Grybų sezonas prasideda: kokias klaidas darome pajutę apsinuodijimo simptomus

Grybų pintinė / Fotolia nuotr.
Grybų pintinė / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2018-08-10 10:54
AA

Prasidėjęs grybavimo sezonas jau vilioja grybų mėgėjus į miškus. Nors dėl karščių gausaus grybų derliaus nesitikima, specialistai perspėja, kad rimtoms sveikatos problemoms sukelti užtenka ir vieno nerinkamo grybo. Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis, praėjusiais metais visoje šalyje dėl apsinuodijimo grybais į ligonines buvo paguldyta beveik pusšimtis gyventojų, nustatytas vienas mirties atvejis. Pasak specialistų, daugeliu atvejų padėtį labai pablogina būtent prarastas laikas.

„Eurovaistinės“ vaistininkė Regina Molotkova sako, kad pagal simptomus atpažinti apsinuodijimą grybais ne visada paprasta, tačiau jei jau pradėjote grybų sezoną ir jų valgėte, reikėtų būti budriems pasirodžius net ir pirmiesiems bendro pobūdžio požymiams.

„Apsinuodijus grybais gali pasireikšti panašūs požymiai kaip ir apsinuodijus įprastu maistu – bendras silpnumas, pilvo spazmai, pykinimas, vėmimas, viduriavimas. Labai pavojingi yra rečiau pasireiškiantys simptomai, pavyzdžiui, akių vyzdžių išsiplėtimas, traukuliai, haliucinacijos ar net sąmonės praradimas“, – nurodo vaistininkė.

Pirmieji požymiai – po 30 min.

Vaistininkės teigimu, apsinuodijimo požymiai gali būti ankstyvieji ir vėlyvieji. Ankstyvieji simptomai gali pasireikšti jau po pusvalandžio suvalgius nuodingą grybą, vėlyvieji – net po dviejų parų.

„Laikas, kada pasirodo pirmieji apsinuodijimo požymiai, priklauso nuo to, koks nuodingas grybas suvalgytas. Net po dviejų parų pajutus pykinimą ar kitus požymius, tai reikėtų sieti su apsinuodijimu. Ankstyvajam apsinuodijimui būdingi bendro silpnumo požymiai, vėliau gali prasidėti ir traukuliai, haliucinacijos ar sąmonės praradimas“, – teigia farmacininkė.

R. Molotkova primena, jog pagrindinė taisyklė – grybaujant į pintinę dėti tik pažįstamus grybus. Vis dėto, apsinuodijimą gali sukelti ir valgomieji grybai, todėl svarbu surinktus grybus gerai nuplauti, išvalyti ir tik tada ruošti valgymui. Labai svarbu nevalgyti grybų tuo pačiu metu kai vartojamas alkoholis. Grybų ir alkoholio reakcija gali sukelti apsinuodijimą net tada, kai grybai paruošti tinkamai.

Savigydai – griežtai ne

„Eurovaistinės“ farmacininkė teigia, jog pajutus bet kokius apsinuodijimo simptomus delsti negalima – reikia kuo skubiau kreiptis į specialistus.

„Pati didžiausia žmonių klaida – manymas, kad apsinuodijimas grybais praeis savaime. Pirmieji požymiai atsiranda ūmiai ir staigiai, todėl vos juos pajutus skubiai reikia kreiptis pagalbos. Itin svarbu nedelsti ir nesigydyti patiems, nes tik laiku suteikta profesionali pagalba gali padėti išvengti komplikacijų“, – įspėja vaistininkė.

Įprasto gydymo metu sunegalavusiam žmogui išplaunamas skrandis. Svarbu nepamiršti, kad pajutus apsinuodijimo požymius negalima gerti vandens, nes nuodingos medžiagos pateks į žarnyną. Skysčius patartina vartoti tik pradėjus skrandžio valymo procesą.