Ką gaminti su tofu?

Tofu – varškės, pagamintos iš sojų pieno, sūris. / Fotolia nuotr.
Tofu – varškės, pagamintos iš sojų pieno, sūris. / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Tofu – sojų pieno produktas, lietuviškai vadinamas sojų varške ar sūriu. Tai labai populiarus sveikos mitybos gaminys: su juo gaminamos salotos, sriubos, tofu gabaliukus galima skrudinti, o minkštesnius išplakti ir paruošti sveikų desertų. Išbandykite sojų varškės patiekalus ir jūs!

Agurkų salotos

Jums reikės: 200 g sojų varškės, 2 agurkų, pagal skonį svogūnų, sezamų sėklų, druskos ir pipirų.

  • Sausoje keptuvėje trumpai pakepinkite sezamų sėklas. Tofu ir agurkus supjaustykite kubeliais, svogūną susmulkinkite. Viską sumaišykite, pagardinkite druska ir pipirais, pabarstykite sezamų sėklomis.
  • Šias salotas galite pagardinti sezamų aliejumi su ryžių actu santykiu 1 su 1.

Grybų sriuba

Grybų sriuba su tofu
Grybų sriuba su tofu / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 200 g pievagrybių, svogūno, morkos, 2 skiltelių česnako, 100 g sojų varškės, 2–3 vyšninių pomidorų, 0,5 šaukštelio cukraus, pagal skonį druskos, pipirų ir žalumynų, aliejaus kepti.

  • Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, morką – griežinėliais, grybus – kubeliais.
  • Į puodą, kuriame virsite sriubą, įpilkite kelis šaukštus aliejaus, įkaitinkite, suberkite daržoves ir pamaišydami kepinkite keletą minučių.
  • Tofu supjaustykite kubeliais, česnako skilteles susmulkinkite ir suberkite į puodą su daržovėmis. Užpilkite vandeniu arba daržovių sultiniu ir užvirkite.
  • Pagardinkite druska ir pipirais. Pavirkite apie 10 minučių.
  • Sudėkite susmulkintus pomidoriukus, suberkite cukrų. Užvirkite ir nukelkite nuo ugnies.

Makaronų kriauklės su špinatais

Įdaryti makaronai
Įdaryti makaronai / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 180 g didesnių makaronų kriauklių, 12 skiltelių česnako, 60 ml alyvuogių aliejaus, 480–500 g sojų varškės, po 2 šaukštus obuolių acto, citrinos sulčių, šviesios sojų pastos (miso), 150 g jaunų špinatų, 750 g pomidorų padažo, po 2 šaukštus smulkintų juodųjų ir žaliųjų alyvuogių.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių.
  • Makaronų kriaukles išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Nukoškite, perskalaukite vandeniu, nuvarvinkite. Sudėkite ant rankšluostėlio ir palikite apdžiūti.
  • Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus, sumažinkite ugnį ir paskrudinkite česnako skilteles: maišydami kepkite apie 15 minučių, kol jos suminkštės ir paruduos. Palikite atvėsti.
  • Sojų varškę sukrėskite į elektrinį plaktuvą, suberkite česnakus, supilkite actą, citrinos sultis, sojų pastą, likusį aliejų ir viską suplakite iki vienalytės masės.
  • Į didelį puodą įpilkite 2 šaukštus vandens ir statykite ant ugnies.
  • Sumeskite špinatų lapelius ir kaitinkite 3–4 minutes. Nuvarvinkite, susmulkite ir įmaišykite į tofu masę.
  • Kimškite masės į makaronų kriaukles ir dėkite vienu sluoksniu į kepimo indą. Užpilkite pomidorų padažu, pabarstykite smulkintomis alyvuogėmis, šaukite į orkaitę ir kepkite 40–45 minutes. Prieš tiekdama vėsinkite apie 10 minučių.

Įdaryti pomidorai

Lauže kepti įdaryti pomidorai
Lauže kepti įdaryti pomidorai / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 12 nedidelių pomidorų, 480–500 g sojų varškės, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1,5 šaukšto šviesios sojų pastos (miso), 60 ml citrinos sulčių, 60 ml smulkintų svogūnų, 2 česnako skiltelių, 0,5 šaukštelio džiovintų raudonėlių, 3–4 šaukštų kapotų bazilikų, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 210 laipsnių. Nupjaukite pomidorų viršūnėles ir išskobkite. Sudėkite į stiklinį ar keraminį kepimo indą.
  • Elektriniu trintuvu susmulkinkite tofu. Sudėkite visus kitus produktus, išskyrus bazilikus, ir gerai sutrinkite iki vientisos masės. Suberkite bazilikus ir dar kelis kartus su pertrūkiais patrinkite.
  • Kimškite masės į pomidorus iki viršaus, uždenkite juos nupjautomis viršūnėlėmis ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite 30–35 minutes, kol pomidorai ims ruduoti. Palikite atvėsti 15 minučių. Tiekite šiltus.

Pikantiška sojų varškė

Pkantiška tofu
Pkantiška tofu / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 480–500 g sojų varškės, 2 šaukštų žemės riešutų aliejaus, po 2 šaukštelius trinto česnako ir tarkuoto imbiero, mažo svogūno, 3–5 šaukštų vištienos arba daržovių sultinio, 1,5 šaukšto sojų padažo, šaukšto sezamų sėklų.

  • Nuvarvinkite sojų varškę ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Juos dėkite ant popierinio rankšluosčio lakšto, užklokite dar vienu ir paslėkite.
  • Gilią kinišką keptuvę ar storadugnį keptuvą dėkite ant ugnies. Įpilkite aliejaus. Kai jis įkais, suberkite česnakus ir imbierus, išmaišykite ir kepinkite apie 10 sekundžių. Suberkite sojų varškės kubelius ir svogūno gabalėlius. Kepkite maišydami, kol sojų varškė paruduos – apie 4–7 minutes.
  • Supilkite sultinį, išmaišykite. Kai sultinio beveik nebeliks, supilkite sojų padažą ir kaitinkite apie 30 sekundžių. Dėkite sojų varškės kubelių į lėkštes, užberkite sezamo sėklų ir tiekite.
{recipe|13}
{recipe|188}
{recipe|589}
{recipe|721}
{recipe|1804}