„Gero skonio“ klubas restorane „Grey“: gardūs pilki atspalviai bei išskirtinė alyvuogių aliejaus degustacija
„Pilka spalva nenuobodi“, – teigiama restorano „Grey“ tinklalapyje. Lapkričio 28 d. ten buvo sukviesti „Gero skonio“ klubo svečiai. Nutarėme drauge su restoranu „Grey“ reabilituoti pilką spalvą. Ir išties „Gero skonio“ klubo vakaras buvo jaukus, šiltas ir įsimintinas: svečiai ne tik mėgavosi virtuvės šefo Ričardo Lecko specialiai šiai progai sukurta degustacine šviežių itališkų sūrių, antienos, triušienos bei jautienos patiekalų vakariene, ragavo prie patiekalų priderinto vyno, tačiau ir turėjo unikalią progą sudalyvauti alyvuogių aliejaus degustacijoje.
Ją vedė vienintelė Lietuvoje atestuota alyvuogių aliejaus someljėbei profesionali šio aliejaus degustuotoja Liana Davletšina.
„Gero skonio“ klubo renginius inicijuoja ir drauge su partneriais rengia jau devyniolika metų leidžiamas žurnalas „Geras skonis“, rašantis apie maistą, gėrimus, vartojimo kultūrą. Pasak žurnalo vyr. redaktorės Rasos Ščeponienės, renginių idėja kilo iš noro subūrus maisto bei gero skonio entuziastų būrį, sykiu aplankyti geriausius šalies restoranus bei mėgautis jų virtuvės šefų sukurtais kulinarijos šedevrais. Renginių geografija išties plati – ji driekiasi nuo sostinės iki Kauno, Klaipėdos, Lietuvos pajūrio kurortų, kitų miestų: Šiaulių, Panevėžio, Birštono, Druskininkų ir t. t.
Na, o vakaro tema ir stilius labai priklauso nuo geografinės vietos, erdvės bei, žinoma, restorano virtuvės.„Vaišingumas nuteikia bendrauti, sujungdamas skirtingus požiūrius maloniame pažinimo procese. Gastronomijos menui reikia erdvės, pažinimo bei pripažinimo“, – teigė vakarą vedusi Daiva Tamošiūnaitė.
Tokią erdvę šįkart atradome restorane „Grey“, kurio koncepcija bei veiklos filosofija įkvepia ir išsiskiria netikėtais kontrastais: čia daug betono ir juoko, plytų ir bendravimo, pilkos spalvos ir skanaus maisto. Pasak restorano vadovės Ivonos Šukevič, „Grey“ atsirado norint Vilniuje sukurti vietą, kur originali ir moderni virtuvė būtų prieinama daugeliui, o restorano interjeras neužgožtų pagrindinės „Grey“ esmės – žmonių, maisto ir bendravimo. „Grey“ meniu – europietiškas, su tradiciniais ir moderniais patiekalais, papildytais gausiu vyno ir alaus asortimentu: čia esama 14 pilstomo alaus rūšių ir net 100 rūšių vyno.
Na, o restorano meniu išskirtinumas – tai, žinoma, pilkieji patiekalai bei atviroje restorano virtuvėje, kurioje visus metus veikia ant žarijų kepantis grilis, ruošti valgiai. Pro restorano langus atsiveria vaizdai į sostinės simbolius: Katedrą bei Gedimino bokštą. Na, o pilkos „Grey“ sienos, pasak fotografų, yra tiesiog tobulas fonas nuotraukoms, kuriose svečiai kviečiami įamžinti įsimintinas čia praleistas akimirkas.
„Gero skonio“ klubo vakaras prasidėjo tikrai gurmaniška staigmena – alyvuogių aliejų degustacija. Ją vedė įmonės „Itališko skonio gurmanai“ savininkė p. Liana Davletšina, kuri yra vienintelė Lietuvoje atestuota alyvuogių aliejaus someljė bei profesionali degustuotoja. Tikrai ne kasdieną tenka dalyvauti tokio tipo degustacijoje, kurią vestų taip giliai šią temą išmanantis savo srities profesionalas.
Po tikra prieššventine dovana tapusios alyvuogių aliejaus degustacijos „Gero skonio“ klubo svečių laukė ne mažiau įspūdinga degustacinė vakarienė, kuri tam tikra prasme pratęsė degustacijos metu užduotą – itališką – toną bei papildė jį originaliais maisto ir vyno skonių deriniais. Specialiai šiam vakarui degustacinę vakarienę ruošė restorano „Grey“ virtuvės šefas Ričardas Leckas kartu su profesionalia virtuvės komanda. Taigi, pirmasis užkandis – šefo komplimentas. Jam patiektas itališkas Morbidoso Toscano avies pieno sūris su rūkyta ir sūdyta antienos filė bei šviežiais mangais.
Šaltajam užkandžiui ragauta šviežia mocarela su pistacijų pesto, traškiais Tarallini ir ypač tyru alyvuogių aliejumi bei vyšniniais pomidoriukais ir Pasta Pirro vasarinių trumų griežinėliais. Karštajam užkandžiui pasiūlyta žemoje temperatūroje cirkuliuota triušiena su vytintu San Daniele kumpiu, saldžiąja bulve, skrudinta palmių aliejuje, patiekiama su bulvių kremu ir degintu sviestu, ananasų sultyse virtais pastarnokų diskais ir šafranu skanintomis cirkuliuotomis morkomis.
Po tokio išties abejingų nepalikusio ir įspūdingo patiekalo svečiams pasiūlyta atsigaivinti Limetos šerbetu su laimo gabaliukais. Vėliau laukė karštasis patiekalas – tai sausai brandintos jautienos išpjovos kepsnys su žiedinių kopūstų piurė, baravykų pudra ir Flambé padažu, smidrais ir De Carlo grill artišokais ypač tyrame alyvuogių aliejuje. Na, o desertui skanautas mangų bei pasiflorų kremo desertas su šokoladinio pyrago trupiniais. Prie šių nepaprastų patiekalų pateikti UAB „Liviko“ parinkti vynai. Juos vakaro metu pristatė įmonei atstovavęs someljė Gintaras Stulgys.
Renginio pabaigoje svečių taip pat laukė smagioji „Gero skonio“ viktorina, kurios metu jie galėjo ne tik pasitikrinti ir pagilinti savo gastronomijos žinias, bet ir laimėti vertingų prizų.