Gardūs patiekalai su spanguolėmis: salotos, pagardai, desertai

Sumuštinis su spanguolių džemu / Fotolia nuotr.
Sumuštinis su spanguolių džemu / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Turbūt nesuklysime gardžiausia sezono uoga įvardiję spanguolę. Per visą nokimo laikotarpį spanguolės sukaupia didžiulį kiekį naudingų sveikatai medžiagų. Jose yra gliukozės ir fruktozės, pektinų, ląstelienos, baltymų, organinių rūgščių, vitaminų, mineralinių druskų ir dar daug kitų medžiagų.

Taip pat skaitykite: Triukas, padėsiantis sudeginti iki 500 papildomų kilokalorijų kasdien

Šiose uogose esančios medžiagos pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, neutralizuoja bakterijas, kurios sukelia apsinuodijimą maistu.

Dėl savo cheminės sudėties įvairovės ir antimikrobinio poveikio spanguolės naudojamos tiek liaudies, tiek ir šiuolaikinėje medicinoje. Šios uogos teigiamai veikia galvos smegenų veiklą, gerina kaulų ir raumenų sistemos darbą bei atmintį. Spanguolės naikina burnos mikrobus, saugo nuo karieso, o puodelis šių uogų  sulčių mažina karščiavimą sergant, šalina nuovargi, gerina miegą, didina organizmo atsparumą daugeliui ligų.

Nuoviras, arbata, kisielius, sultys iš spanguolių – ne tik vitaminų papildas organizmui, bet ir patikrintos efektyvios priemonės kovojant su peršalimu, karščiavimu, gripu, reumatu, inkstų ir šlapimo pūslės ligomis, avitaminoze. Spanguolės naudinga žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį ir sergantiems širdies ligomis.

Šios uogos naudojamos vėžinių susirgimų ir prostatos profilaktikai. Jos valo organizmą nuo sunkiųjų metalų, todėl naudingos žmonėms, dažnai būnantiems  padidėjusios radiacijos zonoje.

{recipe|152}
{recipe|3866}
{recipe|1864}
{recipe|3003}
{recipe|4508}
{recipe|136}
{recipe|1701}
{recipe|1611}
{recipe|3558}
{recipe|3873}
{recipe|184}
{recipe|3440}
{recipe|2648}
{recipe|1333}
{recipe|3871}
{recipe|2330}
{recipe|3870}
{recipe|1549}
{recipe|347}
{recipe|776}
{recipe|1329}