Idėja šeštadienio vakarienei: Alfo Ivanausko suvožtinis su lašiša
Suvožtinis – geriau visiems pažįstamas kaip „burgeris“, tačiau jo taip neleidžia vadinti kalbos komisija, yra amerikiečių virtuvės kūrinys. Kitaip tariant, gaminamas taip, kad būtų greita, paprasta ir sotu.
„Šįkart man norėjosi amerikiečiams duoti į paširdžius ir pagaminti suvožtinį azijiečio akimis. Taigi, vietoje mėsos paplotėlio pasirinkau žuvį“, - sako Alfas Ivanauskas, laidos „Kulinarinis detektyvas“ vedėjas.
Pasak jo, svarbiausia kepant žuvį – jos neperkepti. Būtent perkepimas yra viena didžiausių mūsų virtuvės klaidų, kurią galime ištaisyti, mokydamiesi iš Azijos virtuvės.
Suvožtinio recepte Azijos skonį atskleidžia ir padažui naudojamas imbieras bei žuvies padažas – ingredientas, kurį taip pat pamažu jaukinamės.
„Dažnai vengiame nepažįstamų ingredientų, nes nežinojome, kaip juos kūrybiškai panaudoti patiekaluose. Aš raginu nebijoti ir ieškoti naujų skonių, gal net atsisakyti tradicinių ingredientų, kaip šiame suvožtinyje aš atsisakiau pomidorų padažo“, - teigia kulinaras, raginantis nebijoti daryti „skanių maisto nuodėmių“, kurios leidžia keliauti po pasaulį neišeinant iš namų virtuvės.
Suvožtinis su plėšyta lašiša
Apie 150 g lašišos
Druskos
Šviežiai grūstų juodųjų pipirų
50 ml šviesiojo cukraus sirupo
2 šaukštų žuvų padažo
1 skiltelės česnako
½ žaliosios citrinos sulčių
Šaukštelio tarkuoto imbiero
Smulkintos aitriosios paprikos
½ avokado
1 pomidoro
2-3 riekelių marinuotos paprikos
Kalendrų žalumos
50 g majonezo
Marinuotų svogūnų
Salotų lapų
2 bandelių mėsainiams
1. Lašišą iškepkite orkaitėje iki 52 °C, palikite, kad pastovėtų 5-7 min, po to suplėšykite šakute, pasūdykite.
2. Šviesųjį sirupą sumaišykite su žuvų padažu, žaliųjų citrinų sultimis, smulkintais česnakais, imbierais ir paprikomis. Gautą masę sumaišykite su majonezu.
3. Bandeles mėsainiams paskrudinkite, iš visų sudėtinių dalių sukonstruokite mėsainius.