Idealus speiguotoms dienoms – aromatingas armėniškas Seržo Gandžumiano patiekalas
„Per karantiną virtuvės reikalai tapo svarbiausi, – juokiasi drabužių dizaineris Seržas Gandžumianas. – Stengiuosi improvizuoti, kasdien sugalvoti ką nors naujo.“
Ruošti maistą Seržui patiko visuomet. O kai prieš daugiau kaip dvidešimt metų tapo vegetaru, virtuvėje tapo dar išradingesnis.
„Virtuvė irgi yra kūrybos laukas, – pastebi. – Tik vienąsyk kulinarinėms improvizacijoms galiu ir noriu skirti keletą valandų, o kitąsyk – keliolika minučių.“
Prisipažįsta, būna visko, ne visi eksperimentai, pagardinimai naujais prieskoniais, pasiteisina. Tačiau vis kiti priedai tam pačiam patiekalui suteikia kitą skonį.
Seržas užaugo Armėnijos sostinėje Jerevane. Jau trisdešimt metų jis gyvena bei kuria Vilniuje ir pagal mentalitetą jaučiasi labiau panašus į lietuvius, nei į armėnus. Armėniškų akcentų nėra daug ir dizainerio kulinarinėje kūryboje. Jis gamina vegetarišką, o ne kuriai nors tautai ar šaliai būdingą maistą.
Visgi firminis Seržo patiekalas yra armėniškas – „Chorovac“.
„Armėnijoje tuo žodžiu apibūdinama viskas, kas gaminama ant žarijų, – aiškina dizaineris. – Valgantiems mėsą „chorovac“ yra kepsnys, o išgirdę šį žodį vegetarai galvoja apie ant grilio keptas daržoves.“
Jis „Chorovac“ vadina armėniškais šašlykais, tik jo šašlykai yra vegetariški – iš baklažanų ir kitų daržovių. Tai – tarsi troškinys, kurį galima patiekti prie mėsos. Juokiasi, kad ne sykį yra buvę taip, kad pagaravę jo „Chorovac“ mėsos valgytojai pamiršta savo kepsnius.
Šiltuoju metų laiku šiam patiekalui skirtas daržoves Seržas kepa ant žarijų: dūmo aromatas joms suteikia ypatingo skonio. Tačiau patogu jį ruošti ir žiemą: tuomet baklažanus, paprikas, pomidorus kepa orkaitėje.
Prisipažįsta, kad pastaruoju metu „Chorovac“ ant jo stalo garuoja maždaug kartą per savaitę. Seržas jį kartais patiekia su keptu sūriu. Tačiau gardus jis ir tik su lavašu ar kokia nors kita duona. Įspėja, kad ryžiai prie šio daržovių patiekalo tikrai netinka, nes tai – ne itališkas patiekalas.
Armėniško vegetariško „Chorovac“ receptas
3-4 žmonių vakarienei reikės:
- 3-4 vidutinio dydžio baklažanų
- 3 pailgų raudonųjų paprikų
- 4 kietų, bet prinokusių (Seržas pataria – avietinių) pоmidorų
- po pundelį svogūnų laiškų, petražolių, šviežių bazilikų (jei neturite, bazilikai tiks ir džiovinti)
- 2 skiltelių česnako
- 80-100 g kokybiško sviesto
- maltų juodųjų pipirų, aitriųjų paprikų, druskos
Patiekalo, kurį Seržas vadina armėniškais vegetariškais šašlykais, gaminimą pradeda nuo baklažanų. Juos guldo į skardą, kurią kiša į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Baklažanai keps apie 45 minutes: kol visiškai suminkštės, suglebs, susprogs.
Kartu galima kepti ir paprikas bei pomidorus. Jei netelpa į skardą – atskirai. Jie kepa taip pat, kol taps minkšti.
Nuo iškepusių baklažanų nuima apdegusią odelę. Minkštimą sudeda į puodą su dangčiu – neatvėstų.
Iškepusias paprikas taip pat reikia nulupti, išimti sėklas ir dėti į puodą prie baklažanų.
Į puodą keliauja ir iškepę nulupti pomidorai.
Iškepusias daržoves puode Seržas šiek tiek susmulkina.
Svogūnų laiškus, petražoles, bazilikus, česnakus susmulkina ir beria ten pat.
Sviestą išlydo ir pila ant daržovių. Pagardina maltais juodaisiais pipirais, aitriosiomis paprikomis, pasūdo. Šįsyk troškinį Seržas patiekia su keptu graikišku sūriu ir armėnišku lavašu.
Fotogalerija: