Ką valgysime šiandien?
Kartais pasiilgstame gerai žinomų, nostalgiją keliančių patiekalų, todėl šįkart vakarienė – paprasta ir soti.
Veršiena su bulvėmis
Jums reikės: 500 g smulkiai kapotos veršienos, 200 g kopūsto, didelio svogūno, kiaušinio, šaukšto džiūvėsėlių, 5 didelių bulvių, pagal skonį pomidorų pastos, šaldytų arba šviežių žalumynų: krapų, petražolių, druskos ir pipirų.
- Bulves nuplaukite, nušveiskite kempine, supjaustykite nedideliais šiaudeliais, sudėkite į kepimo skardą, apibarstykite druska ir kepkite iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min., kol suminkštės.
- Kopūstą smulkiai supjaustykite, sudėkite į puodą, patroškinkite su trupučiu vandens apie 10 min. ir pasūdykite.
- Svogūną nulupkite ir smulkiai sukapokite. Žalumynus taip pat susmulkinkite.
- Veršieną dideliame inde sumaišykite su atvėsintu troškintu kopūstu, kiaušiniu, džiūvėsėliais, žalumynais ir svogūnais. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai išmaišykite.
- Šlapiomis rankomis formuokite nedidelius maltinukus ir iškepkite orkaitėje ar kepsninėje grilio režimu. Tiekite kartu su keptomis bulvėmis ir pomidorų pasta.
Sriuba su vištiena ir pomidorų pasta
Jums reikės: litro natūralaus vištienos arba daržovių sultinio, 200 g vištienos krūtinėlės, 100 g ryžių, 2 didelių morkų, svogūno, 3 skiltelių česnako, 5 šaukštų pomidorų pastos, 100 ml pomidorų savo sultyse, šaukštelio saldžiosios paprikos, ryšulėlio petražolių, pagal skonį šviežių rozmarinų, druskos, pipirų, cukraus, grietinės, kelių rūšių pipirų.
- Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais.
- Morkas ir svogūną nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais.
- Česnaką sukapokite smulkiais gabalėliais.
- Į gilią keptuvę pilkite aliejaus ir gerai užkaitinkite jį ant didelės ugnies.
- Suberkite svogūnus ir česnakus, įberkite žiupsnelį cukraus, viską kiek pakepkite, sumeskite vištieną ir pakepkite apie 8 min. Galiausiai sudėkite daržoves ir kaitinkite dar apie 4–5 min. vis maišydami, kad neprisviltų.
- Sukrėskite pomidorų pastą, suberkite papriką ir kepkite dar keletą minučių, kol prieskoniai susimaišys.
- Į keptuvę iš lėto supilkite sultinį. Kai jis užvirs, suberkite ryžius, sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite tol, kol ryžiai suminkštės.
- Galiausiai į sriubą suberkite petražoles, rozmarinus, supilkite kapotus pomidorus, pagardinkite sriubą druska, kelių rūšių pipirais ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Tiekite dar karštą su šviežio rozmarino šakele ir šaukštu grietinės.
Cukinijų blyneliai
Jums reikės: 2 vidutinių cukinijų, 2 kiaušinių, 6 šaukštų miltų, 100 g fetos, aliejaus arba sviesto (kepti), 2 šaukštų įvairių kapotų žalumynų (petražolių, krapų, gelsvių).
Padažui: 250 g graikiško jogurto, pagal skonį druskos, krienų, šlakelio citrinos sulčių, žiupsnelio cukraus, nedidelio agurko.
- Cukinijas nuplaukite, bet nenulupkite.
- Vidutinio stambumo trintuve sutarkuokite į didelį indą, palikite pusvalandį pastovėti, po to nupilkite išsiskyrusį skystį.
- Į cukinijas įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, tarkuotą fetą, žalumynus, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir gerai išsukite, kad neliktų miltų gumuliukų.
- Gilioje keptuvėje ant didelės ugnies išlydykite gabalėlį sviesto arba užkaitinkite aliejų.
- Iš tešlos šaukštu formuokite norimo dydžio blynelius (geriau mažesnius) ir dėkite juos į keptuvę.
- Kepkite tol, kol dailiai apskrus – apie 2–3 min. iš kiekvienos pusės.
- Iškeptus blynelius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir leiskite truputėlį atvėsti.
- Nedideliame indelyje sumaišykite jogurtą, tarkuotą agurką ir visus prieskonius. Pagal skonį pasūdykite ir tiekite su blyneliais.
Varškėtukai su uogomis
Jums reikės: 600 g varškės, 60 g cukraus, 60 g manų kruopų, 100 ml mėgstamos uogienės, 50 g sviesto, 6 šaukštų miltų, pagal skonį vanilinio cukraus, šaukštelio kepimo miltelių.
- Sviestą atšildykite iki kambario temperatūros.
- Manų kruopas gerai išmaišykite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais.
- Į atskirą dubenį krėskite varškę su suminkštėjusiu sviestu, berkite manus, 4 šaukštus miltų ir gerai išsukite.
- Iš tešlos drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio varškėtukus. Jei turite šaldytų uogų (pvz., aviečių, serbentų, bruknių), jas galite įspausti į kiekvieno vidų.
- Į nedidelį dubenėlį subėrę likusius miltus, apvoliokite varškėtukus. Juos išdėliokite ant miltais pabarstytos lentos ir maždaug pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
- Gilioje keptuvėje ant didelės ugnies išlydykite gabalėlį sviesto ir iškepkite varškėtukus (nepamirškite apkepti iš abiejų pusių).
- Tiekite su uogiene arba šaldytomis uogomis.