Gydantys prieskoniai – jie gali kur kas daugiau nei manote
Jei sunegalavote, neskubėkite į vaistinę – peržvelkite prieskonių lentynėlę savo virtuvėje. Žiupsnelis kvapių miltelių gali kur kas daugiau, nei manote. Prieskoniai naikina bakterijas, gerina medžiagų apykaitą, valo organizmą.
Anyžiai
Saldžiai aitraus kvapo ir skonio žvaigždiniai anyžiai gydo kosulį, lengvina kepenų veiklą. Anyžių sėklos veikia kaip švelnūs laisvinamieji, tinka sergantiesiems šlapimo pūslės uždegimu, nes išplauna šlapimo takuose susikaupusį smėlį.
Kardamonai
Šios žalsvos ankštys, kurių viduje yra saldoką kvapą skleidžiančios sėklos, dažniausiai vartojamos gėrimams ir duonos tešlai skaninti. Tačiau kardamonai ir gydo: padeda sumažinti įtampą, išsklaidyti niūrią nuotaiką, gerina virškinimą ir stiprina širdies raumenį. Užtenka porąkart per dieną sukramtyti po kelias jų sėklytes.
Ciberžolės
Aštraus, deginančio skonio ciberžolės, kvepiančios apelsinais ir imbierais, kaip ir šafranas, nudažo patiekalus geltona spalva, pagerina jų skonį. Taip pat šis prieskonis gydo reumatines ligas, slopina uždegimus. Ypač naudingas kraujotakos sistemai, neleidžia susidaryti trombams. Be to, ciberžolės mažina kenksmingojo cholesterolio kiekį kraujyje, saugo kepenis nuo žalingų medžiagų poveikio ir padeda sutrikus virškinimui.
Šafranas
Pikantiškas, karstelėjęs, aštrokas šafranas – vienas brangiausių pasaulyje prieskonių, labai vertigas sveikatai. Jau seniai žinoma, kad tai – puikus afrodiziakas, be to jis skatina širdies veiklą, stiprina gimdą, reguliuoja menstruacijų ciklą. Neseniai paaiškėjo, kad šis prieskonis naudingas ir akims: saugo nuo senatvinio regos silpnėjimo ir nuo paveldimų akių ligų.
Plačiau apie prieskonių naudą sveikatai skaitykite 44-ajame „Ji“ numeryje“!