Ką skanaus paruošti iš avinžirnių? Receptų rinkinys
Dar nemažai žmonių sau užduoda klausimą, ką iš jų gaminti. O ruošti, patikėkite, tikrai yra ką. Tai išties vertinga ankštinė kultūra. Avinžirniai tokie sotūs ir maistingi, kad kuo puikiausiai gali atstoti mėsą.
Iš Pietvakarių Azijos kilę avinžirniai – vieni vertingiausių ir populiariausių ankštinių augalų visame pasaulyje. Jie labai vertinami ir plačiai naudojami daugelyje pasaulio virtuvių: Turkijoje, Irake, Irane, Izraelyje, Palestinoje, Graikijoje, Indijoje ir kt. Kaip byloja istorija, seniausi sukultūrinti avinžirniai rasti Jericho mieste, Palestinoje. Išvardytų valstybių žmonės šią ankštinę kultūrą daugelį amžių naudojo ir iki šiol tebenaudoja įvairiausiems patiekalams (sriuboms, troškiniams, užkandžiams, salotoms, netgi desertams) gaminti. Avinžirniai gali būti valgomi daiginti, virti, konservuoti, taip pat iš jų malami labai maistingi miltai.
Prieš ruošiant avinžirnius, būtina gerai išmirkyti juos. Geriausia užmerkti iš vakaro. Kitą dieną jau galite ruošti. Išmirkyti avinžirniai išverda labai greitai.
Sudaiginti juos taip pat labai paprasta. Tereikia užmerkti iš vakaro drungname vandenyje. Kitą dieną perplauti, nukošti ir palikti dubenyje pastovėti dieną ar pusantros, retkarčiais sudrėkinant ar tiesiog paskalaujant drungname vandenyje. Per tiek laiko paprastai pasirodo baltos daigelių užuomazgos.
- Avinžirniai nepaprastai naudingi sveikatai. Ypač tinka tiems, kuriuos kamuoja aukštas cholesterolio kiekis kraujyje.
- Ši ankštinė kultūra – puikus baltymų šaltinis. Todėl neretai sakoma, kad avinžirniai – puikus mėsos pakaitalas. Jie ypač vertinami vegetarų ir veganų. Avinžirniuose baltymų yra daugiau negu tokiame pat kiekyje kiaulienos ar vištienos.
- Dar vienas privalumas – šiuose ankštiniuose augaluose beveik nėra riebalų, tad kalorijų kiekis gerokai mažesnis nei mėsoje. Pasak mitybos specialistų, jie gerina medžiagų apykaitą ir suteikia energijos. Taigi avinžirniai – puikus maistas norintiems gyventi sveikiau ir metantiems svorį.
KELIOS IDĖJOS, KAIP GARDŽIAI PARUOŠTI AVINŽIRNIUS.