Šeštadienį pamirškite mėsą!

Tofu / Shutterstock nuotr.
Tofu / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-01-28 14:11
AA

Dažnuose namuose šeštadienio pietūs yra šeimos laikas. Prie dosniai nukrauto stalo susirenka visi artimieji, tačiau pakilti nuo jo ne taip ir lengva. Kad pernelyg neapsunktumėte, bet išsaugotumėte tradiciją, ruoškite patiekalus su soja.

Kepti sojų varškės (tofu) vėrinukai

Jums reikės: pakelio (350 g) tofu, raudonųjų paprikų ankšties, pluoštelio svogūnų laiškų.

Marinatui: 4 šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių, šaukšto sojų padažo, šaukšto alyvų aliejaus, česnako skiltelės, šaukšto susmulkintų prieskoninių žalumynų, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.

* Iš visų marinatui skirtų produktų sumaišykite tirpalą.

* Nesmulkintą sojų varškę užpilkite marinatu. Uždenkite ir palikite 1–2 val.

* Marinuotą varškę supjaustykite stambokais kubeliais. Papriką, išėmę sėklas, supjaustykite panašaus dydžio kubeliais, svogūnų laiškus – 4–5 cm ilgio gabaliukais ir pramaišiui su tofu kubeliais suverkite ant medinių iešmelių.

* Vėrinukus vartydami ir apšlakstydami marinatu kepkite 5–8 min. (geriausia – ant grotelių, bet galima ir keptuvėje, įpylus šlakelį aliejaus).

Gardus pudingas

Jums reikės: 2,5 stiklinės sojų pieno, 100 g juodojo šokolado, ½ stiklinės cukraus, šaukštelio vanilinio cukraus, ¼ stiklinės kukurūzų krakmolo, žiupsnelio druskos.

* Sausame puode sumaišykite cukrų, vanilinį cukrų, krakmolą ir druską. Supilkite sojų pieną ir ant nedidelės ugnies maišydami apie 5 min. kaitinkite, kol skystis sutirštės ir pradės kunkuliuoti. Tada pusę masės perpilkite į kitą indą ir palikite ataušti.

* Į puodą su likusia karšta mase sudėkite smulkintą šokoladą ir maišykite, kol ištirps.

* Pudingą sluoksniais sukrėskite į dideles skaidraus stiklo taures. Kai visiškai atauš, dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

Sojų pupelių maltiniai

Jums reikės: stiklinės sojų pupelių, ½ stiklinės ryžių, 2 svogūnų, 3 česnakų skiltelių, šaukšto aliejaus, po žiupsnelį džiovintų mairūnų ir tarkuotų muskatų riešutų, aliejaus kepti.

* Sojų pupeles ir ryžius išvirkite ir sumalkite mėsmale.

* Smulkiai sukapotus svogūnus pakepinkite aliejuje ir sumaišykite su grūstais česnakais bei prieskoniais. Viską sukrėskite į pupelių ir ryžių masę, gerai išminkykite ir suformuokite maltinius.

* Jei norite neriebaus patiekalo, maltinius kepkite orkaitėje. Gardūs bus ir kepti keptuvėje su šlakeliu aliejaus.

Sojų pupelių salotos

Jums reikės: 300 g sojų pupelių, 2 skiltelių česnako, 1 svogūno, po 1 šaukštą sojų padažo ir alyvuogių aliejaus, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

* Sojų pupeles nuplaukite ir užpilkite vandeniu. Palikite per naktį. Tada vandenį nupilkite, pupeles perskalaukite ir vėl užpilkite vandeniu. Tai kartokite, kol jos sudygs.

* Sudygusias pupeles užkaiskite, o kai užvirs, dar apie minutę pavirkite.

* Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite su aliejumi, kad šiek tiek suminkštėtų, česnaką sutrinkite. Viską sumaišykite su atvėsusiomis pupelėmis.

* Aliejų sumaišykite su sojų padažu, druska ir pipirais. Užpilkite ant pupelių salotų.