Deivydas Praspaliauskas – Grįžti prie šaknų

Deivydas Praspaliauskas / Dovilės Rozmanaitės-Bružienės nuotrauka
Deivydas Praspaliauskas / Dovilės Rozmanaitės-Bružienės nuotrauka
DOVILĖ LEBRIKAITĖ
Šaltinis: Žmonės
A
A

Per pandemiją restoranams uždarius duris, „Amandus“ savininkas ir vyriausiasis virtuvės šefas Deivydas PRASPALIAUSKAS (33) staiga atsiradusį laisvą laiką išnaudojo receptų knygai parašyti. Kadangi tuo metu visi buvo įstrigę namie, tai ir knygą „Maistas: namų virtuvė“ Deivydas skyrė jiems.

„Žinoma, pirmiausia knyga skirta namuose panaudoti praktiškai, bet man ir visai komandai ji suteikė galimybę išgyventi emociškai. Stojus karantinui pasirinkimai buvo du: puoli į depresiją ir sudėjęs rankas lauki, kol viskas baigsis, arba penktadieniais kepi kugelius išsinešti ir kartu rašai knygą, – pasakoja Deivydas. – Per karantiną nusprendžiau truputį pamiršti savo ego. Galėjau ir anties krūtinėlę su karamelizuotais burokėliais paruošti išsinešti, bet pasirinkau kitokią liniją – taip restorane atsirado kugelis su antienos confit – tokie patiekalai, kurie gali sukelti juoką kitiems virtuvės šefams. Jiems gal net buvo linksma stebėti, kaip į geriausiųjų dešimtuką patenkantis restoranas kepa kugelius, kad tik ką nors darytų. Atvirai pasakysiu, man ta patirtis buvo labai smagi – visa komanda galėjo išgyventi, mes turėjome progą susirinkti, kartu padirbėti, pajuokauti, drauge papietauti ir rašyti knygą.“

Dienomis, kai receptus tobulindavo namuose, kolegos ateidavo ir į svečius, kad galėtų įvertinti, kaip patiekalas pavyko. Deivydas juokiasi, kad pasakymas, jog aukštos klasės restoranų virtuvės šefams sudėtinga ruošti kasdienį naminį maistą, nėra iš piršto laužtas. Jis pats ne visus pirmuosius bandymus pateikė kolegų teismui.