Ką būtina žinoti apie cukrų
Sakoma, cukrus – baltoji mirtis. Ir tai tiesa, tačiau, anot specialistų, net ir jo reikia mūsų organizmui, kad galėtų normaliai funkcionuoti. Tik reikia žinoti, kokį ir kiek vartoti.
„Liaudies išmintis sako: valgysi daug saldainių, dantys iškirmys. Seniau niekas nežinojo, kodėl, nes moksliškai cukraus poveikis nebuvo ištirtas. Senoliai rėmėsi gyvenimiška patirtimi, kuri pasirodo, labai teisinga. Kad cukrų pasisavintų, organizmas jį turi paversti gliukoze, o šiam procesui reikalingas kalcis. Kai vartojama daug saldumynų, cukraus, saldintų gėrimų, saldainių, organizmas ima naudoti kalcio atsargas iš dantų, kaulų, kur jo yra susikaupę daugiausia, – sako natūraliosios medicinos specialistas Liudvikas Šalčius. – O kalcio stygius skatina dantų gedimą, silpnina kaulus ir pan. Bet tai tik viena medalio pusė kalbant apie žalingą cukraus poveikį.
Kaip manote, kodėl vaikai taip mėgsta saldumynus? Ogi dėl to, kad cukrus greičiausiai paverčiamas gliukoze. O ji yra pagrindinis energijos šaltinis. Vaikų organizmas gliukozės reikalauja daugiau nei suaugusiųjų, nes jiems energijos reikia daugiau. Taigi, jei jūsų atžala ar jūs patys neatsispiriate pagundai pasmaližiauti, kasdien kirskite įvairių grūdų košę. Kruopose, ypač avižose (tik ne greitai paruošiamose), ypač daug biokalcio. Be to, iš avižų organizmas jį pasisavina lengviausiai. Ne šiaip sau seniau žmonės arklius avižomis šerdavo, dėl tvirtumo.“
Plačiau apie košes skaitykite straipsnyje KAIP IŠVIRTI PAČIĄ SKANIAUSIĄ KOŠĘ.
Anot L. Šalčiaus, cukrus mums reikalingas. Tiksliau, gliukozė. Jeigu negauname cukraus, organizmas jį pats mėgina sintetinti. Vyksta sudėtingos cheminės reakcijos, organizmas praranda daug energijos, didėja nuovargis ir pan. „Tad net jei žmogus visai nevartoja saldumynų, cukraus, mažai valgo vaisių, jo kraujyje gali būti padidėjęs cukraus kiekis, nes organizmas pats mėgina sintetinti cukrų, – sako natūropatas L. Šalčius. – Taigi visiškai cukraus atsisakyti nereikia, nes be gliukozės nevyktų daugelis gyvybiškai svarbių medžiagų apykaitos procesų. Bet geriausiai jos gauti ne vartojant cukrų, o valgant vaisius, ypač džiovintus. Taip pat puikus gliukozės šaltinis – medus (gyvulinės kilmės cukrus). Na, o jei negalite gyventi be cukraus, geriau rinkitės rudąjį. Žmonėms, dirbantiems protinį darbą, reikia gauti daugiau gliukozės, nes ji greitina smegenų kraujotaką.“
Dėmesio!
Cukraus (angliavandenių) perteklius organizme:
♦ virsta riebalais ir yra viena iš antsvorio priežasčių;
♦ didina cukrinio diabeto, Parkinsono ir Alzheimerio ligų riziką;
♦ kenkia nervams, kaulams ir dantims;
♦ skatina ankstyvąją sklerozę;
♦ gliukoze „minta“ ir pakitusios, supiktybėjusios ląstelės, dėl to didėja rizika susirgti onkologinėmis ligomis.
Pamąstymui
Medus vertingesnis už cukrų, nes jame yra mikroelementų ir vitaminų. Be to, meduje ir vaisių cukruje esantys angliavandeniai įsisavinami lėčiau, todėl ilgesniam laikui suteikia energijos ir žvalumo. Priešingai nei cukrus, medus nekenkia dantims.
Kokių dar esama natūralių cukraus šaltinių, plačiau skaitykite straipsnyjeNATURALŪS SALDIKLIAI: UŽ IR PRIEŠ.