Itališka užkandėlė brusketa
Mūsų šalyje pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo itališko stiliaus vyninės, kur prie vyno taurės siūloma tradicinių užkandžių brusketų. Štai keletas gardžių idėjų jūsų užkandžių stalui.
Italijoje apetitui sužadinti prieš valgį patiekiama riekelė skrudintos duonos su česnakais ir alyvuogių aliejumi. Toks užkandis vadinamas (italų k. bruschetta) ir valgomas vienas arba su įvairiausiais priedais: žaliomis ir keptomis daržovėmis, sūriu, saulėje džiovintų pomidorų arba alyvuogių užtepais, pesto padažu, krevetėmis, ančiuviais, vytintu kumpiu arba dešra. Spėjama, kad šis užkandis atsirado Pietų Italijoje maždaug prieš 5 tūkstančius metų. Pavadinimas siejamas su italų kalbos žodžiu „bruscare“, kuris reiškia „kepti virš anglių“. Vasarą duonos riekeles iš tiesų galima skrudinti virš žarijų, o šaltymečiu – orkaitėje. Brusketoms ruošti labiausiai tinka šviesi arba tamsi itališka duona ar prancūziškasis batonas. Duoną patartina porą dienų palaikyti, kad šiek tiek apdžiūtų, tada paskrudinta ji bus traškesnė.
Tradicinė brusketa
Supjaustykite duoną maždaug 1 cm storio riekelėmis. Sudėkite į skardą ir pašaukite į 180ºC temperatūros orkaitę. Kepkite, kol riekelės gražiai apskrus, maždaug 5 minutes. Įtrinkite šiltas duonos riekeles česnako skiltele, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Bus dar gardžiau, jei kiekvieną riekelę įtrinsite sunokusio pomidoro pusele. Aromatingas duonos riekeles tiekite kaip užkandį prie vyno.
Verta išbandyti
SU POMIDORAIS
6 sunokę vidutinio dydžio pomidorai, pusė raudonojo svogūno, 2 skiltelės česnako, šaukštas kapotų bazilikų, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, šaukštas citrinų sulčių, druskos ir pipirų.
Pomidorus supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūną, išspauskite česnaką. Sudėkite produktus į dubenį, pabarstykite druska ir pipirais, apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis, pagardinkite kapotais bazilikais ir atsargiai išmaišykite. Uždenkite, 1 val. palaikykite šaldytuve. Paskrudinkite duoną, įtrinkite česnaku, ant viršaus uždėkite po šaukštą pomidorų.
SU BAKLAŽANAIS
Baklažanas, pusė saldžiosios paprikos, sunokęs pomidoras, pusė raudonojo svogūno, šviežių raudonėlių, bazilikų ir petražolių, šaukštas alyvuogių aliejaus, šaukštelis citrinų sulčių, druskos ir pipirų.
Baklažanus supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska, po pusvalandžio nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Apkepkite iš abiejų pusių. Keptuvėje pakepinkite svogūnus ir paprikas, atvėsinkite. Sudėkite pomidorus ir baklažanus, suberkite kapotas prieskonines žoleles, apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išmaišykite.
SU VYTINTU KUMPIU
8 vytinto kumpio griežinėliai, 4 šaukštai tepamojo varškės sūrelio, šaukštas krienų, šlakelis citrinų sulčių, žaliųjų arba juodųjų alyvuogių be kauliukų, druskos ir pipirų.
Varškės sūrelį sumaišykite su krienais (jei mėgstate aštriai, galite įdėti daugiau krienų), pasūdykite, pagardinkite pipirais, apšlakstykite citrinų sultimis ir išmaišykite. Ant paskrudintų duonos riekelių užtepkite sūrelio ir krienų užtepo, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, uždėkite kumpio griežinėlį, alyvuogę, persmeikite mediniu pagaliuku.
SU POMIDORŲ UŽTEPU
6 saulėje džiovinti pomidorai aliejuje, 50 g smulkiai tarkuoto parmezano sūrio, saujelė kedrinių pinijų arba graikinių riešutų, skiltelė česnako, šaukštas alyvuogių aliejaus, žiupsnelis druskos, šviežių bazilikų, šaukštelis balzaminio acto.
Elektriniu grūstuvu sugrūskite saulėje džiovintus pomidorus, bazilikus ir kedrines pinijas, išspauskite česnaką, suberkite tarkuotą sūrį, supilkite aliejų ir actą, išmaišykite. Ant skrudintos duonos riekelės užtepkite saulėje džiovintų pomidorų užtepo, papuoškite kedrinėmis pinijomis ir bazilikų lapeliais.