Įvertinkite: žinomi virtuvės šefai dalinasi receptais naujametiniam stalui
Paskutiniojoje kulinarinio projekto „Virtuvės istorijos“ laidoje žiūrovų laukia išties neeilinė dvikova. Samčius surems du profesionalūs virtuvės šefai – tai Ruslanas Bolgovas bei jo kolega, iš Šri Lankos kilęs kulinaras Dilanas Dampella Gamage. Sunkioji užduotis išrinkti nugalėtoją atiteks jų gerai bičiulei – kino, televizijos bei teatro aktorei, rašytojai Nijolei Narmontaitei.
Abu laidos herojai – tikri virtuvės virtuozai, ne vienerius metus šokantys aplink puodus ir savo gurmaniškais šedevrais stebinantys įvairių restoranų lankytojus. Kadangi Naujieji metai – vos už kelių dienų, šefai laidoje ruoš naujametiniam stalui puikiai tinkančius patiekalus.
Iš Šri Lankos kilęs Dilanas Dampella Gamage laidos studijoje kartu su Ilona Juciūte-Čibirkiene gamins kesadilijas su triušiena, o priešininkų komandoje esantis Ruslanas Bolgovas, padedamas „Kamado Bono“ grilio meistro Vadimo Amosovo, keps jautienos šašlyką su pikantiškomis braškių ir aviečių salotomis.
TV3 kulinarinių atradimų projekte „Maisto kelias“ išgarsėjęs profesionalus virtuvės šefas Dilanas Dampella Gamage prieš 8 metus vedamas meilės iš Šri Lankos atvyko į Lietuvą. Jis ne tik išmoko nelengvą lietuvių kalbą, bet ir kasdien semiasi vis daugiau kulinarinių žinių.
„Mane prieš 8 metus į Lietuvą atvedė meilė. Kuomet dirbau viename Šri Lankos viešbutyje, susipažinau su lietuvaite, įsimylėjome ir dėl jos atvykau į Lietuvą“, – laidoje pasakos vieno restorano sostinėje virtuvei vadovaujantis Dilanas.
Dilano priešininkas kulinarinėje dvikovoje, vienas žymiausių Lietuvos virtuvės šefų Ruslanas Bolgovas savo šedevrais išskirtiniam skoniams neabejingus gurmanus stebina jau 25 metus, o jo gamintų patiekalų ragavo net pasaulinio lygio žvaigždės.
„Jeigu tu myli tai ką darai, čia ir yra visa paslaptis“, – raktą į sėkmingą kulinaro karjerą laidoje atskleis R. Bolgovas.
Kokius naudingus patarimus profesionalūs virtuvės šefai dalins žiūrovams, ko palinkės naujiesiems metams kino, televizijos ir teatro aktorė Nijolė Narmontaitė bei kurio – Dilano ar Ruslano – gamintas patiekalas bus šios laidos nugalėtojas, paaiškės jau šį šeštadienį 9 val. laidoje „Virtuvės istorijos“.
Artėjant Naujųjų metų sutikimui visi keturi šefai – „Virtuvės istorijų“ kulinarai Ilona Juciūtė-Čibirkienė ir Vadimas Amosovas bei laidos svečiai Ruslanas Bolgovas ir Dilanas Dampella Gamage dalinasi receptais, kurie papuoš kiekvieną naujametinės vakarienės stalą.
Ilonos Juciūtės-Čibirkienės kesadilijos su triušiena
Produktai: 10 vnt. triušienos kumpelių mėsos LAPINO PUOTA 4 svogūnai 6 mažosios paprikos Tarkuotas kietasis sūris 3 v.š. grietinės 6 tortilijų lakštai Špinatai Ryšulėlis krapų Ryšulėlis česnako laiškų Ryšulėlis petražolių 1 l vištienos sultinio VEGETA NATUR Universalūs prieskonių mišinys VEGETA NATUR Pipirai Alyvuogių aliejus
Kepimo laikas 60 min Temperatūra 180°C
Gaminimo eiga:
Supjaustome triušienos kumpelių mėsą gabalėliais, pagardiname prieskoniais, šlakeliu aliejaus, išmaišome ir paliekame kuriam laikui pasimarinuoti. Tuo metu susmulkiname paprikas, svogūnus, sutarkuojame sūrį. Grietinės padažui paruošti susmulkinam prieskonines žoleles, petražoles, laiškinį česnaką, krapus ir viską sumaišome su grietine. Į troškintuvą įpilame šiek tiek aliejaus ir pakepiname svogūnus ir paprikas. Daržovėms apskrudus, sudedame į troškintuvą triušieną, užpilame paruoštu vištienos sultiniu ir leidžiame viskam pasitroškinti. Tortilijų lakštus ištepame grietinės padažu, įdedame špinatų, pomidorų, sūrio bei daržoves su troškinta triušiena. Viską susukame ir dar šiek tiek apkepame kepsninėje.
Dilano Dampella Gamage vištienos krūtinėlė su bruknėmis
Produktai: 150 g vištienos krūtinėlė su oda Pora svogūnų 4 vnt. česnako skiltelių Risotto ryžių 10 g baltojo vyno 20 g raudono vyno Šafrano sultinys Vištienos sultinys Žiupsnelis kurukumos 20 g kietojo sūrio Bruknių uogienės Druska Vanduo Pipirai Alyvuogių aliejus
Gaminimo eiga:
Vištienos krūtinėlę paprieskoniuojame su druska, pipirais ir aliejumi. Kepame keptuvėje ant aliejaus iš pradžių 5 min krūtinėlės pusę su oda, po to 5 min kitą pusę. Vėliau dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 170°C dar 5 min. Kol vištiena kepa, pasiruošiam risotto: keptuvėje su aliejumi apkepam svogūną su česnakais iki auksinės spalvos ir beriame ant viršaus ryžius. Viską apkepiname, įpilame balto vyno ir verdame 4 min., kol išgaruoja alkoholis. Vėliau po truputį pilamas sultinį, kol suminkštėja ryžiai. Prieš dedant į lėkštę risotto sumaišoma su kietuoju sūriu. Bruknių padarui keptuvėje apkepam svogūną su česnaku iki auksinės spalvos, įpilame šiek tiek raudono vyno ir leidžiama jam išgaruoti, virdami 4 min. Į keptuvės masę įpilame bruknių uogienės ir viską sumaišius dar šiek tiek paverdame.
Risotto dedamas per vidurį lėkštės, ant viršaus vištiena (odele viršumi), aplinkui pilame padažą ir papuošiame žolelėmis.
Vadimo Amosovo jautienos šašlykas su braškių ir aviečių salotomis
Produktai: 1 kg jautienos nugarinės; 4 raudonieji svogūnai 1 aitrioji paprika 2 skiltelės česnako Ryšulėlis kalendros Ryšulėlis krapų Ryšulėlis petražolių Ryšulėlis svogūnų laiškų 2 dideli lavašo lakštai 100 ml alyvuogių aliejaus PORKMAFIA prieskonių mišinys „Texas Gold“ 4 pomidorai 1 agurkas 100 g braškių 100 g aviečių Granatų sirupas Druska Pipirai
Kepimo laikas 10 min Temperatūra 250°C
Gaminimo eiga:
Supjaustome jautienos nugarinę ir jos gabalėlius įmasažuojame prieskoniais bei šlakeliu aliejaus ir suveriame ant iešmų. Kepame keletą minučių kepsninėje. Apskrudus mėsai, apglaistome žolelių, alyvuogių aliejaus bei česnakų padažu ir dar kelias akimirkas pakepame. Šašlykams iškepus sudedame ant lavašo pakloto, kurį prieš tai išklojame svogūnais, petražolėmis ir svogūnų laiškais. Apšlakstome žolelių ir aliejaus padažu bei papuošiame svogūnų pusžiedžiais ir smulkintais čili pipirais. Salotoms supjaustome agurkus, pomidorus, sudedame į lėkštę kartu su braškėmis bei avietėmis, apšlakstome granatų sultimis, prieskoniais bei žolelėmis.
Ruslano Bolgovo džiovintomis spanguolėmis ir graikiniais riešutais įdarytos vištienos šlaunelės Produktai: 4 vnt. vištienos šlaunelių 2 kiaušiniai Dž. spanguolės 1 v. š. čiobrelio 2 v. š. smulkintų graikinių riešutų 100 g. ryžių pieno Balti džiūvėsėliai Druska Pipirai Gaminimo eiga:
Nukauliname šlauneles, patiekiame sąnarį kartu su oda, mėsą sumalame, į mėsą įmaišome kiaušinį, spanguoles, čiobrelio lapelius, graikinius riešutus, pieną, džiūvėsėlius ir prieskonius. Įdarą įkemšame į odelę, paruoštas šlauneles aptepame lydytų sviestu, druska, pipirais ir kepame 40-45 min., 170°C. Patiekti galima su figomis.
Jau aštuntą sezoną rodoma televizijos žiūrovų pamėgta kulinarinė laida „Virtuvės istorijos“ ir toliau žada nepamirštamas azartiškas žinomų šalies šeimų bei artimiausius bičiulių kulinarines dvikovas ir gardžiausius patiekalus. Laidos studijoje laidos herojai rungiasi vienas su kitu – padedami kulinarės Ilonos Juciūtės-Čibirkienės ir „Kamado Bono“ grilio meistrų jie ruošia skaniausius patiekalus, kuriuos lydi atviros ir nuoširdžios istorijos, o galiausiai į studiją atvykęs trečiasis laidos svečias turi ne tik išrinkti skanesnį patiekalą, bet ir atspėti jį pagaminusį kulinarą.