Ką valgysime šiandien?

Veršienos kukuliai su daržovėmis / Mariaus Žičiaus nuotr.
Veršienos kukuliai su daržovėmis / Mariaus Žičiaus nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Kartais pasiilgstame gerai žinomų, nostalgiją keliančių patiekalų, todėl šįkart vakarienė – paprasta ir soti.

Veršiena su bulvėmis

Jums reikės: 500 g smulkiai kapotos veršienos, 200 g kopūsto, didelio svogūno, kiaušinio, šaukšto džiūvėsėlių, 5 didelių bulvių, pagal skonį pomidorų pastos, šaldytų arba šviežių žalumynų: krapų, petražolių, druskos ir pipirų.

  • Bulves nuplaukite, nušveiskite kempine, supjaustykite nedideliais šiaudeliais, sudėkite į kepimo skardą, apibarstykite druska ir kepkite iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min., kol suminkštės.
  • Kopūstą smulkiai supjaustykite, sudėkite į puodą, patroškinkite su trupučiu vandens apie 10 min. ir pasūdykite.
  • Svogūną nulupkite ir smulkiai sukapokite. Žalumynus taip pat susmulkinkite.
  • Veršieną dideliame inde sumaišykite su atvėsintu troškintu kopūstu, kiaušiniu, džiūvėsėliais, žalumynais ir svogūnais. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai išmaišykite.
  • Šlapiomis rankomis formuokite nedidelius maltinukus ir iškepkite orkaitėje ar kepsninėje grilio režimu. Tiekite kartu su keptomis bulvėmis ir pomidorų pasta.

Sriuba su vištiena ir pomidorų pasta

Pomidorų padažas su žalumynais
Pomidorų padažas su žalumynais / Fotolia nuotr.

Jums reikės: litro natūralaus vištienos arba daržovių sultinio, 200 g vištienos krūtinėlės, 100 g ryžių, 2 didelių morkų, svogūno, 3 skiltelių česnako, 5 šaukštų pomidorų pastos, 100 ml pomidorų savo sultyse, šaukštelio saldžiosios paprikos, ryšulėlio petražolių, pagal skonį šviežių rozmarinų, druskos, pipirų, cukraus, grietinės, kelių rūšių pipirų.

  • Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais.
  • Morkas ir svogūną nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais.
  • Česnaką sukapokite smulkiais gabalėliais.
  • Į gilią keptuvę pilkite aliejaus ir gerai užkaitinkite jį ant didelės ugnies.
  • Suberkite svogūnus ir česnakus, įberkite žiupsnelį cukraus, viską kiek pakepkite, sumeskite vištieną ir pakepkite apie 8 min. Galiausiai sudėkite daržoves ir kaitinkite dar apie 4–5 min. vis maišydami, kad neprisviltų.
  • Sukrėskite pomidorų pastą, suberkite papriką ir kepkite dar keletą minučių, kol prieskoniai susimaišys.
  • Į keptuvę iš lėto supilkite sultinį. Kai jis užvirs, suberkite ryžius, sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite tol, kol ryžiai suminkštės.
  • Galiausiai į sriubą suberkite petražoles, rozmarinus, supilkite kapotus pomidorus, pagardinkite sriubą druska, kelių rūšių pipirais ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  • Tiekite dar karštą su šviežio rozmarino šakele ir šaukštu grietinės.

Cukinijų blyneliai

Cukinijų blyneliai su žirneliais ir parmezanu
Cukinijų blyneliai su žirneliais ir parmezanu / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 2 vidutinių cukinijų, 2 kiaušinių, 6 šaukštų miltų, 100 g fetos, aliejaus arba sviesto (kepti), 2 šaukštų įvairių kapotų žalumynų (petražolių, krapų, gelsvių).

Padažui: 250 g graikiško jogurto, pagal skonį druskos, krienų, šlakelio citrinos sulčių, žiupsnelio cukraus, nedidelio agurko.

  • Cukinijas nuplaukite, bet nenulupkite.
  • Vidutinio stambumo trintuve sutarkuokite į didelį indą, palikite pusvalandį pastovėti, po to nupilkite išsiskyrusį skystį.
  • Į cukinijas įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, tarkuotą fetą, žalumynus, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir gerai išsukite, kad neliktų miltų gumuliukų.
  • Gilioje keptuvėje ant didelės ugnies išlydykite gabalėlį sviesto arba užkaitinkite aliejų.
  • Iš tešlos šaukštu formuokite norimo dydžio blynelius (geriau mažesnius) ir dėkite juos į keptuvę.
  • Kepkite tol, kol dailiai apskrus – apie 2–3 min. iš kiekvienos pusės.
  • Iškeptus blynelius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir leiskite truputėlį atvėsti.
  • Nedideliame indelyje sumaišykite jogurtą, tarkuotą agurką ir visus prieskonius. Pagal skonį pasūdykite ir tiekite su blyneliais.

    Varškėtukai su uogomis

    Varškėčiai su manais
    Varškėčiai su manais / Shutterstock nuotr.

    Jums reikės: 600 g varškės, 60 g cukraus, 60 g manų kruopų, 100 ml mėgstamos uogienės, 50 g sviesto, 6 šaukštų miltų, pagal skonį vanilinio cukraus, šaukštelio kepimo miltelių.

    • Sviestą atšildykite iki kambario temperatūros.
    • Manų kruopas gerai išmaišykite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais.
    • Į atskirą dubenį krėskite varškę su suminkštėjusiu sviestu, berkite manus, 4 šaukštus miltų ir gerai išsukite.
    • Iš tešlos drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio varškėtukus. Jei turite šaldytų uogų (pvz., aviečių, serbentų, bruknių), jas galite įspausti į kiekvieno vidų.
    • Į nedidelį dubenėlį subėrę likusius miltus, apvoliokite varškėtukus. Juos išdėliokite ant miltais pabarstytos lentos ir maždaug pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
    • Gilioje keptuvėje ant didelės ugnies išlydykite gabalėlį sviesto ir iškepkite varškėtukus (nepamirškite apkepti iš abiejų pusių).
    • Tiekite su uogiene arba šaldytomis uogomis.
    {recipe|2585}
    {recipe|3476}
    {recipe|3795}
    {recipe|4218}
    {recipe|4551}
    {recipe|4553}
    {recipe|4965}