Gardūs patiekalai su varške

Varškės pyragas / Shutterstock nuotr.
Varškės pyragas / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Iš varškės galima pagaminti daugybę įvairiausių patiekalų – nuo saldžių kepinių iki pikantiškų apkepų, cepelinų ir net salotų.

Šokoladainis

Šokoladinis pyragas su graikiniais riešutais
Šokoladinis pyragas su graikiniais riešutais / Vida Press nuotr.

Jums reikės: 100 g sviesto, 100 g cukraus, 150 g varškės, 3 šaukštų užplikytos kavos, 50 g graikinių riešutų, 50 g tarkuoto juodojo šokolado, 5 šaukštų kakavos, žiupsnelio druskos, 70 g miltų, šaukštelio kepimo miltelių.

  • Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi, sukrėskite varškę ir sutrinkite į vienalytę masę.
  • Riešutus pasmulkinkite, sumaišykite su ataušusia kava ir kartu su tarkuotu šokoladu įmaišykite į sviesto masę.
  • Kakavą, druską, miltus, kepimo miltelius įsijokite į ruošiamą tešlą. Šaukštu maišykite, kol nebeliks sausų miltų, bet nepersistenkite – per daug uoliai maišytas šokoladainis prasčiau iškils.
  • Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą maždaug 15 x 15 cm dydžio skardą ir iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje kepkite 40 min. Palikite ataušti skardoje.

Pyragas su persimonais

Varškės pyragas su persimonais
Varškės pyragas su persimonais / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 150 g miltų, 50 g sviesto, šaukšto cukraus, kiaušinio.

Įdarui: 500 g varškės, šaukšto cukraus, 100 g sviesto, 4 kiaušinių, 100 ml pieno, 5 šaukštų manų kruopų, po žiupsnelį druskos ir vanilinio cukraus, 2 didelių ar 4 mažesnių persimonų.

  • Ant darbastalio suberkite miltus, cukrų, užtarkuokite šaltą sviestą ir pirštų galiukais trinkite, kol beveik nebeliks sausų miltų. Įmuškite kiaušinį, dar paminkykite ir suspauskite į gumulą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir bent pusvalandį palaikykite šaldytuve.
  • Paruoškite įdarą: manų kruopas užpilkite pienu ir palikite brinkti. Varškę pertrinkite per sietelį. Atskirtus kiaušinių trynius išsukite su cukrumi, vaniliniu cukrumi, sumaišykite su ištirpintu sviestu, išbrinkusiais manais, varške, druska. Atsargiai įmaišykite standžiai išplaktus baltymus.
  • Atšalusią tešlą iškočiokite, perkelkite į apskritą kepimo formą, suformuokite gana aukštus kraštus, paplotį subadykite šakute. Sukrėskite varškės įdarą, ant viršaus išdėliokite nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus persimonus.
  • Paruoštą pyragą šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 50–60 min. Ataušinkite iki kambario temperatūros, paskui laikykite šaldytuve.

Keksiukai su spanguolėmis

Saldžiarūgščiai varškės keksiukai
Saldžiarūgščiai varškės keksiukai / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 150 g varškės, 100 g sviesto, 2 kiaušinių, 100 g cukraus, žiupsnelio malto cinamono, 140 g miltų, nubraukto šaukštelis kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, saujos spanguolių (tinka ir džiovintos), 12 apskritų sausainėlių.

  • Varškę sutrinkite su kambario temperatūros sviestu ir žiupsneliu druskos. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir cinamonu, įmaišykite į varškę. Įsijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Šaukštu pasukite, kol neliks sausų miltų, tik nepersistenkite. Įmaišykite spanguoles.
  • Paruoštą tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį platesniu antgaliu. Į kiekvieną keksiukų kepimo formos įdubą klokite po specialų popierėlį, ant dugno dėkite atitinkamo skersmens sausainėlį ar vafliuką – iškepusius keksiukus bus lengviau išlupti.
  • Į kiekvieną įdubą konditeriniu maišeliu įspauskite tešlos (tik ne per daug, nes kepdami keksiukai dar kils), šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20–25 min.

Mielinės bandelės

Jums reikės: 125 ml pieno, 35 g sviesto (ir dar 5 šaukštai), apie 500 g miltų, 0,5 šaukštelio druskos, šaukštelio sausų mielių, 3 šaukštų cukraus, kiaušinio, 350 g varškės, saujos razinų, šaukšto romo ar brendžio.

  • Pieną su sviestu pakaitinkite, kol sviestas ištirps. Į dubenį įberkite 300 g miltų, padarykite duobutę, į ją suberkite mieles, šaukštą cukraus, įpilkite porą šaukštų šilto pieno, lengvai pamaišykite ir palikite 10 min., kol suputos.
  • Įmuškite kiaušinį, supilkite likusį pieną ir vis berdami miltų minkykite, kol tešla nebelips prie rankų. Pasūdykite ir uždenkite ir palikite 1 val.
  • Varškę ištrinkite su likusiu cukrumi, įmaišykite razinas.
  • Pakilusią tešlą dar kartą išminkykite ir iškočiokite kuo plonesnį lakštą. Supjaustykite 7,5 x 7,5 cm dydžio kvadratais, ant kiekvieno dėkite po šaukštą varškės ir suspauskite kaip ryšulėlį. Suformuotas bandeles į skardą dėkite užspausta puse į apačią.
  • Kol nepakilusios, gausiai aptepkite 5 šaukštais tirpinto sviesto, sumaišyto su romu.
  • Skardą dėkite į šaltą orkaitę ir įjunkite. Nuo tos akimirkos, kai įkais iki 190 °C, kepkite apie 20 min.
{recipe|91}
{recipe|107}
{recipe|1102}
{recipe|1649}
{recipe|1739}
{recipe|1886}
{recipe|1897}
{recipe|1907}
{recipe|2910}
{recipe|2930}
{recipe|3353}
{recipe|3459}
{recipe|3630}
{recipe|3746}
{recipe|3793}
{recipe|3950}
{recipe|4005}
{recipe|4185}
{recipe|4214}
{recipe|4568}
{recipe|4811}