Iliuzionisto Manto Wizard virtuvės burtai: sveikesni patiekalai su antaniniais obuoliais
„Ruduo man kvepia antaniniais obuoliais iš senelio sodo“, – Žmonės.lt prisipažįsta iliuzionistas Mantas Wizard (35). Na, o jo namai – tik ką iškeptu obuolių pyragu.
Iškepti pyragą ar bulvių plokštainį, išvirti plovą ar vištienos sultinį Mantui – vienas juokas. O praėjusią vasarą jis išmoko gaminti kibinus. Kvatoja, kad juos darant pirmą sykį sudėtingiausia buvo ne minkyti tešlą ar kapoti įdarui skirtą mėsą, o suformuoti dailius, vienodo dydžio kibinus. Jis turi ir daugiau kulinarinių užmojų.
Tačiau ką nors įdomesnio pats gamina tik kai nereikia niekur skubėti. Jei vakare laukia renginys, kurį jis ves, ar magijos šou, tai maistas jam visai nerūpi: ryte pavalgo avižų dribsnių košės su razinomis ir visą dieną jaučiasi sotus.
Burtams virtuvėje skirti laisvadieniai. Ruošdamas maistą Mantas nusiramina, atsipalaiduoja. „Įstrigo bičiulių krišnaitų mintis, kad gaminti gali tik savo mintimis, elgesiu švarus žmogus. Nes maistą, prie kurio liečiamės, pakrauname savo energija“, – tuo tiki ir Mantas.
Mantas neturi kantrybės prie viryklės leisti daug laiko. „Įmantrybių negaminu. Net nebandau receptų, pagal kuriuos tektų gaminti keletą valandų, – pasakoja, kad stengiasi virtuvėje neužtrukti ilgiau nei pusvalandį. – Man reikia greito rezultato. Kaip magijoje – mosteli lazdele ir įvyksta.“
Stengiasi maitintis sveikiau
Taip pat Mantui svarbu, kad maistas būtų sveikas. Namuose vengia turėti bulvių traškučių, šokoladinių saldainių – tai save saugo nuo šių kaloringų pagundų.
Net tarėsi su dietologe, kaip galėtų pakeisti kasdienius įpročius. Iš jos išgirdo, jog tai, kad maistą ruošia pats, jau yra sveikiau, nes žino, kokius produktus naudoja.
Kepdamas pyragą jis stengiasi dėti mažiau cukraus, riebalų. Nors dalį kviečių miltų keisti kitokiais – grikių, avižų, speltų.
Dažną rudens savaitgalį Mantas kepa sveikesnį obuolių pyragą. „Kai namai kvepia obuolių pyragu, atsiranda pakili šventinė nuotaika“, – užtikrina ir kviečia išbandyti receptą, kuriame – mažiau kvietinių miltų, cukraus, sviesto.
Sveikesnio trupininio obuolių pyrago receptas
Tešlai:
- 200 g kvietinių miltų
- 200 g speltų miltų
- 100 g grikių miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 1 žiupsnelis druskos
- 1 šaukštelis meduolių prieskonių
- 100 g cukraus
- 170 g minkšto sviesto
- 2 kiaušiniai
- kelių lašelių romo aromato kepiniams
Įdarui:
- kelių antaninių ar kitokių rūgščių obuolių
- cukraus, cinamono jiems apibarstyti
Gaminimas:
Į didelį dubenį Mantas suberia visus birius tešlai skirtus produktus.
Ten deda sviestą, muša ir kiaušinius, įlašina aromato.
Tešlą suminko. Padalija į keturias dalis, įvynioja į maistinę plėvelę ir deda į šaldytuvą ar šaldiklį.
Kol tešla vėsta, paruošia obuolius. Juos nulupa, išima sėklas ir supjausto stambokais kubeliais. Apibarsto cukrumi bei cinamonu.
Skardą ištepa sviestu. Iš šaldytuvo traukia sustingusią tešlą ir tiesiai į skardą tarkuoja burokine tarka. Pirmam sluoksniui sutarkuoja tris tešlos gniužulus. Ant viršaus beria obuolius. O ant jų užtarkuoja likusią tešlą. 180 laipsnių orkaitės kaitroje pyragas kepa 40-45 minutes.
„Obuolių pyrago niekada nepatiekiu su ledais ar plakta grietinėle, niekada ant jo nebarstau cukraus pudros, – pasakoja. – Karštą ar atvėsusį man jį skaniausia ragauti be papildomų pagardų, prie mėtų ar juodosios arbatos.“
Sudomino komedijoje kartojamas pavadinimas
„Su antaniniais obuoliais man asocijuojasi ir Valdorfo salotos, – pasakoja Mantas. – Todėl jas dažniausiai gaminu rudenį, kai jau yra šių obuolių.“
Iliuzionistas juokiasi, kad šis užkandis į mėgstamų patiekalų sąrašą pateko gana linksmomis aplinkybėmis. Keistą salotų pavadinimą jis įsiminė iš paauglystėje mėgtos televizijos situacijų komedijos „Folčio viešbutis“. O pasidomėjęs sužinojo, kad tai – vienas garsiausių pasaulio patiekalų.
Prieš daugiau kaip šimtą metų Niujorko viešbutyje „Waldorf Astoria“ sukurtas salotų receptas – jau ne vienus metus yra ir Manto mėgstamiausiųjų namuose gaminamų patiekalų sąraše. Magas pabrėžia, kad tai – ne tikslus legendinių salotų receptas, o jo interpretacija. Kad užkandis būtų lengvesnis, majonezo užpilą jis keičia graikišku jogurtu.
Valdorfo salotų receptas
Reikės:
- 1 vištos krūtinėlė
- druskos, pipirų, rūkytų paprikų miltelių – mėsai pagardinti
- 1 saujos graikinių riešutų
- 1 rūgštaus obuolio
- 1 saliero stiebo
- 1 saujos raudonųjų vynuogių
- 1 šaukštelio citrinų sulčių
- druskos
- graikiško jogurto
- 1 šaukštelio majonezo
- kelių lapai salotų „Iceberg“
- druskos, pipirų
Vištos krūtinėlę pasūdo, pabarsto prieskoniais ir lėtai iškepa keptuvėje. Palieku ją aušti. Paskui smulkiai supjausto.
Graikinius riešutus paskrudina sausoje keptuvėje ir palieka atvėsti.
Obuolį ir saliero stiebą supjausto griežinėliais, apšlaksto citrinų sultimis. Kiekvieną vynuogę perpjauna per pusę ir išima sėklas.
Salotas suplėšo. Viską beria į dubenį.
Graikišką jogurtą sumaišo su majonezu, pasūdo, įberia pipirų. Užpilą lieja ant salotų. Atsargiai išmaišo. Svečiams salotas patiekia taurėse su duonos lazdelėmis.