Iškylos salotos
Lauke galima skanauti ne tik ką tik žarijų kaitroje išsičirškinusią mėsą ar žuvį. Galima paskanauti ir lengvesnių, bet nemažiau skanių patiekalų, pavyzdžiui, salotų. Lengvesnės tiks ir prie kepsnio.
Su skrudintu saliamiu
Jums reikės: 6 saujų šviežių gražgarsčių, 8 vidutinio dydžio pomidorų, 250 g juodųjų alyvuogių be kauliukų, 200 g česnakinės dešros, 2 mėlynųjų svogūnų.
Užpilui: 1,5 šaukšto chereso acto, 6 šaukštų alyvuogių aliejaus, skiltelės česnako, pagal skonį druskos ir maltų juodųjų pipirų.
- Gražgarstes nuplaukite, gerai nuvarvinkite ir nusausinkite arba išsukite salotų džiovyklėje.
- Alyvuoges perpjaukite per pusę arba supjaustykite griežinėliais. Nuluptus svogūnus supjaustykite žiedeliais, pomidorus – stambiais griežiniais.
- Dubenėlyje kruopščiai išsukite chereso actą su alyvuogių aliejumi. Sumeskite trintus česnakus, pagal skonį berkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite.
- Kiekvienoje salotų lėkštėje (galima tiekti ir pusgiliame dubenyje) tolygiai paskleiskite smulkintų svogūnų, klokite sluoksniais šviežių gražgarsčių, pomidorų, užberkite juodųjų alyvuogių.
- Griežinėliais supjaustytą saliamio dešrą paskrudinkite virš žarijų. Galite apkepinti ir keptuvėje be riebalų, tačiau skrudinta ant laužo daug skanesnė. Sudėkite ant salotų ir apšlakstykite padažu.
Kiaulpienės su saulėje džiovintais pomidorais
Jums reikės: kelių saujų kiaulpienių lapelių, 20 džiovintų pomidorų aliejuje, 5 kietai virtų kiaušinių, 150 g brandinto sūrio, 200 g šoninės arba kumpio.
Užpilui: 5 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, 2 šaukštelių bazilikų padažo, 2 saujelių šviežių dilgėlių lapelių, 4 skiltelių česnako, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
- Šoninę arba kumpį supjaustykite kubeliais ir pakepinkite, kol apskrus.
- Kiaulpienių lapelius nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandarų indą ir pusvalandį palaikykite šaldytuve. Išdėliokite lėkštėse.
- Kietai virtus kiaušinius nulupkite, supjaustykite ketvirčiais arba skritulėliais ir dėkite ant salotų.
- Džiovintus pomidorus nuvarvinkite (didesnius galite perpjauti pusiau) ir sudėkite ant salotų.
- Užberkite specialiu sūrio gremžtuku smulkinto brandinto sūrio ir kumpio kubelių.
- Paruoškite užpilą. Česnakus susmulkinkite ir kartu su dilgėlių lapeliais sumeskite į plakiklį. Supilkite aliejų, citrinos sultis ir sukrėskite pestą. Iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu. Pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Gerai atvėsinę apliekite salotas.
Su sūriu ir braškėmis
Jums reikės: saujelės gražgarsčių, 12 didelių braškių, 12 didelių graikinių riešutų, 240 g (4 gabalėliai po 60 g) ožkų pieno sūrio, saujelės pipirnių daigų, pagal skonį natūralaus skonio balzaminio padažo (ne acto!).
Užpilui: 4 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus, 2 šaukštelių citrinos sulčių, pagal skonį šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos.
- Gražgarstes nuplaukite, labai gerai nusausinkite ir paskleiskite lėkštėse. Kiekvienos viduryje dėkite ožkų sūrio griežinėlį, apšlakstykite balzaminiu padažu.
- Braškes nuplaukite, apdžiovinkite ir perpjaukite pusiau kartu su žiedynėliais. Išdėliokite uogas aplink ožkų sūrį.
- Ant salotų užberkite pipirnių daigelių, sausoje keptuvėje paskrudintų gliaudytų graikinių riešutų.
- Paruoškite užpilą: aliejų sumaišykite su šviežiai spaustomis citrinos sultimis, druska ir maltais juodaisiais pipirais. Apie 10 minučių palikite, kad susimaišytų skoniai. Apšlakstykite salotas ir patiekite.
Su burokėliais ir daigais
Jums reikės: kelių saujų įvairių salotų lapelių (špinatų, burokėlių, salotinių sultenių ar kt.), 2 burokėlių, 4 trumpavaisių agurkų, 3 didesnės morkų, 2 raudonųjų saldžiųjų paprikų, po saujelę įvairių grūdų daigų (liucernų, pipirnių, ridikėlių ar kt.).
Užpilui: 6 šaukštų sezamų aliejaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, 4 skiltelių česnako, 2 saliero lapkočių, druskos ir maltų juodųjų pipirų, 4 šaukštelių medaus.
- Salotų lapelius nuplaukite, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų, arba išsukite salotų džiovyklėje.
- Burokėlius nulupkite, morkas nuskuskite ir trintuve sutarkuokite plonyčiais šiaudeliais.
- Agurkus ir išvalytą papriką supjaustykite plonais šiaudeliais.
- Paruoškite užpilą. Saliero stiebą susmulkinkite, sumeskite į plakimo indą. Ten pat dėkite česnako skilteles, supilkite aliejų, citrinos sultis, lydytą medų. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir pusvalandžiui palikite, kad susimaišytų skoniai.
- Į salotų lėkštes klokite po saują salotų, užberkite smulkintų burokėlių, paprikų ir agurkų, ant viršaus paskleiskite daigintų grūdų mišinio (daugiau ar mažiau, kaip norite).
- Užpilkite paruoštu padažu.