Vasarą, kai užvis labiausiai nesinori stovėti prie viryklės, pavaišinti į namus užsukusius draugus vis tiek reikia. Išeitis – brusketos, populiarios itališkose ir ispaniškose užeigose. Jos ir gardesnės, ir dailesnės nei įprasti sumuštiniai.
Su ančiuviais ir alyvuogėmis
Jums reikės: prancūziško batono arba čiabatos, indelio ančiuvių aliejuje, 150 g žaliųjų alyvuogių, 2 kiaušinių, 3 šaukštų kaparėlių, 60 ml aliejaus, 2 česnako skiltelių, saujelės petražolių, pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 0C laipsnių.
- Batoną arba čiabatą supjaustykite vidutinio dydžio riekelėmis ir pašaukite į orkaitę 5–7 min.
- Kiaušinius kietai išvirkite ir nulupę sukapokite.
- Ančiuvius ir kaparėlius nuvarvinkite (ančiuvius dar nusausinkite popieriniu rankšluosčiu), susmulkinkite.
- Sumaišykite su traiškytais česnakais, kapotomis petražolėmis, pagal skonį įberkite druskos ir maltų juodųjų pipirų.
- Iš alyvuogių išgliaudykite kauliukus ir supjaustykite jas ketvirčiais.
- Ančiuvių ir kaparėlių mišinį sumaišykite su alyvuogėmis, kiaušiniais. Supilkite aliejų ir paskanaukite. Jei trūksta rūgšties, įlašinkite citrinos sulčių.
- Ant skrudintos duonos riekelių krėskite po kelis šaukštus paruošto mišinio ir šaukštu tolygiai jį paskirstykite.
- Brusketas apibarstykite petražolėmis ir patiekite.
Su pomidorais, balzaminiu actu ir alyvuogėmis
Jums reikės: prancūziško batono arba čiabatos, 8 vidutinio dydžio gerai prinokusių pomidorų, 60 g tarkuoto parmezano, 120 g juodųjų alyvuogių, 2 česnako skiltelių, šaukšto balzaminio acto, 80 ml aliejaus, saujelės bazilikų lapelių, pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų.
- Prancūzišką batoną arba itališką duoną supjaustykite vidutinio dydžio riekelėmis, 5–7 min. paskrudinkite sausoje keptuvėje, skrudintuvėje arba iki 180 0C temperatūros orkaitėje.
- Dar šiltas riekeles patrinkite česnako skiltele ir padėkite, kad neatšaltų.
- Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Alyvuoges nuvarvinkite, išgliaudykite kauliukus ir supjaustykite ketvirčiais.
- Kelis bazilikų lapelius palikite papuošti, kitus susmulkinkite ir sumaišykite su kapotomis česnako skiltelėmis.
- Dubenėlyje pjaustytus pomidorus išsukite su aliejumi, kapotais bazilikais, parmezanu, alyvuogėmis ir actu. Apibarstykite druska ir pipirais, dar kartą gerai išmaišykite ir palikite pastovėti.
- Po kelis šaukštus užtepo krėskite ant šiltų duonos riekelių.
- Papuoškite bazilikų lapeliais.
Su figomis, ožkų pieno sūriu ir kumpiu
Jums reikės: tamsios čiabatos, 4 šaukštų aliejaus, 250 g tepamojo ožkų pieno sūrio, 4 šviežių figų, pakelio vytinto itališko arba ispaniško kumpio, saujelės šviežių gražgarsčių, pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų, medaus.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 0C laipsnių.
- Čiabatą supjaustykite vidutinio dydžio riekėmis. Jas iš abiejų pusių apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apkepkite, kad būtų traškios.
- Figas nuplaukite ir supjaustykite ketvirčiais.
- Kumpio juosteles padalykite pusiau.
- Ant batono riekelių užtepkite po porą šaukštų ožkų pieno sūrio, uždėkite po pusę juostelės kumpio. Jeigu jo turite daugiau, galite ir po visą juostelę.
- Gražgarstes nuplaukite ir stambiai supjaustykite. Po kelias klokite ant kumpio.
- Galiausiai paguldykite po ketvirtį figos ir apšlakstykite su medumi sumaišytu aliejumi.
- Paruoštą užkandį apibarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Tiekite, kol duonos riekelės dar šiltos.
Su pestu ir pomidorais
Jums reikės: batono arba itališkos duonos, 500 g vyšninių pomidorų, pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Pestui: 2 saujų šviežių bazilikų lapelių, 2 skiltelių česnako, 80 ml alyvuogių aliejaus, 40 g parmezano, šaukšto kedrinių pinijų, pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 0C temperatūros.
- Batoną supjaustykite vidutinio dydžio riekėmis ir kepkite 5–7 min., kol dailiai pagels.
- Sukapotas kedrines pinijas 3–4 min. paskrudinkite nedidelėje keptuvėje be aliejaus.
- Gerai nuplautus ir nusausintus bazilikus susmulkinkite kartu su česnako skiltelėmis.
- Parmezaną sutarkuokite labai smulkia trintuve.
- Kapotus bazilikus, česnakus ir riešutus sutrinkite marmurinėje grūstuvėje.
- Suberkite parmezaną, įpilkite alyvuogių aliejaus ir gerai išmaišykite. Aliejaus pilkite tiek, kad pesto padažas būtų norimo skystumo.
- Vyšninius pomidoriukus nuplaukite ir perpjaukite per pusę.
- Ant batono riekelių užtepkite po šaukštą pesto padažo ir uždėkite po kelias pomidorų puseles.
- Prieš tiekdami pagal skonį užberkite druskos ir maltų juodųjų pipirų.