Joninių savaitgaliui kulinarijos virtuozas Alfas Ivanauskas siūlo receptą, kuris suvienys šeimas
Ilgąjį savaitgalį, kai visi keliauja ieškoti laimingojo paparčio žiedo, kulinaras Alfas Ivanauskas siūlo skanauti gaivų ir įdomų desertą – avokadų tortą.
„Šį gardumyną, kurio net nereikia kepti, kviečiu gaminti kartu su visa šeima. Kol suaugę gamins, tarkim, pagrindą, vaikams tikrai bus smagu ruošti spalvingą ir labai gardų kremą. Noriu atkreipti dėmesį, jog šiame torte daug ir sveikų produktų: sėlenų, riešutų, vaisių, o miltų nėra visai“ – sako Alfas ir pabrėžia, kad šis skanumynas iš tiesų pagaminamas labai lengvai, nors ir pirmo žvilgsnio gali atrodyti ir kitaip. Inovatyviais sprendimais garsėjantis kulinaras įspėja, kad šį tortą įsimylės net ir nemėgstantys avokado, nes čia jo skonis atsiskleis visiškai netikėtu būdu.
6–8 asm.
Gaminimas 40 min.
Pagrindui:
120 g anakardžių
2–3 šaukštai avižų sėlenų
5–6 džiovinti abrikosai
5–6 džiovintos slyvos
1 apelsino sultys
1 šaukštelis tarkuotos apelsinų žievelės
Kremui:
2 prinokę avokadai 250 g graikiško jogurto 250 g kreminio sūrelio 100 ml šviežiai išspaustų apelsinų sulčių 2 šaukštai miltelinio cukraus
15 g želatinos
Abrikosų sluoksniui:
150 g džiovintų abrikosų
150 ml apelsinų sulčių
1 šaukštelis tarkuotos apelsinų žievelės
8 g želatinos
1. Abrikosų sluoksniui: užmerkite želatiną sultyse. Džiovintus abrikosus valandai užmerkite vandenyje, po to trumpai pavirkite, kol suminkštės. Nupilkite vandenį. Sudėkite apelsinų žievelę. Viską sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Supilkite ištirpintą želatiną. Svarbu, kad abrikosų sluoksnis su želatina būtų gaminamas tada, kai jau visas pyragas stingsta šaldytuve.
2. Pagrindui: pusvalandžiui džiovintus vaisius užmerkite apelsinų sultyse. Po to nupilkite likusias sultis. Sutrinkite riešutus, sėlenas ir džiovintus vaisius iki vientisos masės, pridėkite apelsinų žievelės, sudėkite masę į 20–22 cm skersmens formą. Prispauskite stiklinės dugnu. Dėkite į šaldytuvą, kol gaminsite sūrio masę.
3. Sūrio sluoksniui: 10–15 min. želatiną mirkykite apelsinų sultyse, ištirpinkite, bet neužvirkite. Išskobkite avokadų minkštimą, sutrinkite su jogurtu ir sūreliu. Pagal skonį pagardinkite milteliniu cukrumi. Kelis šaukštus avokado ir sūrio sluoksnio mišinio dėkite į želatinos tirpalą ir išmaišykite, pakartokite ir tik po to sumaišykite su pagrindine mase. Supilkite masę ant paruošto ir atvėsinto pagrindo. Dėkite į šaldytuvą sustingti.
4. Kai viršus truputį apstings, užpilkite abrikosų sluoksnį. Palikite šaldytuve, kol visai sustings. Puoškite mėtų lapeliais ir spanguolėmis.