Grybų sūdymas. Išbandykite karštąjį ir šaltąjį būdą
Atostogaujate ir nusiteikę laiką leisti miškuose? Gal jau pilnos pintinės grybų? Patariame, kaip jų pasiruošti.
Sūdyti geriausiai rudmėses, guotes, žaliuokes, paliepes, grūzdus. Surinktus grybus kruopščiai nuvalykite ir nuplaukite. Grūzdus ir kitus karčius grybus 1–2 paras mirkykite šaltame, silpnai pasūdytame vandenyje. 2–3 kartus jį pakeiskite.
TAIP PAT SKAITYKITE: Ruošiame baravykus ir voveraites. 25 receptai
Grybus galima sūdyti dviem būdais: karštuoju ir šaltuoju.
Pasirinkote karštąjį? Miško gėrybes 10–15 min. apvirkite, nuvarvinkite, sudėkite 5–6 cm storio sluoksniais ir apibarstykite druska (kilogramui grybų reikia 50–80 g druskos), laurų lapeliais bei česnakais. Šaldyti paruoštą masę uždenkitea dviguba sūriame vandenyje išmirkyta marle, užvožkite už indą mažesnį dangtį ir paslėkite.
Sūdysite šaltuoju būdu? Viskas daroma taip pat, tik grybai neapverdami. Taip sūdyti geriausiai rudmėses, nekarčias ūmėdes. Taip paruoštos miško gėrybės laikomos rūsyje (6–8 ºC temperatūroje), emaliuotame puode arba medinėje statinaitėje ne ilgiau kaip pusmetį.
Karštuoju būdu sūdytus grybus galima valgyti po 10–15 dienų, šaltuoju – po 1,5 mėn.
Prieš vartodami būtinai nuplaukite. Jei sūroki, pamirkykite šaltame vandenyje. Kad grybai būtų kvapūs ir gardūs, trumpai palaikykite juos verdančiame piene.
Plačiau apie grybų paruošimo būdus skaitykite 34-ajame „Ji+7dienos“ numeryje!