Ką valgo sveikatos modeliu pripažinti norvegai?
UNESCO paskelbė žmogaus raidos apžvalgą, kurioje išskirtos ilgiausiai ir sveikiausiai gyvenančios tautos. Norvegai įvardijami kaip sveikatos modelis. Apžvalga sudaryta atsižvelgus į daugybę faktorių, tokių kaip pragyvenimo lygis, sveikata, išsilavinimas, gyvenimo trukmė ir pan. Po Norvegijos, toliau seka Australija ir Šveicarija.
„Huffington Post“ apžvelgė, ką norvegai mėgsta valgyti (kad jau yra tokie sveiki). Ne viskas taip jau sveika – užtat labai skanu.
Pusryčiams – sumuštinis arba dribsniai
Norvegai pusryčiams dažnai valgo sumuštinius su sūriu, džemu ir sviestu. Arba – su rūkyta lašiša, saliamu, kumpiu ar pamarinuota silke. Kitas pusryčių variantas – dribsniai su priedais. Ir, žinoma, kava.
Sūrio – kuo daugiau
Norvegijoje itin mėgstamas sūris. Ypač rudas, brunost, su švelniu karamelės prieskoniu ir tąsia tekstūra. Pjaunamas plonais griežinėliais, lengvas, skanus. Dedamas ant sumuštinių.
Puiki žuvis ir jūros gėrybės
Norvegijoje populiari įvairiai paruošta žuvis bei jūros gėrybės: rūkyta, marinuota, džiovinta, konservuota, kepta, troškinta, o kartais ir šviežia žalia. Norvegai žuvies bei jūros gėrybių suvartoja tikrai daug, ji skani ir kokybiška. Kaip žinia, žuvyje ir jūros gėrybėse itin gausu sveikatai naudingų maistinių medžiagų.
Jie turi tekšių
Tai stambios oranžinės sultingos uogos, angliškai vadinamos „debesų uogomis“. Jos auga tik tam tikrose vietose – ten, kur šalčiau ir drėgna. Taigi Norvegijos klimatas tam palankus. Tekšės valgomos kaip skanėstas, vienos arba patiektos su plakta grietinėle, taip pat labai skani tekšių uogienė.
Užkandis – vafliai arba tortas
Tai mums pažįstami širdiniai bei stačiakampiai vafliai, putlūs ir labai skanūs. Norvegai mėgsta juos valgyti vienus; su minėtu rudu sūriu; plakta grietinėle arba uogiene. Ir neretai tai yra vakaro užkandis arba tiesiog desertas prie kavos.
Beje, norvegai pripažįstami ir kaip itin geri konditeriai, tad nenuostabu, jog valgyti tortus ir pyragus jie taip pat labai mėgsta. Pavyzdžiui, iš vanilinio kremo, migdolų ir morengų sukurtą „Kvæfjordkake“.
Žodžiu, šis sveikatos modelis nevengia pasmaližiauti. Tai rodo apie gebėjimą mėgautis gyvenimu ir skoniu.