Savaitgalis žada lepinti gražiais orais, todėl sėdėti namuose būtų tikra nuodėmė. Ruošdamiesi į gamtą ar kelionę, nepamirškite pasiimti užkandžių. Juos gaminkite sveikus, sočius ir, be abejo, patogius valgyti.
Fokačija su pomidoriukais
Jums reikės: 240 ml vandens, šaukštelio (3 g) sausų mielių, 175 g miltų, 175 g kietųjų kviečių miltų, 3 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 0,5 šaukštelio rupios jūros druskos, šaukštelio cukraus,
20 mažų vyšninių pomidorų, rozmarinų šakelės, aliejaus fokačijai aptepti.
- Ištirpinkite mieles šiltame vandenyje.
- Miltus ir cukrų suberkite į dubenį, supilkite vandenį ir mieles. Maišykite. Kai masė primins tešlą, supilkite aliejų ir suberkite druską. Išminkykite tešlą, ji turi būti šiek tiek lipni.
- Suformuokite rutulį, aptepkite aliejumi, dėkite į dubenį ir uždenkite maistine plėvele. Palikite šiltoje vietoje pakilti mažiausiai 2 valandas.
- Supjaustykite puselėmis pomidoriukus, pabarstykite druska, pašlakstykite aliejumi ir apibarstykite smulkintais rozmarinais.
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
- Pakilusią tešlą dėkite į kepimo formą, išlyginkite. Dėkite ant viršaus pomidoriukus, giliai įspauskite į tešlą.
- Aptepkite aliejumi ir palikite tešlą pakilti dar 20–30 minučių. Pabarstykite rupia jūros druska ir rozmarinais.
- Šaukite į orkaitę ir kepkite 20–25 minutes.
Kulinaro patarimas: vyšninius pomidorus galite pakeisti 25 žaliosiomis alyvuogėmis be kauliukų.
Suktinukai su vištiena
Jums reikės: 500 g vištienos, 4 mažų svogūnų, 3 skiltelių česnako, 2 šaukštų sojų padažo, šaukštelio maltų juodųjų pipirų, 0,5 šaukštelio smulkintos aitriosios paprikos, tešlos lakštų „Spring rolls“, druskos pagal skonį, aliejaus kepti.
- Vištieną susmulkinkite gabaliukais, svogūnus – žiedeliais.
- Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir pakepinkite česnako skilteles.
- Dėkite vištieną ir kepinkite 5–6 minutes.
- Išgriebę česnakus, suberkite visus prieskonius, išmaišykite ir troškinkite ant vidutinės kaitros 10–15 minučių.
- Nukaitę, sudėkite svogūnų žiedus ir išmaišykite.
- Imkite lakštą tešlos, dėkite 1–2 šaukštus vištienos ir susukite tūbelę uždarais galais.
- Gilioje keptuvėje įkaitinkite daug aliejaus ir panardinkite suktinukus.
- Kepkite, iki paruduos ir taps traškūs.
- Išimkite ir sudėkite ant rankšluostinio popieriaus, kad susigertų riebalų perteklius.
Cukinijų ir sūrio užkandėlės
Jums reikės: 240 ml tarkuotų cukinijų, kiaušinio, 60 ml pjaustytų svogūnų, 60 ml tarkuoto kietojo sūrio,
60 ml džiūvėsėlių, 2 šaukštų kapotų petražolių, druskos ir pipirų pagal skonį.
- Orkaitę įkaitinkite iki 205 laipsnių.
- Cukinijų tarkius sudėkite į kiaurapuodį ir paspausdami gerai nuvarvinkite – kitaip užkandėlių vidus liks sukritęs, šlapias ir neiškepęs.
- Į dubenį sudėkite svogūnus, sūrį, įmuškite kiaušinį, sukrėskite cukinijas, suberkite džiūvėsėlius, petražoles, druską ir pipirus.
- Gerai išmaišykite iki vientisos masės.
- Šaukštu sukrėskite masę į 12 keksiukų formelių (geriausia silikoninių) iki pat viršaus.
- Šaukite į orkaitę ir kepkite 15–18 minučių, iki užkandėlių viršus parus.
Kumpio ir sūrio ritinėliai
Jums reikės: pakuotės picos tešlos, 375 g plonai pjaustyto kumpio, 375 g plonai pjaustyto sūrio.
Užtepui: 8 šaukštų sviesto, 2 šaukštų rudojo cukraus, po šaukštą Vusterio padažo ir Dižono garstyčių, saujelės svogūnų laiškų.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepimo formą ištepkite aliejumi.
- Išvyniokite picos tešlą, lengvai iškočiokite.
- Padenkite ją visą kumpio griežinėliais, ant jų dėkite sūrio griežinėlius.
- Suvyniokite vyniotinį ir supjaustykite į 2–3 cm ilgio ritinėlius (maždaug 12 vienetų). Sudėkite į kepimo formą.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų, supilkite Vusterio padažą, sudėkite garstyčias ir smulkintus svogūnų laiškus. Išmaišykite.
- Supilkite ant ritinėlių, taikydami užpilti ant kievieno iš jų.
- Šaukite į orkaitę ir kepkite 25 minutes.
Kulinaro patarimas: Šiuos ritinėlius galite pasiruošti išvakarėse – užpylę padažą kepimo skardą dėkite į šaldytuvą ir kepkite kitą dieną.
Tortilijos su vištiena ir daržovėmis
Jums reikės: 4 viščiukų krūtinėlių puselių, 2 raudonų paprikų, geltonos arba oranžinės paprikos, mažo raudonojo svogūno, 2 šaukštelių aliejaus, 2 šaukštelių barbekiu padažo, 2 puodelių smulkintų salotų, 12 apskritų tortilijų lakštų.
Padažui: 120 ml grietinės, 60 ml pomidorų padažo, šaukštelio barbekiu padažo, druskos ir pipirų pagal skonį.
- Svogūną supjaustykite žiedais, paprikas – ketvirčiais, vištieną juostelėmis.
- Produktus sudėję į dubenį, pašlakstykite aliejumi, barbekiu padažu ir išmaišykite.
- Dėkite į įkaitintą keptuvę ir ant vidutinės kaitros kepkite 6–7 minutes. Atvėsinkite.
- 180 laipsnių orkaitėje pašildykite tortilijas (5 minutes suvyniotas į virtuvinį rankšluostį).
- Dubenyje sumaišykite grietinę, pomidorų ir barbekiu padažus, įberkite druskos ir pipirų.
- Į tortilijos vidurį dėkite maždaug šaukštą padažo, ant jo – vištienos, paprikų, svogūnų ir smulkintų salotų.
- Užlankstykite tortilijas: lenkite vieną (kairį ar dešinį) papločio kraštą, tada apatinį ir kitą kraštą. Taip susukite visas 12 tortilijų.
- Kiekvieną dėkite ant sviestinio popieriaus lapelio ir užlankstykite lygiai taip pat, kaip tortilijas, – kad būtų uždara apačia ir padažas neištekėtų.