Gurmaniškai vakarienei
Kai įprasti skoniai nusibosta, metas gurmaniškai vakarienei.
Vėrinukai su krevetėmis
Jums reikės: 200 g karališkųjų krevečių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, skiltelės česnako, raudonojo svogūno, žaliosios citrinos, saujelės šviežių bazilikų lapelių, ryšulėlio svogūnų laiškų, pagal skonį balzaminio padažo.
Marinatui: 90 ml medaus, šaukšto tarkuoto imbiero, 3 šaukštų sojų padažo, 2 šaukštų obuolių acto, 2 šaukštelių rudojo cukraus.
- Krevetes nuplaukite, labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, sumeskite į plokščią, tinkamą marinuoti dubenį.
- Česnako skiltelę nulupkite, smulkiai sukapokite.
- Raudonąjį svogūną nulupkite, taip pat susmulkinkite.
- Nuplautus svogūnų laiškus sukapokite.
- Visas daržoves berkite ant krevečių, pagal skonį užspauskite žaliosios citrinos sulčių, berkite nutarkuotos citrinos žievelių ir gautu mišiniu įtrinkite krevetes.
- Iš vonelėje virš garų lydyto medaus, tarkuoto imbiero, sojų padažo, obuolių acto ir rudojo cukraus paruoškite užpilą, juo apliekite krevetes.
- Krevetes marinuokite šaldytuve per naktį, tada iškepkite ant didelės liepsnos keptuvėje arba suverkite ant vandenyje mirkytų medinių iešmelių ir kepkite ant laužo.
- Tiekite su žaliosios citrinos griežinėliais, balazminiu padažu ir bazilikų lapeliais.
Įdarytos cukinijos
Jums reikės: vidutinio dydžio cukinijos, po 200 g riebaus varškės sūrio ir maskarponės, 2 šaukštų maltų riešutų, 2 skiltelių česnako, 4 šaukštų grietinės, šaukšto kaparėlių, pusės stiklinės džiūvėsėlių, šaukštelio džiovintų raudonėlių, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, šaukšto aliejaus, pagal skonį balzaminio padažo.
- Cukiniją nuplaukite, galus nupjaukite, minkštimą išskobkite ir susmulkinkite, o vidų pabarstykite druska ir pipirais.
- Česnako skilteles nulupkite, sukapokite, sumaišykite su aliejumi, kapotais kaparėliais.
- Gautu mišiniu iš visų pusių labai gerai įtrinkite varškės sūrį ir, pusvalandį pamarinavę, supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Smulkintą cukinijos minkštimą, kapotus raudonėlius, grietinę ir riešutus giliame dubenėlyje sumaišykite su džiūvėsėliais, įdarą pagal skonį pasūdykite ir įdarykite cukinijas.
- Ant viršaus krėskite maskarponės, berkite marinuotų varškės sūrio kubelių.
- Įdarytas cukinijas dėkite į kepimo indą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
- Tiekite apšlakstę balzaminiu padažu.
Pikantiška pomidorų sriuba
Jums reikės: 300 g pomidorų, 2 skiltelių česnako, 3 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, didelės morkos, 2 svogūnų, šaukšto balzaminio acto, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 300 ml natūralaus daržovių sultinio, kelių riekelių itališkos duonos čiabatos, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, aitriosios paprikos.
- Pomidorus nuplaukite, kryžmai įpjovę viršūnėles, perliekite verdančiu vandeniu ir nulupkite. Jei pomidorų sėklos didelės, jas iškrapštykite, o minkštimą susmulkinkite.
- Česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite aliejuje, kol pagels.
- Į keptuvę suberkite smulkintus svogūnus, sukrėskite tarkuotas morkas, pomidorų gabalėlius, supilkite balzaminį actą, įberkite žiupsnelį cukraus ir troškinkite, kol pomidorai suminkštės.
- Supilkite sultinį, suberkite kapotus saulėje džiovintus pomidorus ir, šiek tiek pakaitinusi, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
- Sriubą iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir išpilstykite į lėkštes.
- Tiekite su orkaitėje skurdintais baltos duonos kubeliais ir aitriosiomis paprikomis.
Vegetariškos tortilijos
Jums reikės: 3 tortilijų papločių, šaukštelio kuminų, pagal skonį druskos, gabalėlio aitriosios paprikos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, 100 g grietinės, šaukšto krienų, 2 pomidorų, 2 skiltelės česnako, ilgavaisio agurko, raudonos saldžiosios paprikos, saliero lapkočio, kelių salotų lapelių, šaukšto kapotų petražolių, avokado, svogūno.
- Pomidorus, agurką, saldžiąją papriką ir saliero lapkotį smulkiai supjaustykite ir suberkite į gilų dubenį.
- Aitriąją papriką išvalykite, susmulkinkite.
- Česnako skilteles nulupkite ir sukapokite.
- Prieskonius berkite ant daržovių, ten pat suberkite sausoje keptuvėje skrudintus maltus kuminus, sukrėskite grietinę, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite krienais, petražolėmis ir labai gerai išmaišykite.
- Avokadą ir svogūną nulupkite, susmulkinkite, sumeskite į plakti skirtą indą ir elektriniu plakikliu išplakite iki vientisos masės. Pagal skonį pasūdykite, galite pagardinti žiupsneliu cukraus.
- Ant orkaitėje pašildytų tortilijų lakštų tepkite avokadų padažo, klokite po salotų lapą, berkite daržovių, papločius dailiai susukite ir patiekite.