Jo didenybė pomidoras!
Vasarą norisi į valgiaraštį įtraukti kuo daugiau daržovių. Šįkart kviečiame pasigaminti patiekalų su pomidorais. Iš šių daržovių galime ruošti ne tik salotas, bet ir padažus, pagardus, net kepti pyragus.
Ryžiais ir grybais įdaryti pomidorai
Jums reikės: 4 didelių gražių pomidorų, stiklinės virtų ryžių, 25 g sviesto, svogūno, saujelės pievagrybių, 4 karštai rūkyto kiaulienos kumpio juostelių, pagal skonį druskos, pipirų, grūdėtųjų garstyčių, 100 g tarkuoto parmezano, aliejaus kepti, kelių svogūnų laiškų.
- Pomidorus nuplaukite, viršūnėles nupjaukite, minkštimą išskobkite, susmulkinkite, sudėkite į indelį, nupilkite sultis. Vidų patepkite garstyčiomis, berkite pipirų.
- Svogūno galvą ir laiškus susmulkinkite, kumpį supjaustykite šiaudeliais.
- Pievagrybius nuplaukite, nuvalykite, kiek pasmulkinkite.
- Keptuvėje į gerai įkaitintą sviestą sudėkite kumpį ir maišydami skrudinkite apie 4 min. Subėrę smulkintus svogūnus, kaitinkite, kol jie dailiai pagels.
- Į svogūnų ir kumpio masę suberkite pievagrybius, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Kaitinkite, kol neliks skysčio.
- Įmaišykite pomidorų minkštimą, virtus ryžius ir dar kelias min. pakaitinkite.
- Galiausiai suberkite kapotus svogūnų laiškus, parmezaną, jei reikia, pasūdykite, išmaišykite ir įdarykite pomidorus.
- Juos išdėliokite kepimo skardoje (likusią ryžių masę galite paskleisti tarp pomidorų), užvožkite kepurėles, saikingai pašlakstykite aliejumi.
- Kepkite apie 15 min. iki 180 ºC karščio orkaitėje.
Pikantiškas pomidorų padažas
Jums reikės: apie 800 g nedidelių gerai sunokusių šviežių pomidorų, didelio svogūno, 3 skiltelės česnako, gabalėlio aitriosios paprikos ankšties, 2 šaukštų cukraus, 3 šaukštų balzaminio acto, pagal skonį šviežių ir džiovintų bazilikų, raudonėlių, malto imbiero, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, alyvuogių aliejaus.
- Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite.
- Aitriąją papriką išvalykite, taip pat sukapokite.
- Pomidorus nuplaukite, viršūnėles įpjaukite kryžmai, nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir susmulkinkite.
- Gilioje keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus.
- Jame pakepinkite česnakus, kai šie pakvips, svogūnus. Galiausiai suberkite aitriąsias paprikas ir jas pakaitinkite.
- Į prieskonių masę krėskite smulkintus pomidorus ir vis pamaišydami kaitinkite ant silpnos kaitros apie pusvalandį, kol dalis skysčio nugaruos ir masė sutirštės.
- Tada berkite šviežius ir džiovintus bazilikus, raudonėlius, cukrų, imbierą, supilkite balzaminį actą, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų bei druskos ir dar porą minučių kaitinkite.
- Nukaitę luktelėkite, kol masė atvės, ir sutrinkite elektriniu plakikliu.
Suflė su dviejų rūšių sūriu
Jums reikės: 6 nedidelių pomidorų, 150 g tarkuoto brandinto sūrio, 100 g fetos, 6 kiaušinių, 100 g sviesto, 100 g miltų, po 200 ml pieno ir grietinėlės, pagal skonį druskos, pipirų, malto muskato.
- Pomidorus nuplaukite, odelę keliose vietose įpjaukite, kad kepami ne sprogtų, o sutrūkinėtų, tose vietose berkite druskos ir pipirų.
- Keptuvėje išlydykite sviestą, po truputėlį, vis maišydami, suberkite miltus ir kepinkite, kol miltai pagels ir masė taps vientisa.
- Plonyte srovele, toliau vis maišydami, supilkite grietinėlę ir pieną, užkaitinkite iki virimo, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite tarkuotu muskatu, dar sykį gerai išmaišykite ir nukaiskite.
- Kiaušinių baltymus kruopščiai atskirkite nuo trynių.
- Trynius sumaišykite su sūriais.
- Į dar neatvėsusį padažą supilkite trynių ir sūrio masę, viską išmaišykite.
- Baltymus išplakite iki purios standžios masės ir labai atsargiai šaukštu įmaišykite į masę.
- Suflė išpilstykite į riebalais pateptas keramines kepimo formeles, į vidurį dėkite po pomidorą ir kepkite apie 30 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
Saldžiarūgštis pomidorų ir ananasų pagardas
Jums reikės: 5 pomidorų, raudonos saldžiosios paprikos, marinuotos aitriosios uoginės paprikos, nedidelio indelis konservuotų ananasų, 2 skiltelių česnako, didelio svogūno, citrinos sultys, šaukšto cukraus, žiupsnelio druskos, šaukšto vynuogių kauliukų aliejaus, kelių kvapiųjų pipirų, laurų lapelio.
- Ananasus gerai nuvarvinkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Papriką išvalykite, sukapokite.
- Marinuotą uoginę papriką taip pat sukapokite.
- Pomidorų viršūnėles įpjaukite, vaisius nuplikykite verdančiu vandeniu, odelę nulupkite, minkštimą susmulkinkite.
- Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite.
- Į puodą pilkite aliejų, pakepinkite svogūnus ir česnakus.
- Suberkite pomidorus, paprikas, cukrų.
- Viską sumaišykite, suberkite prieskonius, užvirinkite ir kaitinkite ant silpnos kaitros apie pusvalandį.
- Supilkite citrinos sultis ir dar kaitinkite, kol masė sutirštės – maždaug apie 20–25 min.
- Pagardą skanu tiekti pusryčiams su varške aptepta skrudintos baltos duonos riekele.
Keksiukai su kumpiu ir pomidorais
Jums reikės: 280 g miltų, svogūno, kelių saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, kelių vyšninių pomidorų, saujelės juodųjų alyvuogių be kauliukų, mažo svogūno, 100 g karštai rūkyto kumpio, 2 kiaušinių, 180 ml jogurto, trečdalio stiklinės aliejaus, 2 šaukštelių kepimo miltelių, pagal skonį druskos, pipirų, bazilikų, parmezano.
- Svogūną smulkiai sukapokite, pakepinkite šlakelyje aliejaus.
- Pomidorus ir alyvuoges susmulkinkite, sumaišykite su druska, pipirais ir bazilikais.
- Karštai rūkytą kumpį sukapokite, suberkite į pomidorų ir alyvuogių masę.
- Dubenyje iki vientisumo šluotele arba elektriniu plakikliu išplakite kiaušinius, jogurtą, aliejų.
- Į masę pamažėle suberkite miltus, kepimo miltelius, druską, pipirus.
- Galiausiai įmaišykite pomidorų ir alyvuogių masę ir viską gerai išsukite.
- Keksiukų kepimo formeles iki trečdalio pripildykite tešlos.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Kai liks kepti 8 min., užberkite tarkuoto parmezano.