Ką valgyti sergant skrandžio opalige

Salotos / „Fotolia“ nuotr.
Salotos / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Skrandžio opaligė – nemaloni ir skausminga liga, kuria sergant tenka rinktis kiekvieną maisto produktą, mat klaidingas pasirinkimas gali turėti itin nemalonių pasekmių.

Be rėžiančio ir itin aštraus skrandžio skausmo, suvalgius netinkamus produktus, gali atsirasti ir tokie simptomai, kaip pykinimas, bendras organizmo silpnumas, rėmuo ar pilvo pūtimas.

Kad taip nenutiktų, pasistenkite dažniau valgyti šiuos produktus, kurie, anot ekspertų, ne tik mažina opaligės simptomus, bet per ilgą laiką ir prisideda prie jos gydymo.

Žemo rūgštingumo vaisiai

Sergant skrandžio opalige, itin svarbu organizmą aprūpinti pakankamu vitaminų, mineralų, antioksidantų ir skaidulų kiekiu, tad vaisiai ir daržovės turėtų sudaryti pakankamai didelę raciono dalį.

Tik svarbu nepamiršti, kad šiuo atveju visiškai netinka rūgštūs vaisiai, mat jie skrandį gali dar labiau sudirginti, taigi citrusinių vaisių teks atsisakyti. Verčiau jau rinkitės šiuos:

Kiviai
Kiviai / Fotolia nuotr.

Kivius. Juose gausu vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, o tam, kad gautumėte visą rekomenduojamą vitamino C paros normą, tereikia suvalgyti vos vieną vaisių. Šie vaisiai veikia kaip antioksidantai, stiprina organizmo gyvybines funkcijas ir palaiko odos elastingumą, o dėl sudėtyje esančio magnio – ir stiprina raumenis.

Bananus. Nors bananai nerūgštūs, juose daug vitamino C, kuris būtinas geram organizmo atsparumui. Dar bananuose yra nemažai karoteno ir vitamino E. Gana poros bananų per dieną, ir organizmas gaus užtektinai šių sveikatai ir grožiui būtinų medžiagų. Tiesa, bananai gana ilgai virškinami ir kartais gali sukelti pilvo pūtimą. Šio nemalonumo lengvai išvengsite, jei bananų nevalgysite po sočių pietų ir neužgersite kava.

Vynuoges. Vynuogėse gausu maistinių skaidulų, kurios daro didelę įtaką norint išvengti vidurių užkietėjimo, o prie visa to prisideda ir vynuogėse esantis didelis kiekis vandens, kuris užtikrina, kad organizmui nepritrūktų skysčių. Jose taip pat gausu vitamino C, angliavandenių, natrio ir geležies. Tiesa, sergantiems opalige vynuoges patartina valgyti be odelės, mat ji gali sudirginti skrandžio gleivinę.

Obuolius. Juose yra visų veikliųjų medžiagų (net 300!), būtinų gyvybei palaikyti. Daugiausia vitaminų C, K, P ir B grupės, kalio, kalcio, geležies, pektinų, fruktozės, beta karoteno, eterinių aliejų ir angliavandenių. Taip pat yra fosforo, kobalto, jodo, cinko, molibdeno, natrio, nikelio, chromo, fluoro, baltymų, amino rūgščių, raugintų medžiagų ir vandens. Tačiau juos taip pat patariama valgyti be odelės.

Taip pat skaitykite: Obuolių dieta ir liaudies medicinos receptai

Kriaušes. Nors kriaušėse gana nemažai cukraus ir ne itin gausu maistinių medžiagų, jos pasižymi gana dideliu skaidulų kiekiu (kiekvienoje kriaušėje yra maždaug 25 proc. dienos skaidulų normos). Šios skaidulos teigiamai veikia virškinimo traktą ir mažina skrandžio vėžio riziką.

Avokadus. Nutukę ir turintys antsvorio žmonės, kasdien valgantys avokadus, gali džiaugtis sumažėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje. Taip nutinka todėl, kad sočiosios riebalų rūgštys maiste pakeičiamos nesočiosiomis riebalų rūgštimis, gaunamomis su kasdieniu maistu, šiuo atveju – iš avokadų.

Taip pat skaitykite: Valgykime sveikiau: patiekalų receptai su avokadais

Melionus. Juose yra cukraus, angliavandenių, vitaminų A, C, PP, folio rūgšties, sočiųjų riebalų, skaidulų, geležies, magnio, mangano, kalio, kalcio, natrio mineralų. Nors vaisius yra labai sultingas, jis suteikia ilgai trunkantį sotumą jausmą. Todėl jis gali būti vartojimas vietoj užkandžių ar pietų.

Neperdirbtas medus

Maistingas ir saldus skanėstas turi ir antibakterinių savybių, todėl ypač tinka gydantis ir skrandžio opaligę. Šaukštą medaus sergantiems šia liga patariama sučiulpti iš ryto ir vakare – prieš einant miegoti. Juo taip pat galite pasiskaninti mėgstamus vaisius ar daržoves – tik valgykite neperdirbtą ir visiškai natūralų medų.

Kryžmažiedės daržovės

Kiviai
Kiviai / Fotolia nuotr.

Tai: žiediniai kopūstai, brokoliniai, kopūstai, briuseliniai kopūstai, rėžiukai ir ridikai. Visose šiose daržovėse gausu sieros – mineralo, turinčio stiprių antibakterinių ir detoksikuojančiųjų savybių bei organizmui naudingų skaidulų.

Jogurtas, kefyras

Sergant skrandžio opalige itin svarbu organizmą aprūpinti gerosiomis bakterijomis, tad patartina valgyti daugiau natūralaus jogurto (geriausia be jokių priedų) ir gerti daugiau kefyro, kuris ne tik aprūpins organizmą šiomis bakterijomis, bet ir pagerins virškinimą.

Kefyras puikiai sureguliuoja žarnyno mikroflorą, nes yra panašus savo bakteriologine sudėtimi ir padeda pagerinti virškinimo procesus bei geriau įsisavinti kitas maistines medžiagas. Taip pat efektyviai šalina iš organizmo toksinus ir kenksmingas medžiagas.

Liesa mėsa ir liesi pieno produktai

Kad organizmas būtų aprūpintas ir reikiamomis baltymų atsargomis, sergant skrandžio opalige mitybos racioną patartina praturtinti ir mėsa – tik rinktis derėtų ją liesą, mat riebalai taip pat dirgina skrandį. Taigi valgyti galite liesą kiaulieną, liesą jautieną, taip pat kalakutieną bei vištieną be odelių.

Puikiai tinka ir įvairūs pieno produktai, tačiau juos taip pat derėtų rinktis liesesnius.

Guobų žievių nuoviras

Kadangi tokie gėrimai kaip kava ar įvairūs saldūs limonadai sergančiųjų skrandžio opalige būklę gali dar labiau pabloginti, patartina jų visiškai atsisakyti. Verčiau dažniau gerkite guobų žievių nuovirą.

Daugelį šimtmečių guobos medžių žievių vidinė pusė yra itin vertinama dėl gydomųjų savybių. Specialiai paruošta ji naudojama: diegliams, viduriavimui, vidurių užkietėjimui, hemorojui, dirgliosios žarnos sindromui, šlapimo pūslės ir šlapimo takų infekcijoms, pūslelinei, netgi sifiliui gydyti.

Šios žievės nuovirais gydomos skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos, reguliuojamas skrandžio rūgštingumas. Negana to, guobų žievės arbatos slopina kosulį, ramina gerklės ir dantų skausmą.