Jeigu jau varva nosis: ką nebrangaus, bet išties naudingo galime valgyti stiprindami imunitetą?

Sloga / Shutterstock nuotr.
Sloga / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Reklama
A
A

Populiarioji frazė „esi tai, ką valgai“ yra ne tik madinga, bet ir teisinga. Per daugelį metų atlikti tyrimai parodė, kad gerai subalansuota mityba, kupina maistingų maisto produktų, yra stipriausia apsauga nuo lėtinių bei peršalimo ligų, taip pat širdies ligų, nutukimo ir diabeto. Ir nors šis ruduo lepino puikiais orais, aplink jau girdime šnirpščiojančias nosis ir nusiskundimus peršalimais. Ką galite valgyti šaltuoju sezonu, kad tai būtų imunitetą stiprinantis bei puoselėjantis maistas, be to, ir nekainuotų daug?

Yra tam tikrų maisto produktų, kurie yra žinomi kaip imuniteto stiprintojai. Pastaraisiais metais dažnai girdime terminą „supermaistas“, kuriuo apibūdinami įvairūs produktai gausūs maistinių medžiagų, t. y. juose yra maistinių medžiagų ir mineralų, kuriuos organizmas gali panaudoti sveikatai puoselėti.

Tokie maisto produktai gali turėti įtakos jūsų savijautai ir padėti organizmui būti geriausios būklės, tačiau taip pat svarbu prisiminti, kad jie negali išgydyti ligų.

„Dažnai girdime, kad valgyti sveikai reiškia valgyti brangiai, bet iš tiesų esti galybė nebrangių maisto produktų, kurie pasižymi vertingų maistinių medžiagų gausa ir nauda mūsų organizmui. Be to, apsipirkdami „Iki“ parduotuvėse specialių akcijų metu, daugybę jų įsigysite pigiau, o tai reiškia, kad vadinamasis „supermaistas“ tikrai nebus brangi prekė, atvirkščiai – nustebsite, kad maitintis kokybiškai, stiprinant sveikatą gali būti ir paprasta, ir nebrangu“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Ji taip pat primena, kad 31-ąjį gimtadienį švenčiantis prekybos tinklas „Iki“ skelbia gimtadienio žaidimą, kurio staigmena – net 31 šaldytuvas pirkėjams su 3000 eurų vertės čekiais apsipirkimui „Iki“ parduotuvėse. Pirmieji 10 čekių ir šaldytuvų bus išdalyti lapkričio pradžioje, išrinkus laimingus spalį registruotus žaidimo bilietus. Dar 10 prizų iškeliaus pas pirkėjus gruodį, o likusieji 11 – sausį, tad jau metas pradėti rinkti bilietus, o visą informaciją apie loteriją rasite www.iki.lt.

Maistas, už kurį organizmas jums padėkos

IKI parduotuvė
IKI parduotuvė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Nors ilgai mėgavomės gražiais ir saulėtais rudens orais, peršalimo, infekcinės ligos niekur nedingo, tad patarlę „roges ruošk vasarą“ puikiai galima pakoreguoti į „organizmą stiprink, kol nesergi“. Primename maisto produktus, kurie teigiamai veikia organizmo imuninę sistemą.

Uogos. Jų įvairovė labai plati, todėl nesuklysite, jei į savo įprastą racioną įtrauksite šių mažų, maistinių medžiagų kupinų „saldumynų“. Mažuose kąsneliuose gausu vitaminų ir maistingųjų medžiagų, o šaldytos jos išlieka puikios maistinės vertės, tad jeigu vasarą nepasirūpinote atsargomis, šaldytų uogų visada rasite „Iki“ parduotuvėse.

Žuvys, turinčios daug omega 3 riebalų rūgščių, pavyzdžiui, lašiša, tunas ar skumbrė, didina baltųjų kraujo kūnelių, kovojančių su infekcijomis, aktyvumą. Šie sveiki riebalai padeda jūsų imuninei sistemai, be to, jie naudingi ir jūsų širdžiai bei smegenims.

Lapiniai žalumynai. Tamsios daržovės, pavyzdžiui, špinatai ar lapiniai kopūstai turi daug vitamino C, antioksidantų ir beta karotino, kurie padeda kovoti su infekcija. Jos taip pat naudingos jūsų širdžiai, smegenims ir žarnynui.

Riešutai ir sėklos. Riešutuose, pavyzdžiui, migdoluose ir graikiniuose riešutuose, taip pat sėklose, pavyzdžiui, saulėgrąžose, yra keletas vitaminų ir mineralų (B-6, magnio, fosforo ar seleno), kurie padeda reguliuoti ir palaikyti imuninę sistemą. Įdėkite jų į salotas arba suvalgykite saujelę kaip energijos suteikiantį sveiką užkandį.

Prieskoniai. Česnakas, imbieras ir ciberžolė yra senoviniai prieskoniai, kurie ne tik suteikia maistui skonio, bet ir pasižymi imunitetą stiprinančiomis savybėmis, padedančiomis kovoti su infekcijomis.

Citrusiniai vaisiai. Daugumoje citrusinių vaisių, pavyzdžiui, apelsinuose, greipfrutuose, mandarinuose, citrinose ir laimuose, yra daug vitamino C, kuris, kaip manoma, padeda kovoti su infekcija, nes padidina baltųjų kraujo kūnelių kiekį.

Paukštiena. Paukštienoje gausu vitamino B-6, kuris gali sumažinti uždegimą ir yra reikalingas kuriant naujus raudonuosius kraujo kūnelius, ir cinko, kuris didina baltųjų kraujo kūnelių gamybą. Taigi nelaukite, kol peršalsite, kad pasimėgautumėte šiltu dubenėliu vištienos sriubos.

Ryškiaspalvės daržovės. Nors dažnai manome, kad vitamino C šaltinis yra būtent citrusiniai vaisiai, ryškiaspalvėse daržovėse, pavyzdžiui, raudonosiose paprikose, jo yra dar daugiau! Morkose esantis beta karotinas taip pat naudingas imuninei sistemai, akims ir odai.

Jogurtas. Šis fermentuotas maistas su gerosiomis bakterijomis ir vitaminu D gali stimuliuoti jūsų imuninę sistemą. Ieškokite prekių ženklų be pridėtinio cukraus ir natūraliai pasaldinkite juos medumi, vaisiais, arba, pavyzdžiui, uogomis, kad dar labiau sustiprintumėte organizmą.

Alyvuogių aliejus. Alyvuogių aliejus – pagrindinis Viduržemio jūros regiono dietos produktas, sveiki riebalai, naudingi širdžiai ir smegenims. Be to, jis stiprina imuninę sistemą, nes mažina organizmo uždegimus.