Jaukiausioms šventėms: Kamilė ir Rita sutaupė laiko jūsų šeimos akimirkoms
Pradėjusi nuo parduotuvės vadybininkės darbo, šiandien Kamilė Bendikienė jau džiaugiasi vienos iš „Maximos“ parduotuvių direktorės pareigomis. „Darbas man patinka, prekyba yra ta sritis, kurioje jaučiuosi gerai, o šventiniu laikotarpiu ypač jaučiu, kad mano darbas svarbus, – nuo to, kaip mes pasiruošime, priklausys žmonių kalėdinė ramybė ir nuotaika“, – šypsosi ji.
Kamilė – viena iš 15 tūkstančių darbuotojų, besirūpinančių, kad Lietuvos žmonėms per Kalėdas nieko nepritrūktų. Ji koordinuoja parduotuvės veiklą pradedant personalu, baigiant administravimu: prižiūri, kad prekės laiku patektų į lentynas, kad administracija tinkamai darytų užsakymus, produktai būtų kokybiški, kasose niekada netrūktų kasininkų, o prekybos salė visada būtų tvarkinga... Tikriausiai vardyti būtų galima ir dar daugiau, tačiau Kamilė šypsosi: svarbiausia, kad viskas eitųsi pagal planą.
„Mes nuo rudens pradedame gyventi Kalėdomis“, – teigia ji ir priduria, kad itin intensyvus veiksmas parduotuvėje verda jau spalį, kai pradedami planuoti kalėdiniai darbai: sprendžiama dėl prekių kiekių, formuojami užsakymai.
Turbūt niekada nesusimąstytumėte, jog tam, kad per Kalėdas parduotuvėje galėtumėte įsigyti šventinę antį arba kūčiukų, darbuotojai jau prieš kelis mėnesius suka galvas dėl šių prekių užsakymų.
Šventiniu laikotarpiu klientai nori visko – mūsų pareiga pasirūpinti, kad nieko niekada nepristigtų.
„Dabar prasideda sunkusis laikotarpis, kai prekių turime be galo daug, o vietos – nebe“, – juokiasi Kamilė ir tuoj pat patikina, kad tai – laikinas dalykas, mat artėjant šventėms klientai norės visko, todėl darbuotojai turi būti pasiruošę, kad mėgstamų ir geidžiamų daiktų ar skanėstų niekada nepristigtų.
„Nors darbo būna itin daug, darbuotojų nuotaika šiuo laikotarpiu išlieka pakili: susibėgame kad ir kelioms minutėms kavos, apsitariame, stengiamės vienas kitą palaikyti, motyvuoti“, – atvirauja.
Netikėtas šventinis skonis
Nors darbų šventiniu laikotarpiu daug, po jų Kalėdų laukimas tęsiasi savuose namuose: Kamilė pasakoja, kad juose kasmet laikomasi tradicijos ruošti silkę su obuoliais ir kiviais.
„Kai jau nebegyvenau su mama, vis skambindavau paklausti, tai kaipgi gaminti tą skaniąją silkę, – juokiasi Kamilė. – Kur bebūčiau – o teko ir užsienyje pagyventi, – šventės be šios silkės nebeįsivaizduojamos.“
Du vaikus auginanti moteris pasakoja, kad kol kas jie dar per maži įvertinti šio patiekalo skonį, tačiau neabejoja, kad užaugę mėgausis ir galbūt net tęs šią tradiciją savo šeimose.
„Receptas gana netradicinis, mat silkę įprasčiau gaminti su morkomis ir svogūnais, grybais ar burokėliais, o čia obuoliai, kiviai – iš pradžių gali pasirodyti, kad tai nelabai derantys produktai. Tačiau taip atrodo tik iki tos akimirkos, kol neparagaujate, – šypsodamasi patikina. – O tada jau tikrai prašysite recepto!“
KAMILĖS SILKĖ SU OBUOLIAIS
- 200 g silkių filė
- 1 didelis obuolys
- 1 citrina
- 50 g kedrinių pinijų
- 1 kivis
- mėgstamo majonezo
- svogūnų laiškų
- Silkių filė supjaustykite mažais gabaliukais ir sudėkite į lėkštę. Nulupkite obuolį ir sutarkuokite, sudėkite ant silkių.
- Citriną perpjaukite ir vienos puselės sultimis apšlakstykite obuolius. Apibarstykite kedrinėmis pinijomis.
- Nulupkite kivį, supjaustykite griežinėliais, klokite ant obuolių, viską tolygiai aptepkite majonezu. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus ir užbarstykite ant viršaus. Likusia citrinos pusele papuoškite patiekalą.
Tortai, pyragaičiai, sausainiai, plokštainiai ir kiti skanumynai... Turbūt nėra žmogaus, kuris įsivaizduotų savo kalėdinį stalą be šių gardumynų. O kad jų niekada nestigtų ir būtų pačių įvairiausių, pasirūpins Rita Šeškauskienė. Konditere „Maximoje“ dirbanti moteris neabejoja: šventės be saldumynų būtų ne tokios saldžios ir smagios. Ji rūpinasi, kad ant šventinio stalo itin gardžių kąsnelių nepritrūktų nė vienam.
„Gaminu konditerijos gaminius, tad tai, ką matote parduotuvės vitrinoje, gali būti padaryta mano rankomis“, – šypsosi moteris. Rita pasakoja kartu su kolegėmis puošianti ir desertų vitrinas, kad klientai tikrai pajustų šventinę nuotaiką, jų akį patrauktų linksmos dekoracijos: „Pamenu, darėme besmegenius, didelius šokoladinius burbulus – atrodė išties įspūdingai.“
Moteris atvirauja, kad laukiant didžiųjų metų švenčių apima ypatinga nuotaika, nes asortimente atsiranda daug būtent šventėms skirtų desertų ir kepinių, kuriuos gaminti – vienas malonumas, ypač kai žinai, kad tavo skanėstas gali tapti neatsiejama šventinės nuotaikos dalimi.
Šventės be saldumynų nebūtų tokios smagios, todėl rūpinuosi, kad ant šventinio žmonių stalo nepritrūktų gardžių kąsnelių.
„Kalėdiniu laikotarpiu darbo būna išties daug, pagaminame dvigubai daugiau konditerijos gaminių. Sudedame visas pastangas ir širdį, kad žmonės turėtų iš ko pasirinkti pačių skaniausių desertų savo šventiniam stalui, – šypsosi Rita. – Pastangos atsiperka, kai pamatai patenkintus pirkėjų veidus ir žinai, kad vienas ar kitas saldėsis papuoš šventinį jų šeimos stalą, pradžiugins mažuosius, taps skanėstu, kurį galbūt norėsis vežtis į svečius, juo dalytis, skanauti kartu...“
Kalėdų kvapo sausainiai
Tikriausiai būtų keista, jeigu besirūpindama, kad klientams gardėsių per šventes nepritrūktų, Rita jais nelepintų savo šeimos. „Kalėdinių sausainių kepimas mūsų šeimoje jau tapęs šventine tradicija – kai sūnus buvo mažesnis, taip pat padėdavo, jam tai būdavo be galo džiaugsmingas užsiėmimas. Man labai gražu, kai vaikai stengiasi prisidėti prie skanumynų kepimo – gal tie sausainiai pavyksta ir ne tokie tobuli, bet būna pagaminti su didele meile“, – neabejoja Rita.
Moteris pasakoja, kad sausainius dažniausiai kepa Kūčių rytą kartu su kūčiukais, tuomet namai prisipildo malonaus kepinių aromato. Tas kvapas, anot jos, ir yra neatsiejamas švenčių akcentas, kai tikrai pajunti, kad ilgai lauktos Kalėdos jau visiškai čia pat.
Rita juokiasi, kad jeigu per šventes nekeptų sausainių, šeima tikriausiai nesuprastų, kad jos jau atėjo. „Labai norėčiau, kad ši tradicija tęstųsi ir kada nors sūnaus šeimoje būtų kepami sausainiai, o aš, būdama jau močiutė, padėčiau anūkams prisidėti prie šio smagaus proceso“, – šypteli ji.
RITOS KALĖDINIAI SAUSAINIAI
- 100 g sviesto
- 100 g cukraus
- 100 g miltų
- 1 apelsino žievelių
- žiupsnelis muskato
- žiupsnelis druskos
- žiupsnelis cinamono
- ½ šaukštelio malto imbiero
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- šokolado arba uogienės papuošti
- Sviestą išsukite su cukrumi. Miltus, smulkiai tarkuotas apelsino žieveles, prieskonius sumaišykite su kepimo milteliais, viską išmaišykite su sviesto ir cukraus mase. Tešlą palaikykite šaldytuve apie valandą.
- Iš atvėsintos tešlos suformuokite norimus sausainius: širdeles, žvaigždutes, eglutes – pasitelkite fantaziją, tik jie neturi būti stori.
- Skardą išklokite kepimo popieriumi, išdėliokite sausainius. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių. Papuoškite šokoladu arba uogiene.