Ką pasigaminti iš lašišos?

Gaivios salotos su lašiša / Shutterstock nuotr.
Gaivios salotos su lašiša / Shutterstock nuotr.
2017-11-30 15:00
AA

Viena populiariausių žuvų lietuvių virtuvėje – lašiša. Kodėl šeimininkėms taip patinka ją gaminti? Žinoma, visų pirma dėl naudos sveikatai – ne tik suteikia reikalingų medžiagų, bet ir neapsunkina organizmo. Be to, lašišą nesunku paruošti, o švelnus šių žuvų skonis leidžia iš jų gaminti įvairiausius patiekalus, išbandyti pikantiškiausius derinius. Taigi kepkite jų kepsnelius, virkite sriubas, ruoškite karpačą!

Lašišą nesunku paruošti, o švelnus šių žuvų skonis leidžia iš jų gaminti įvairiausius patiekalus.

Lašišų karpačas

Apie 200 g lašišų filė, gabalėlis imbierų šaknies, raudonasis greipfrutas, šaukštas austrių padažo, šaukštelis klevų sirupo, šaukštas kaparėlių, šaukštelis smulkintų laiškinių česnakų, skiltelė česnako, pusė žaliosios citrinos, keli ridikėliai.

  • Lašišų filė nuplaukite, nusausinkite, suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldiklį.
  • Užšaldytą lašišą supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir po vieną paskleiskite pailgoje lėkštėje.
  • Paruoškite marinatą: imbierų šaknį nulupkite, sutarkuokite. Česnakų skiltelę sutraiškykite.
  • Greipfrutą nulupkite, taip pat ir baltąją odelės dalį, išskirstykite skiltelėmis.
  • Iš kelių skiltelių išspauskite sultis, sumaišykite su austrių padažu, tarkuotais imbierais, česnakais, klevų sirupu. Marinatu užpilkite lašišų filė ir apie 15 min. palikite, kad pasimarinuotų.
  • Ant viršaus užberkite kaparėlių, svogūnų laiškų, šalia padėkite greipfrutų skiltelių, griežinėliais pjaustytų ridikėlių.
  • Tiekite su skrudintos baltos duonos riekelėmis. Užteks asmenims. Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant šaldymo ir marinavimo laiko).
Lašišų karpačas / Fotolia nuotr.

Kvapioji žuvienė

300 g lašišų, 3 bulvės, didelis svogūnas, 3 šaukštai sviesto, petražolės šaknis, 200 ml grietinėlės, litras žuvų sultinio, gabalėlis saliero gumbo, pagal skonį druskos, šviežiai maltų baltųjų pipirų, ryšulėlis krapų.

  • Bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais.
  • Saliero gumbą ir petražolės šaknį sutarkuokite stambia trintuve.
  • Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite svieste. Kai dailiai apskrus, sumeskite tarkuotus salierus ir 10 min. pakepkite.
  • Svogūnų ir salierų masę krėskite į puodą su sultiniu, sumeskite bulves ir virkite, kol jos suminkštės. Supilkite grietinėlę, dar kartą užkaitinkite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais baltaisiais pipirais.
  • Lašišą nuplaukite, nusausinkite ir susmulkinusi sumeskite į puodą. Virkite apie 4 min.
  • Galiausiai suberkite krapus, puodą uždenkite ir apie 10 min. palikite pastovėti, kad susimaišytų skoniai.
  • Dalį lašišų išgriebkite. Sriubą iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  • Išpilstykite į lėkštes, sudėkite likusius žuvies gabalėlius, papuoškite krapų šakelėmis. 3 asmenims. Pagaminsite per 45 min.
Sriuba su lašiša / Shutterstock nuotr.

Lašišų kepsneliai

600 g lašišų filė, pusės citrinos sulčių, šaukštas aliejaus, druskos, maltų baltųjų pipirų.

Apie 2 saujelės špinatų, šaukštas pesto padažo, skiltelė česnako, 2 šaukštai sviesto, 150 ml grietinėlės, saujelė tarkuoto parmezano, po šaukštą kaparėlių ir skrudintų žemės riešutų.

  • Lašišą nuplaukite, nusausinkite. Padalykite į tris dalis, įtrinkite aliejumi, maltais baltaisiais pipirais ir druska, apšlakstykite citrinų sultimis. Iškepkite ant grotelių, laužo arba orkaitėje.
  • Česnako skiltelę nulupkite ir smulkiai sukapojusi pakepinkite svieste.
  • Špinatų kotelius nupjaukite, lapus susmulkinkite ir patroškinkite svieste, kol suminkštės.
  • Supilkite grietinėlę, pagal skonį pasūdykite, sukrėskite pesto padažą, užberkite tarkuoto parmezano. Kai jis išsilydys, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir įmaišykite gerai nuvarvintus kaparėlius.
  • Karštą lašišą išdėliokite į lėkštes, gausiai apliekite padažu. Apibarstykite skrudintais žemės riešutais. 3 asmenims. Pagaminsite per 40 min.

Lašiša su daržovėmis

1 kg lašišų filė, šaukštas druskos, šaukštelis maltų juodųjų pipirų, 2 šaukštai citrinos sulčių, raudona saldžioji paprika, nedidelė cukinija, 2 morkos, 2 svogūnai, 2 skiltelės česnako, 4 šaukštai aliejaus, 2 laurų lapai, kelios šviežios šakelės čiobrelių.

Žuvį nuplaukite, nusausinkite, iš abiejų pusių įtrinkite druska, pipirais, apšlakstykite citrinos sultimis, supjaustykite porcijomis ir sudėkite į riebalais pateptą kepimo indą.

Paprikas, morkas, svogūnus nuvalykite ir supjaustykite stambokais gabaliukais. Cukiniją padalykite pusiau ir supjaustykite griežinėliais. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, česnakus sugrūskite.

Keptuvėje įkaitintame aliejuje pirmiausia pakepinkite česnakus ir svogūnus, paskui sudėkite likusias daržoves, laurų lapelius ir dar kelias minutes pakepinkite.

Apkeptas daržoves sudėkite ant žuvies, prismaigstykite čiobrelių šakelių ir 200 °C karštumo orkaitėje kepkite 15 min.

TAIP PAT SKAITYKITE: Gaminame garų puode!