Ispaniškos saulės skonis
Kone visą pasaulį žavintys ugningųjų ispanų sukurti patiekalai yra gaminami iš kelių paprastų produktų: alyvuogių aliejaus, mėsos ir daržovių, kumpio ir čioriso dešros, ryžių ir jūrų gėrybių. Neįmanoma aprašyti Ispanijos virtuvės žavesio – reikia gaminti, mėgautis ir mylėti.
Migas
Jums reikės: raudonos paprikos, 2 čioriso dešrų, vakarykščio prancūziškojo batono, 2 skiltelių česnako, 50 ml aliejaus, raudonojo svogūno, pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų, žalumynų.
- Prancūziškąjį batoną sulaužykite ar sutrupinkite gabaliukais ir pašlakstykite vandeniu. Raudoną papriką perpjaukite pusiau, išvalykite ir susmulkinkite trumpais šiaudeliais. Čioriso dešras susmulkinkite griežinėliais, o svogūną – stambiai supjaustykite.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejaus, sudėkite dešros, svogūno ir paprikos gabalėlius, išmaišykite. Kepkite pamaišydami 3–4 min. – svogūnai ir paprikos turi likti traškūs.
- Išimkite viską iš keptuvės, įpilkite dar aliejaus ir sudėkite traiškytus česnakus.
- Suberkite trupintą batoną, išmaišykite ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol išgaruos skystis ir trupiniai taps traškūs.
- Atgal sudėkite daržoves su dešra, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kapotais žalumynais, išmaišykite ir tiekite.
Pisto manchego
Jums reikės: baklažano, 2 cukinijų, raudonos ir geltonos paprikos, svogūno, 5 pomidorų, 100 ml alyvuogių aliejaus, pagal skonį druskos, pipirų, 2 šakelių šviežių čiobrelių, 1–2 šakelių šviežių petražolių.
- Svogūną susmulkinkite, o paprikas, baklažaną ir cukinijas supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir paskrudinkite minutę. Suberkite paprikas, išmaišykite ir kepkite ant nedidelės ugnies, iki suminkštės.
- Sudėkite baklažano ir cukinijų gabalėlius, vis maišydami kepkite 5 minutes.
- Pomidorų viršūnėles įpjaukite kryžmai ir sudėkite kelioms sekundėms į verdantį vandenį. Išimkite, perliekite šaltu vandeniu ir nulupkite.
- Supjaustykite gabaliukais ir sukrėskite į keptuvę. Pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite, uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies 30 min.
- Nukaiskite, suberkite čiobrelių lapelius ir kapotas petražoles, išmaišykite, uždenkite ir palikite 30 min.
Tortilha de batata
Jums reikės: 7 vidutinių bulvių, 5 kiaušinių, didelių svogūnų, 300 ml aliejaus, pagal skonį druskos, svogūnų laiškų.
- Svogūną supjaustykite pusžiedžiais. Bulves nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais arba nedideliais kubeliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite bulves ir kepkite, kol taps minkštos. Nukelkite nuo ugnies ir suverskite į koštuvą, kad nuvarvėtų aliejus.
- Kiaušinius išplakite iki vientisos masės ir gerokai pasūdykite. Į plakinį suverskite bulves ir gerai išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus, sukrėskite bulvių ir kiaušinių mišinį ir paspausdami mentele išlyginkite. Sumažinkite ugnį.
- Po 3–4 min. apverskite, mentele užkamšykite kraštus ir kepkite dar 4–5 min. ant labai mažos ugnies.
- Tiekite su grietine ar česnakiniu majonezu, pabarsčiusi kapotais svogūnų laiškais.
Croquetas de jamón
Jums reikės: 55 g sviesto, 2 šaukštų aliejaus ir dar šiek tiek kepti, 1,5 puodelio pieno, 85 g serano kumpio („Jamon Serrano“), pagal skonį druskos, 2 kiaušinių, 2 šaukštų duonos džiūvėsėlių.
- Didelę lėkštę ištepkite šaukšteliu aliejaus. Kumpį supjaustykite smulkiais gabaliukais.
- Keptuvėje ištirpdykite sviestą, supilkite 2 šaukštus aliejaus ir suberkite miltus. Medine mentele maišykite apie 2 min.
- Supilkite 0,5 puodelio pieno ir padidinkite ugnį. Užvirus supilkite likusį pieną ir pamaišydami virkite apie 5 min., kol masė ims tirštėti. Sumažinkite ugnį ir nesustodami maišyti virkite dar 10 min.
- Suberkite kumpį, šiek tiek pagardinkite druska ir išmaišykite. Virkite minutę.
- Sukrėskite masę į aliejuotą lėkštę, tolygiai paskleiskite. Kiek atvėsinkite, uždenkite folija ir mažiausiai 2 val. dėkite į šaldytuvą (geriausiai nakčiai).
- Išplakite kiaušinius. Džiūvėsėlius suberkite į lėkštę. Dviem šaukštais arba drėgnomis rankomis formuokite pailgus kukulaičius, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kiaušinio plakinyje, pakartokite.
- Sudėkite į lėkštę vienu sluoksniu, kad nesiliestų ir nesuliptų, laikykite 30 min. šaldytuve.
- Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejaus (apie 5 cm nuo dugno) ir sudėkite 5 ar 6 kukulaičius. Virkite juos 2 min. pavartydami, kol taps aukso spalvos.
- Ištraukę dėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Kol kepsite kitus, iškeptus laikykite šiltai.
Paelija
Jums reikės: šaukšto alyvuogių aliejaus, čioriso dešros, svogūno, raudonos paprikos, žiupsnelio šafrano, 2 puodelių rudųjų ryžių, 625 ml vištienos sultinio, 310 ml karšto vandens, 500 g virtų tigrinių krevečių, 0,5 puodelio šaldytų žaliųjų žirnelių, pagal skonį petražolių lapelių, žaliosios citrinos.
- Dešrą supjaustykite griežinėliais, papriką – gabaliukais, svogūną sukapokite.
- Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejaus, sudėkite dešros griežinėlius ir kepkite iš abiejų pusių, iki parus.
- Įmaišykite svogūnus ir paprikas, kepkite apie 3–4 minutes, kol suminkštės.
- Suberkite ryžius, šafraną, supilkite sultinį ir karštą vandenį. Išmaišykite ir užvirkite.
- Sumažinkite ugnį, uždenkite ir palikite troškintis 45 min., arba kol ryžiai suminkštės.
- Įmaišykite krevetes, žirnelius ir dar troškinkite 5 min. Ryžiai turi būti visiškai minkšti, o skystis – išgaruoti.
- Užberkite petražolių lapelių. Tiekite su žaliosios citrinos skiltele.