Nijolė Narmontaitė – Ką valgo skanėdos?

Žuvies ir špinatų pyragas „Žuvis žolėse“ / Ramūno Astrausko nuotrauka
Žuvies ir špinatų pyragas „Žuvis žolėse“ / Ramūno Astrausko nuotrauka
LAISVĖ RADZEVIČIENĖ
Šaltinis: Žmonės
A
A

„Kas tie skanėdos ir kuo jie maitinasi?“ – tikrai paklausite. Atsakymą žino aktorė ir populiarių knygų apie teatro gyvenimą bei užkulisius autorė Nijolė NARMONTAITĖ (62). „Teatro legenda Juozas Miltinis netgi buvo sugalvojęs įkurti Skanėdų – mėgstančių skaniai pavalgyti – draugiją“, – aiškina Nijolė.

Į savo šeštąją knygą „Aktoriai ir(gi) skanėdos: ko neragavo žiūrovai“ Nijolė sudėjo ne tik smagias teatro istorijas, bet ir patiekalų, kuriais vaišino knygos herojus, receptus. Taip jau nutiko, kad visų šešių savo knygų herojus – kolegas aktorius, režisierius ir scenos žmones – ji kalbino namuose. Prieš tai išsiklausinėdavo, ką kuris mėgsta. „Daugiausia svečiuose sulaukiau žuvies mėgėjų, tad žuvį ruošiau pasitelkusi visą savo išmonę. Kai su viena pašnekove susitikome ryte, kepiau ir blynelius su varške – ką gi kito pusryčiams išgalvosi“, – pasakoja ir pripažįsta, kad jei ne svečių pagyros, vargu ar būtų pasiryžusi į knygą sudėti savo receptus. Beje, ne tik juos – knygos skaitytojai kiekviename skyriuje aptiks ir labiausiai Nijolės pašnekovui įsiminusį receptą.

„Nemanykit, aktoriai puikiai gamina, o ir pasipuikuoti mėgsta. Net neįsivaizduojate, kokie suneštiniai baliai teatre vykdavo!“ – juokiasi ir dalijasi prisiminimais ne tik apie patiekalus, bet ir apie vienam vakarui iš teatro pasiskolintus batus, ant kurių padų tekdavę klijuoti celofano gabalėlius, kad anųjų nenušoktų. O jau moterys! Visos pasitempusios, suknios žemę šluoja. Vyrai visada būdavo atsakingi už alkoholį, o moterys – už maistą. Ir stalus kaip išmanydami, puošdavo – vietoj staltiesių lapų pribarstydavo, šakų su uogomis į vazas primerkdavo, butaforinių indų iš teatro rekvizito sandėlių atnešdavo.