Greitas poveikis: maistas švytinčiai odai
Žvarbaus vėjo, šąlančio oro, temperatūrų skirtumo ir šildymo sezono įtaką odai pajutome ne viena. Ypač tai matoma pažvelgus į veidą ir plaštakas – odos nusausėjimai, raudonis, dingęs sveikas spindesys. Apie tai, kaip prižiūrėti tokią odą išoriškai, neseniai rašėme. O kaip ją praturtinti iš vidaus?
Ne paslaptis, kad odos grožį labai lemia mityba. Ir šaltuoju sezonu, kai odą smarkiau veikia išoriniai faktoriai, o mityba paprastai būna ne tokia subalansuota kaip vasarą, ji iš tiesų turėtų būti dar svarbesnė. Mūsų odai reikia vitaminų, mineralų, kad būtų pamaitinta iš vidaus ir geriau gebėtų apsisaugoti nuo išorinių dirgiklių.
Nors viršutinis odos sluoksnis atsinaujina per keturias savaites, skaistesnės odos galima sulaukti ir greičiau. Kaip tikriausiai pastebėjote, jei privalgote daug miltinių gaminių, šokolado ar traškučių, kitą ar dar kitą dieną galite to pasekmes pamatyti ant savo veido. Ir – atvirkščiai, jei į racioną įtraukiate daugiau odai draugiškų produktų, ji jau po savaitės atrodo geriau.
Citrina
Senas geras patarimas ryte išgerti stiklinę šilto vandens su citrina vis dar labai aktualus. Toks gėrimas užkuria virškinimo sistemą, padeda šalinti iš organizmo šlakus, o citrinoje esantis vitaminas C šaltuoju metų laiku mums labai naudingas.
Citrinos sultis naudokite ir žuvies patiekalams ar salotoms gardinti.
Ananasas
Ananasai taip pat turi vitamino C ir padeda šalinti toksinus iš organizmo. Jie sumažina odos uždegimus ir skatina odos grožiui reikalingo baltymo kolageno gamybą. Jeigu nesate alergiškos citrusiniams vaisiams, tai bus puikus ir nekaloringas desertas akims, gomuriui ir odai.
Migdolai
Riešutai, ypač migdolai, yra sveikas ir skanus gerųjų riebalų šaltinis. Migdolai gausūs vitamino E, kuris padeda gerinti odos būklę, ją maitina, saugo nuo išdžiūvimo ir lygina. Taip pat šis antioksidantas padeda odai apsisaugoti nuo ultravioletinių spindulių, kurie labai sendina odą.
Ispaninis šalavijas
Ispaninis šalavijas, arba chia sėklos, gausus ląstelienos, antioksidantų, riebalų rūgščių ir kitų odai naudingų medžiagų. Visas šis derinys ne tik gerina virškinimą ir nuotaiką, bet ir suteikia odai sveiko švytėjimo, veidas atrodo jaunatviškas ir pailsėjęs. Dėkite šias sėklas į žaliuosius kokteilius, salotas, granolą ir įvairius desertus. Atminkite, kad sėklos turi būti gerai išmirkusios, kad organizmas jas pasisavintų.
Batatai
Saldžiosios bulvės, nors ir nepigios, bent kartais turėtų atsidurti jūsų meniu. Jose yra vitaminų A bei C, kurie skaistina odą, padaro jos spalvą lygesnę, apsaugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio ir padeda ilgiau išsaugoti ją jaunatvišką. Be to, batatai labai skanūs ir su jais galima sukurti daugybę patiekalų.
Špinatai
Špinatai gausūs vitamino A – jis padeda odai atsinaujinti, taip pat svarbus plaukų ir nagų augimui. Dar špinatai turi daug vitamino C, kuris reikalingas odos skaistumui. Vartokite kaip garnyrą prie mėsos, žuvies, bulvių, makaronų patiekalų, dėkite į salotas, valgykite žalius ar patroškintus svieste.
Lašiša
Lašiša gausi omega-3 riebalų rūgščių, reikalingų odos grožiui palaikyti. Šios rūgštys neleidžia odai išsausėti, saugo ją nuo raukšlių formavimosi. Lašiša taip pat turi vitamino D, kurio mums taip stinga šaltuoju metų laiku.