Lėto gaminimo metodas (angl. slow cook) jau braunasi į mūsų virtuves. Gamintojai siūlo lėtpuodžius – priešingybes žinomiems greitpuodžiams. Lėtai ruošiamas maistas yra daug sveikesnis, nes išsaugo mineralus, vitaminus ir maistinę vertę. Neturite lėtpuodžio? Gaminkite orkaitėje!
Šonkauliukai su barbekiu padažu
Užtruksite 4 val. 20 min.
Jums reikės: 2 kiaulienos šonkaulių gabalų, pagal skonį mėgstamų prieskonių, druskos ir pipirų, puodelio barbekiu padažo.
- Orkaitę įkaitinkite iki 120 laipsnių.
- Šonkaulius ištrinkite prieskoniais, druska ir pipirais, dėkite į kepimo indą mėsa žemyn, sandariai uždenkite aliuminio folija ir šaukite į orkaitę. Kepkite 4 valandas. Išimkite, atsargiai nupilkite skystį, riebalus ir apverskite šonkaulius mėsa į viršų. Aptepkite barbekiu padažu ir dar kepkite 20–30 minučių. Tiekite su keptomis daržovėmis ir bulvėmis.
Ėrienos troškinys
Užtruksite 2 val.
Jums reikės: 100 g sviesto, 900–1000 g ėrienos, 2 vidutinių svogūnų, 2 saliero stiebų, 4 morkų, 25 g miltų, 2 šaukštų Vusterio padažo, 500 ml sultinio, 2 laurų lapelių, 900 g bulvių, aliejaus kepti.
- Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių, kepimo indą ištepkite trupučiu sviesto.
- Ėrieną supjaustykite gabaliukais. Svogūnus, saliero stiebus ir morkas perpjaukite į kelias dalis. Į orkaitėms tinkamą keptuvą dėkite sviesto, berkite morkas su svogūnais ir kepkite iki geltonumo. Suberkite miltus, išmaišykite ir kelias minutes pakepkite. Supilkite Vusterio padažą, sultinį ir užvirkite.
- Sumeskite mėsos gabaliukus, laurų lapelius, uždenkite, užvirkite ir nukelkite nuo ugnies. Bulves nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite ant mėsos. Keptuvą uždenkite ir šaukite į orkaitę 1,5 valandos.
- Atidenkite, bulves patepkite aliejumi ir palikite kepti, iki apskrus (8–10 minučių).
Veršiena su svogūnais ir čiobreliais
Užtruksite 3 val. 30 min.
Jums reikės: 0,5 veršio kojos (apie 1,5 kg), 1 kg svogūnų, saujos šviežių čiobrelių, 300 ml raudonojo vyno, saujos šviežių petražolių, pagal skonį prieskonių mėsai, druskos ir pipirų, aliejaus kepti.
- Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių.
- Mėsą ištrinkite prieskoniais. Storadugniame keptuve įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir iki rudumo apkepinkite mėsą – apie 8 minutes iš visų pusių. Išimkite į lėkštę.
- Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais. Sudėkite į keptuvą ir kepinkite pamaišydama apie 10 minučių. Įmeskite keletą šakelių čiobrelių, išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais. Dėkite ant svogūnų mėsą ir supilkite vyną. Sandariai uždenkite, šaukite į orkaitę ir kepkite 3 valandas. Pabarstykite kapotais žalumynais. Tiekite su ant grotelių keptomis daržovėmis ir citrina.
Lėtai kepta lašiša
Užtruksite 40 min.
Jums reikės: 1,5 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1–1,5 kg lašišos gabalo su oda, saujos kapotų šviežių čiobrelių, citrinos žievelės, pagal skonį druskos ir pipirų, kuskuso, saujos gražgarsčių, saujelės šalavijų lapelių.
- Orkaitę įkaitinkite iki 135 laipsnių, kepimo skardą išklokite kepimo folija ir ištepkite 0,5 šaukšto aliejaus.
- Dėkite lašišą į skardą oda žemyn.
- Nutarkuokite citrinos žievelę. Sumaišykite dubenėlyje likusį aliejų, čiobrelius ir tarkuotą citrinos žievelę. Aptepkite lašišą. Pagardinkite druska ir pipirais. Palikite pasimarinuoti 10 minučių.
- Šaukite į orkaitę ir kepkite 18–22 minutes.
- Pagaminkite kuskusą pagal nurodymus ant pakuotės. Berkite kruopų į lėkštes, pagardinkite saujele gražgarsčių ir šalavijų, ant viršaus dėkite gabaliuką lašišos ir tiekite. Galite papuošti citrinos skiltelėmis.