų ir raudonųjų paprikų ankštį, 350 g pievagrybių, 450 g virtų pupelių, 225 g kukurūzų sėklų (šviežių ar šaldytų), 110 g juodos duonos trupinių, druskos, pipirų.

* Paruoškite tešlą: trynius ištrinkite su sviestu, druska, šafranu ir keliais šaukštais vandens. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, sėlenas ir suminkykite kietą tešlą. Ją suvyniokite į plėvelę ir mažiausiai 30 min. laikykite šaldytuve.

* Paruoškite įdarą: gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, nustatykite pačią mažiausią ugnį, sudėkite smulkiai sukapotus svogūnus, sugrūstus česnakus ir 5 min. pakepinkite. Sudėkite stambiai sutarkuotas morkas, mažais kubeliais supjaustytas paprikas, susmulkintus pievagrybius ir kepkite dar 10 min. Tada sudėkite pupeles, kukurūzus, pasūdykite, pagardinkite pipirais, uždenkite ir troškinkite 15–20 min. Nukelkite nuo ugnies, suberkite duonos trupinius ir palikite ataušti.

* Iš kuo ploniau iškočiotos tešlos dubenėliu išspauskite skritulius. Ant kiekvieno uždėkite po šaukštą įdaro ir šakute užspaudykite kraštelius.

* Pyragėlius sudėkite į miltais pabarstytą skardą ir 180 ºC karštumo orkaitėje kepkite 25–35 min.